Мал шаруашылығы мен құс шаруашылығының әртүрлі салаларындағы заманауи ғылыми және практикалық мәселелерді шешуге қабілетті кәсіби мәдениеттің жоғары деңгейі бар магистрлерді даярлау; жоғары оқу орындарында, бейінді колледждерде сабақ беру, мал шаруашылығы объектілерінде басқарушылық қызметті жүзеге асыру
Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
7M08201
Тағам технологиялары
4
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Басқару психологиясының теориялық және әдіснамалық негіздері-әр түрлі ұғымдармен, басқару психологиясының негізгі ұғымдарымен, заңдылықтарымен танысу. Басшының жеке басқарушылық тұжырымдамасы.Ұжымның құрылымы және ұжымдағы әлеуметтік-психологиялық ахуал. Басқарушылық қызмет және өзара іс-қимыл саласындағы психологиялық зерттеу әдістері, топтағы тұлғааралық қатынастар. Басқару психологиясының өзекті мәселелері.
4
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Ғылым тарихы мен философиясының пәні мен принциптері; Ғылым тарихы мен философиясының жалпы модельдері; Ғылым тарихы мен философиясының негізгі даму кезеңдері, ғылым тарихы мен философиясының қазіргі заманғы тұжырымдамалары. Ғылыми танымның принциптері мен әдістері, жаратылыстану, әлеуметтік, қолданбалы ғылымдардағы жалпы ғылыми және жеке зерттеу әдістері, ғылыми зерттеулердің логикасы мен әдістемесі.<br/> Ғылым мен ғылыми қызметтің әлеуметтік-этикалық аспектілері, ғалымның әлеуметтік жауапкершілігі мәселелері және оны жүзеге асыру формалары.
4
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Жоғары мектеп педагогикасының теориялық-әдіснамалық негіздері және педагогикалық білім беруді дамытудың жалпы әдістемелік принциптері мен басым стратегиясы. Жоғары мектеп дидактикасының негіздері, студенттерді тәрбиелеудің мәні мен басым стратегиялары. Жоғары педагогикалық білімнің даму тенденциялары. Жоғары мектепте оқу-тәрбие үрдісін ұйымдастыру мен жүзеге асырудың заманауи әдістері мен технологиялары.
14
Тәжрибелік қорғау
Тағам қауіпсіздігі саласында зертханалық және эксперименттік зерттеулерді ұйымдастыру және жүргізу. Тағам өнімдерін бақылау әдістерін игеру, техникалық нормативтік құжаттарды әзірлеу. Талдау, зерттеу нәтижелерін, есептілікті дайындау. Алгоритмдерді қолдану арқылы өлшеу нәтижелерін өңдеу. Өлшеу жоспарын түсіндіру, өлшеу нәтижелері және оларды өңдеу нәтижелері. Жоспардың сапасын бағалау. Құбылыстар мен процестерді сипаттаудың математикалық модельдері. Эксперимент нәтижелерін рәсімдеу.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Ғылыми зерттеулер жүргізу жоспарларын әзірлеу. Жоспарланған зерттеулер тақырыбы бойынша ғылыми-техникалық ақпаратты жинау, өңдеу және жүйелеу, тұжырымдалған мәселелерді шешудің әдістері мен құралдарын таңдау. Дизайн объектілері мен процестерін модельдеу қолданбалы бағдарламалардың стандартты пакеттерін қоса алғанда, қолда бар зерттеу құралдарын қолдана отырып, олардың параметрлерін талдау және оңтайландыру үшін киімді жобалау. Эксперименттік зерттеу бағдарламаларын әзірлеу, оны жүзеге асыру, соның ішінде техникалық құралдарды таңдау және нәтижелерді өңдеу. Нормативтік құжаттардың талаптарына сәйкес ғылыми есептерді дайындау, шолулар жасау және басылымдарды дайындау. Алынған нәтижелерді тәжірибелік пайдалану бойынша ұсыныстар әзірлеу. Жаңа техника үлгілеріне патенттік құжаттарды әзірлеу.
