Кәсіби мәдениеті жоғары, мал шаруашылығы мен құс шаруашылығының әртүрлі салаларында заманауи практикалық мәселелерді шеше алатын шеберлерді дайындау; мал шаруашылығы объектілерінде басқару қызметін жүзеге асыру
Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
7M08261
Тағам технологиялары
13
ҒЗЖ қорғау
Ғылыми зерттеулер жүргізу жоспарларын әзірлеу. Жоспарланған зерттеулер тақырыбы бойынша ғылыми-техникалық ақпаратты жинау, өңдеу және жүйелеу, тұжырымдалған мәселелерді шешудің әдістері мен құралдарын таңдау. Қолданбалы бағдарламалардың стандартты пакеттерін қоса алғанда, қолда бар зерттеу құралдарын пайдалана отырып, олардың параметрлерін талдау және оңтайландыру мақсатында объектілер мен процестерді модельдеу. Эксперименттік зерттеу бағдарламаларын әзірлеу, оны жүзеге асыру, соның ішінде техникалық құралдарды таңдау және нәтижелерді өңдеу. Нормативтік құжаттардың талаптарына сәйкес ғылыми есептерді дайындау, шолулар жасау және жарияланымдарды дайындау. Алынған нәтижелерді практикалық пайдалану бойынша ұсыныстар әзірлеу.
12
Магистрлік диссертация
Магистрлік диссертация (жоба) – ғылым мен техниканың заманауи теориялық, әдістемелік және технологиялық жетістіктеріне негізделген, зерттелетін саладағы өзекті мәселенің теориялық және/немесе практикалық әзірлемелерін қамтитын дербес ғылыми зерттеу
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Мал шаруашылығында инновациялық процестер өнімді өндіру, сақтау, өңдеу және сату технологиясын жетілдіруге бағытталған. Пәннің мақсаты асыл тұқымды мал шаруашылығын басқару, ауыл шаруашылығы жануарларының тұқымдары мен популяциялары, генетика, өсімін молайту және асыл тұқымды істер саласында жоғары кәсіби мамандарды даярлау. Селекциялық процесті жеделдету, ауылшаруашылық жануарларының әртүрлі түрлерін өсіру бағдарламаларын әзірлеу үшін популяциялық генетиканың заманауи әдістерін игеру. Мал шаруашылығында, жылқы шаруашылығында, шошқа шаруашылығында, қой шаруашылығында, құс шаруашылығында инновациялық технологияларды қолдану және пайдалану.
2
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Пәннің мақсаты-теориялық ережелерді, әдістемелік негіздерді түсіну және түсінуге қол жеткізу және қазіргі заманғы ұйымдардың қызметін басқарудың практикалық әдістерін меңгеру. Менеджментті ғылым мен кәсіп ретінде дамытудың негізгі кезеңдері, даму принциптері және ұйымның жұмыс істеу заңдылықтары. Ұйымдастырушылық жоспарлаудың түрлері мен әдістері, ұйымдық құрылымдардың түрлері, олардың негізгі параметрлері және оларды жобалау принциптері. Кәсіпорын өзара байланысты элементтер жүйесі ретінде. Басқарушылық міндеттерді шешуге мотивацияның, көшбасшылықтың және биліктің негізгі теориялары. Ұйымдағы коммуникациялық процестер.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Өнеркәсіптік кешендерде мал шаруашылығы өнімдерін өндіру сапасын арттырудың технологиялық әдістері. Жетілдіру әдістері, жануарларды азықтандыру және ұстау саласындағы заманауи технологиялар. Өнімділікті арттырудың технологиялық әдістерін әзірлеу мен жетілдіруде агроөнеркәсіптік кешен практикасының ғылыми әлеуеті мен жетістіктерін пайдалану негізінде ауыл шаруашылығы жануарларының өнімділігін арттырудың жаңа технологиялық тәсілдерін жетілдіру.