10
ҒЗЖ қорғау
Ғылыми зерттеулер жүргізу жоспарларын әзірлеу. Жоспарланған зерттеулер тақырыбы бойынша ғылыми-техникалық ақпаратты жинау, өңдеу және жүйелеу, тұжырымдалған мәселелерді шешудің әдістері мен құралдарын таңдау. Дизайн объектілері мен процестерін модельдеу қолданбалы бағдарламалардың стандартты пакеттерін қоса алғанда, қолда бар зерттеу құралдарын қолдана отырып, олардың параметрлерін талдау және оңтайландыру үшін киімді жобалау. Эксперименттік зерттеу бағдарламаларын әзірлеу, оны жүзеге асыру, соның ішінде техникалық құралдарды таңдау және нәтижелерді өңдеу. Нормативтік құжаттардың талаптарына сәйкес ғылыми есептерді дайындау, шолулар жасау және басылымдарды дайындау. Алынған нәтижелерді тәжірибелік пайдалану бойынша ұсыныстар әзірлеу. Жаңа техника үлгілеріне патенттік құжаттарды әзірлеу.
12
Магистрлік диссертация
магистрлік диссертация-ғылым мен техниканың заманауи теориялық, әдістемелік және технологиялық жетістіктеріне негізделген мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы саласындағы өзекті мәселенің теориялық және/немесе практикалық әзірлемелерін қамтитын дербес ғылыми зерттеу
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Мал шаруашылығында инновациялық процестер өнімді өндіру, сақтау, өңдеу және сату технологиясын жетілдіруге бағытталған. Пәннің мақсаты асыл тұқымды мал шаруашылығын басқару, ауыл шаруашылығы жануарларының тұқымдары мен популяциялары, генетика, өсімін молайту және асыл тұқымды істер саласында жоғары кәсіби мамандарды даярлау. Селекциялық процесті жеделдету, ауылшаруашылық жануарларының әртүрлі түрлерін өсіру бағдарламаларын әзірлеу үшін популяциялық генетиканың заманауи әдістерін игеру. Мал шаруашылығында, жылқы шаруашылығында, шошқа шаруашылығында, қой шаруашылығында, құс шаруашылығында инновациялық технологияларды қолдану және пайдалану.
4
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Оқытудың мақсаты-шет тілін меңгерудің бастапқы деңгейін арттыру және кәсіби қарым-қатынас жасау үшін қажетті тілдік және коммуникативтік құзыреттілікті одан әрі дамыту. Іскерліккәсіби қарым-қатынас саласында ауызша және жазбаша коммуникацияны жүзеге асыру үшін жеткілікті жалпы ғылыми терминология және грамматикалық (морфология және синтаксис) материал. Мәтіндермен жұмыс істеудің ұтымды әдістері (танысу, қарау, іздеу), оқылымның әр түрлі дәрежесін және семантикалық сығылуын білдіреді. Шет тіліндегі ауызша, жазбаша және электрондық коммуникация әдістері. Шынайы монологтық және диалогтық сөйлеуді тыңдау дағдыларын жетілдіру. Мәдениетаралық ғылыми қарым-қатынас жағдайындағы коммуникативті мінез-құлық ережелері. Коммуникацияның әртүрлі салаларында ғылыми ақпаратты ұсыну ережелері.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Сүтті мал шаруашылығында, шошқа шаруашылығында, қой шаруашылығында, құс шаруашылығында ғылыми-шаруашылық тәжірибелер жүргізу техникасы. Жануарларды топтарға іріктеу, зоотехникалық тәжірибенің ұзақтығы. Мал шаруашылығында тәжірибе жүргізудің міндетті зоотехникалық көрсеткіштері. Демек, пәнді игеру болашақ маманға жануарларға тәжірибе жүргізу арқылы өз бетінше жаңа білім алуға, зоотехника ғылымы мен озық тәжірибенің жаңа жетістіктерін енгізуге, еңбек пен қаражаттың ең аз шығынымен жоғары сапалы мал шаруашылығы өнімдерін өндіруге қол жеткізуге көмектеседі.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Пәннің мақсаты-шаруашылық жағдайда мал шаруашылығы өнімдерін өндіру процесінде оларды табысты іске асыру үшін ауыл шаруашылығы жануарлары мен құстарының өсімін молайту саласындағы заманауи технологияларды меңгеру. Ауыл шаруашылығы жануарларының өсімін молайту жөніндегі деректерді талдау, ұрықтандыру жұмыстарын дұрыс ұйымдастырмау салдарынан бедеуліктің туындауын анықтау және олардың алдын алу жөніндегі іс-шараларды әзірлеу. Аналық мал басын акушерлік-гинекологиялық диспансерлеуді, бедеулікті жою бойынша профилактикалық және емдік іс-шараларды жүйелі жүргізуді қамтамасыз ету. Ауыл шаруашылығы жануарларын өсіру кезеңінде оларды уақтылы және дұрыс ұрықтандыру процесін жүргізу. Өз төлінен мал өсіру жұмыстарын талдау және төлді болжау.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Пәнді игерудің мақсаты магистранттарда жануарлар селекциясы, тұқымның қалыптасуы туралы ғылымның қазіргі жай-күйін зерделеу бойынша теориялық және практикалық білімді қалыптастыру, жануарларды өсіру әдістерін зерделеу және игеру, ауыл шаруашылығы жануарларын іріктеу мен іріктеудің теориясы мен практикасын игеру болып табылады. Таңдаудың мақсатты стандартын әзірлеу және жануарлардың түрін негіздеу.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Азықтандырудың тиімді рациондарын, жоғары энергетикалық жемшөп қоспаларын, түйіршіктелген және брикеттелген жемшөптерді әзірлеудің ғылыми негіздері. Шикізатқа және кептіру режиміне қойылатын талаптар. Химиялық құрамы және тағамдық құндылығы. Шөп ұнын сақтау және кесу. Жануарларды азықтандырудың тиімділігін арттыру мәселесі және оны шешудің негізгі жолдары. Мал шаруашылығында әртүрлі жемшөп қоспалары мен биологиялық белсенді заттарды қолдану. Оларды жануарларды тамақтандыруда қолданудың экономикалық алғышарттары. Азық ақуызы мәселесі және оны шешудің негізгі жолдары. Синтетикалық азотты заттарды мүйізді жануарларға беру сипаттамалары мен нормалары. СЭҚ тиімді пайдалану ережелері. Мал шаруашылығында тұзды суды пайдалану әдістері. Синтетикалық аминқышқылдарының препараттары және оларды қолдану. Малазықтық ащытқы, биотин, азықтандыру нормалары мен техникасы.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы-берілген параметрлері немесе қасиеттері бар түпкілікті (аралық) өнімді алуды қамтамасыз ететін жануарларды ұстау тәсілдері мен өсімін молайту, оларға күтім жасау, жемшөп дайындау, оларды азықтандыруды ұйымдастыру әдістерінің жиынтығы. Пәнді игерудің мақсаты магистранттарда жануарлар мен құстарды қайта өңдеу кәсіпорындарына қабылдау мен тапсырудан және мал шаруашылығы өнімдерін бастапқы қайта өңдеуден бастап дайын өнімді сатуға дейін, мал шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеу технологиясы бойынша технологиялық процестерді басқару бойынша теориялық және практикалық білімді қалыптастыру болып табылады.