Ауыл шаруашылығы жануарларын өсіруде таза тұқымды өсіру, будандастыру және будандастыру (түраралық будандастыру) әдістерін жетілдіру. Тұқымдық ауыл шаруашылығы асыл тұқымды малдарын ұрпағының сапасы және өз өнімділігі бойынша бағалау әдістерін зерделеу және жетілдіру. Ауыл шаруашылығы жануарлары өнімдерінің сапасын арттыру мақсатында заманауи технологияларды енгізу әдістерін меңгеру.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Пәннің мақсаты-шаруашылық жағдайда мал шаруашылығы өнімдерін өндіру процесінде оларды табысты іске асыру үшін ауыл шаруашылығы жануарлары мен құстарының өсімін молайту саласындағы заманауи технологияларды меңгеру. Ауыл шаруашылығы жануарларының өсімін молайту жөніндегі деректерді талдау, ұрықтандыру жұмыстарын дұрыс ұйымдастырмау салдарынан бедеуліктің туындауын анықтау және олардың алдын алу жөніндегі іс-шараларды әзірлеу. Аналық мал басын акушерлік-гинекологиялық диспансерлеуді, бедеулікті жою бойынша профилактикалық және емдік іс-шараларды жүйелі жүргізуді қамтамасыз ету. Ауыл шаруашылығы жануарларын өсіру кезеңінде оларды уақтылы және дұрыс ұрықтандыру процесін жүргізу. Өз төлінен мал өсіру жұмыстарын талдау және төлді болжау.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Басқару психологиясының теориялық және әдіснамалық негіздері-басқару психологиясының негізгі ұғымдарымен, заңдылықтарымен әртүрлі ұғымдармен танысу. Менеджердің жеке басқару тұжырымдамасы.
Ұжымның құрылымы және ұжымдағы әлеуметтік-психологиялық ахуал. Басқару қызметі мен өзара әрекеттесу саласындағы психологиялық зерттеу әдістері, топтағы тұлғааралық қатынастар. Басқару психологиясының өзекті мәселелері.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Пәннің мақсаты - ауыл шаруашылығы жануарларының бар тұқымдарын, түрлерін, желілерін, тұқымдастарын және кростарын жетілдіру және жаңаларын жасау арқылы жануарлардың әлемдік гендік қорын және оны мал шаруашылығы өнімдерін өндіруде тиімді пайдалануды зерделеу. Ғылыми мақсаттар үшін генетикалық ресурстарды сақтау. Мәдени және тарихи мақсаттарда тұқымдарды сақтау. Әлемдегі үй жануарларының генетикалық ресурстарының жағдайы. ФАО деректері бойынша ауыл шаруашылығы жануарлары тұқымдарының санаттарын жіктеу. Жануарлардың гендік қорын паспорттау тәртібі. Гендік қор коллекциясындағы жануарлардың ұрықтары мен эмбриондарының криоконсервіленген үлгілерін паспорттау тәртібі. Гендік қор коллекцияларын сақтау және мемлекеттік есепке алу. Ауыл шаруашылығы жануарларының гендік қорын сақтау жөніндегі жалпы ұйымдастырушылық іс-шаралар. Жануарлардың гендік қорын сақтаудың генетикалық және селекциялық аспектілері
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Жоғары энергетикалық жемшөп қоспалары, түйіршіктелген және брикеттелген жемшөптердің заманауи технологиялары. Шикізатқа және кептіру режиміне қойылатын талаптар. Химиялық құрамы және тағамдық құндылығы. Шөп ұнын сақтау және кесу. Жануарларды азықтандырудың тиімділігін арттыру мәселесі және оны шешудің негізгі жолдары. Мал шаруашылығында әртүрлі жемшөп қоспалары мен биологиялық белсенді заттарды қолдану. Оларды жануарларды тамақтандыруда қолданудың экономикалық алғышарттары. Азық ақуызы мәселесі және оны шешудің негізгі жолдары. Синтетикалық азотты заттарды мүйізді жануарларға беру сипаттамалары мен нормалары. СЭҚ тиімді пайдалану ережелері. Мал шаруашылығында тұзды суды пайдалану әдістері. Синтетикалық аминқышқылдарының препараттары және оларды қолдану. Малазықтық ащытқы, биотин, азықтандыру нормалары мен техникасы.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Мал шаруашылығындағы ақпараттық технологиялардың құрылымы. Ақпараттық технологияларды ақпараттық жүйелерді іске асыру әдісі бойынша, атқаратын функциялары мен қолдану мүмкіндіктері бойынша, типтеу дәрежесі бойынша жіктеу. Асыл тұқымды мал шаруашылығын дамыту талаптарына сәйкес ақпараттық технологияларды пайдалану.