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Пәннің мақсаты-ауыл шаруашылығы жануарларының өңірлері, тұқымдары мен популяциялары деңгейінде асыл тұқымды мал шаруашылығын басқару саласында жоғары білікті мамандарды, сондай-ақ жануарларды өсіру, генетика және селекция саласында ғылыми қызметкерлерді даярлау. Селекциялық-генетикалық таңдау параметрлері. Селекцияның тиімділігіне әсер ететін факторлар. Фенотип пен генотип бойынша жануарларды бағалау және іріктеу әдістері. Іріктеу бағытталған, тұрақтандырушы және дисруптивті. Жануарларды өсіру әдістері (тандемдік, тәуелсіз және тәуелді деңгейлер бойынша). Жануарлардың әртүрлі түрлерін өсірудің генетикалық негіздері. Сүтті мал шаруашылығындағы селекциялық-генетикалық әдістер. Сүтті және сүтті-етті мал шаруашылығында іріктеу және таңдау әдістері. Етті мал шаруашылығындағы селекциялық-генетикалық әдістер. Етті мал шаруашылығындағы жануарлардың асыл тұқымды және өнімді қасиеттерін жетілдіру әдістері. Өнімді жылқы шаруашылығындағы селекциялық-генетикалық әдістер. Қой шаруашылығындағы селекциялық-генетикалық әдістер. Қой шаруашылығындағы іріктеу және таңдау әдістері.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Пәннің мақсаты-тұтынушылардың талаптарын қанағаттандыратын (және одан асатын) өндірілетін мал шаруашылығы өнімі сапасының тиісті деңгейін қамтамасыз ету. Жануарлардан алынатын өнімдердің сапасы мен қауіпсіздігін басқаруды реттейтін негізгі нормативтік құжаттар. Мал шаруашылығы өнімдерінің сапасын басқаруды бақылайтын органдар. Мал шаруашылығы өнімдеріндегі зиянды заттарды гигиеналық нормалаудың жалпы принциптері. Сапаны бағалаудың сараптамалық әдістері (сараптама объектісінің салмақтық көрсеткіштерін анықтау, үйлестіру коэффициентін анықтау). Ет-шикізат, сүт, жұмыртқа сапасын бақылау.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Мал шаруашылығындағы ақпараттық технологиялардың құрылымы. Ақпараттық технологияларды ақпараттық жүйелерді іске асыру әдісі бойынша, атқаратын функциялары мен қолдану мүмкіндіктері бойынша, типтеу дәрежесі бойынша жіктеу. Асыл тұқымды мал шаруашылығын дамыту талаптарына сәйкес ақпараттық технологияларды пайдалану.
Ақпараттық жүйелердің платформалары (аппараттық, операциялық (бағдарламалық), әкімшілік, көліктік, қолданбалы, коммуникативтік). АТ-ны Ақпараттық жүйелерді іске асыру әдісі, атқаратын функциялары және қолдану мүмкіндігі, теру дәрежесі бойынша жіктеу. Ақпараттық технологиялар құрылымы. Кеңсе технологиясы, it басқару, таратылған АТ, мультимедиялық және гипермәтіндік технологиялар, желілік технологиялар, интеллектуалды АТ, интегралды АТ.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Ірі ауқымды селекция-тұқымның барлық құрылымдық бірліктерін (тектес тұқымдар тобын) қамтитын, популяциялық генетика заңдылықтарына және тұқымдағы селекциялық жағдайды генетикалық-математикалық талдауға, жануарлардың асыл тұқымдық құндылығын бағалауға, тұқымдағы селекциялық белгілер бойынша генетикалық прогресті барынша арттыру және өсімін молайту мақсатында іріктеудің және жартылай іріктеудің оңтайлы нұсқаларын іске асыруға арналған қазіргі заманғы компьютерлік технологияларға негізделген асыл тұқымдық жұмыс жүйесі асыл тұқымды және мал шаруашылығы өнімдерін өндірудің экономикалық тиімділігі.