Ақпараттық жүйелердің платформалары (аппараттық, операциялық (бағдарламалық), әкімшілік, көліктік, қолданбалы, коммуникативтік). АТ-ны Ақпараттық жүйелерді іске асыру әдісі, атқаратын функциялары және қолдану мүмкіндігі, теру дәрежесі бойынша жіктеу. Ақпараттық технологиялар құрылымы. Кеңсе технологиясы, it басқару, таратылған АТ, мультимедиялық және гипермәтіндік технологиялар, желілік технологиялар, интеллектуалды АТ, интегралды АТ.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Пәннің мақсаты-білім алушылардың жоба командасын басқару, жабдықтарды, материалдарды, қаржы құралдарын үйлестіру бойынша білікті шешім қабылдауға мүмкіндік беретін жобалық менеджменттің негіздері мен құралдарын зерделеу болып табылады. Жобаны басқарудың заманауи тұжырымдамасы, жобаны басқаруда қолданылатын негізгі математикалық әдістер. Ұйымдастырушылық және басқарушылық шешімдер, бәсекелестік күшке әсер ететін факторлар. Жобаларды басқару бойынша кәсіби функцияларды іске асыруға байланысты мақсаттар мен міндеттер. Жобаларды басқару мәселелерін шешу үшін аналитикалық және компьютерлік құралдарды пайдалану. Жобаларды басқару бойынша басқарушылық шешімдерді қабылдау рәсіміндегі аналитикалық және есептік әдістер. Жобаларды басқарудағы тәуекелдер.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Мал шаруашылығына арналған жабдықты әзірлеудегі, өнеркәсіптік игерудегі және қолданудағы сынақтардың рөлі мен маңызы. Ауыл шаруашылығы техникасын сынау: оны сынау кезіндегі бағалаудың түрлері мен міндеттері, техникалық сараптама жүргізу кезіндегі көрсеткіштер мен оларды анықтау әдістері; функционалдық көрсеткіштерді анықтау әдістері; энергетикалық бағалау кезіндегі көрсеткіштерді анықтау әдістері; конструкцияның қауіпсіздігі мен эргономикасы кезіндегі көрсеткіштер мен оларды анықтау әдістері; пайдалану-техникалық бағалау кезіндегі көрсеткіштер мен анықтау әдістері; сенімділік пен техникалық қызмет көрсетуге бейімділікті бағалау кезіндегі көрсеткіштер мен анықтау әдістері; экономикалық бағалаудың негізгі көрсеткіштері және оны сынау кезінде анықтау әдістері. Мал шаруашылығы машиналары мен жабдықтарына қойылатын негізгі талаптар. Мал шаруашылығында техниканы пайдалану ерекшеліктері.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
ҚР мал шаруашылығының қазіргі жағдайы және негізгі даму үрдістері. Отандық және шетелдік мал шаруашылығының жетістіктерін зерттеу. Гендік қор материалының үздік әлемдік аналогтарының мүмкіндіктерін пайдалану, қазіргі заманғы әлемдік технологиялар трансферті. Қазіргі заманғы мал шаруашылығын дамыту, логистиканың әртүрлі нысандарын дамыту (сатып алу, сату, тарату, өндіріс). Өндірістің тиімділігі мен пайдалылығы. Экспортқа бағдарланған мал шаруашылығы өнімдерін өндіру және импортты алмастыру.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Зерттеудің мақсаты-шет тілін меңгерудің бастапқы деңгейін арттыру және кәсіби қарым-қатынас үшін қажетті тілдік және коммуникативтік құзыреттілікті одан әрі дамыту. Жалпы ғылыми терминология және грамматикалық (морфология және синтаксис) іскерлік/кәсіби қарым-қатынас саласында ауызша және жазбаша қарым-қатынасты жүзеге асыруға жеткілікті материал. Оқуды түсіну мен семантикалық қысудың әртүрлі дәрежесін қамтитын мәтіндермен жұмыс істеудің ұтымды әдістері (таныстыру, қарау, іздеу арқылы оқу). Шет тіліндегі ауызша, жазбаша және электрондық коммуникация әдістері. Шынайы монологиялық және диалогтік сөйлеуді тыңдау дағдыларын жетілдіру. Мәдениетаралық ғылыми қарым-қатынас жағдайындағы коммуникативті мінез-құлық ережелері. Коммуникацияның әртүрлі салаларында ғылыми ақпаратты ұсыну Ережелері.
Тәжрибелік қорғау
Тамақ кәсіпорындары мен қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарының өндірістік цехтарында жұмыс істеу. Шикізатты, жартылай фабрикаттарды өңдеудің технологиялық сұлбалары, дайын өнімді шығару. Қойма шаруашылығы, экспедиция жұмысы. Қабылдау, өндіру, сақтау және өткізу кезінде шикізат пен жартылай фабрикаттардың сапасын бақылау, кәсіпорынның санитарлық жағдайы және оны бақылау. Жабдықтарды пайдалану ережелері, еңбекті қорғау, өртке қарсы қорғау ережелері, тамақ өндірісі кәсіпорындарындағы гигиена.