Ірі масштабты селекцияның негізгі элементтері: тұқымда асыл тұқымды асыл тұқымды өндірушілердің әкелері мен аналарын іріктеуді бағалау, Шәует банкін құру, асыл тұқымды мал шаруашылығына Ақпараттық жүйелерді енгізу.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Пәннің мақсаты-магистрге гендік инженерияны тереңдетіп оқытумен биотехнологияның теориялық негіздерін беру. Қазіргі биотехнологияның перспективаларын, мәселелерін және оның әдістерін асылдандыру процесін жеделдету үшін қолдану мүмкіндіктерін қарастырыңыз. Жануарлардағы гендерді жасанды тасымалдау әдістері. Рекомбинантты ДНҚ-ны зигота пронуклеусына микроинъекциялау, ретровирустарды вектор ретінде пайдалану, трансформацияланған эмбриональды дің жасушаларын эмбрионға енгізу. Трансгенді ауылшаруашылық жануарларын алу Жануарлар - биореакторлар және оларды пайдалану.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Пәннің мазмұнында әлемдегі және Қазақстандағы ауыл шаруашылығы жануарларының негізгі түрлерінің генетикалық ресурстарының қазіргі жағдайы баяндалған. Ауыл шаруашылығы жануарларының тұқымын қалыптастыруда және жетілдірілген тұқымдарында әлемдік генетикалық ресурстарды пайдалану. Селекцияның генетикалық-популяциялық негіздері; бар жануарлардың гендік қорын жетілдіру және жаңа тұқымдарын құру жолдары; мал шаруашылығын интенсификациялау жағдайында гендік қор ресурстарын пайдалану
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Зоотехниядағы ғылыми зерттеудің негізгі әдістері (бақылау, тексеру, уақытша салыстыру және эксперименттік әдіс). Зоотехникалық эксперимент (ғылыми-шаруашылық тәжірибе, физиологиялық тәжірибе, өндірістік эксперимент). Зоотехниядағы эксперименттік зерттеулердің бірліктері: биологиялық процестерді зерттеу (А.-Х. Жануарлар тіршілігінің қарапайым факторларын зерттеу; факторлардың өзара іс-қимылын зерттеу; биохимиялық байланысты факторларды зерттеу), өндірістік процестерді зерттеу. Зерттеу процесінің құрылымы, кезеңдері және эксперименттің негізгі бөлімдері. Эксперименттің логикалық аяқталуы.
Тұжырымдарға қойылатын талаптар. Өнеркәсіптік кешендерде физиологиялық, ғылыми және экономикалық тәжірибелер мен тәжірибелерді ұйымдастыру және жүргізу ерекшеліктері. Өндірістік тексеру зоотехникалық эксперименттердің нәтижелерін апробациялау.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Мал шаруашылығына арналған жабдықты әзірлеудегі, өнеркәсіптік игерудегі және қолданудағы сынақтардың рөлі мен маңызы. Ауыл шаруашылығы техникасын сынау: оны сынау кезіндегі бағалаудың түрлері мен міндеттері, техникалық сараптама жүргізу кезіндегі көрсеткіштер мен оларды анықтау әдістері; функционалдық көрсеткіштерді анықтау әдістері; энергетикалық бағалау кезіндегі көрсеткіштерді анықтау әдістері; конструкцияның қауіпсіздігі мен эргономикасы кезіндегі көрсеткіштер мен оларды анықтау әдістері; пайдалану-техникалық бағалау кезіндегі көрсеткіштер мен анықтау әдістері; сенімділік пен техникалық қызмет көрсетуге бейімділікті бағалау кезіндегі көрсеткіштер мен анықтау әдістері; экономикалық бағалаудың негізгі көрсеткіштері және оны сынау кезінде анықтау әдістері. Мал шаруашылығы машиналары мен жабдықтарына қойылатын негізгі талаптар. Мал шаруашылығында техниканы пайдалану ерекшеліктері.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Мал шаруашылығының әртүрлі салаларындағы аз қалдықты және қалдықсыз технологиялар. Мал шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеудің қалдықсыз технологиялары. Энергия үнемдеу технологияларының негізгі элементтерінің сипаттамасы. Мал шаруашылығының әртүрлі салаларындағы энергия үнемдеу технологияларының табиғи факторлары. Биогаз өндірісі және оны пайдалану. Мал шаруашылығының әртүрлі салаларындағы энергия үнемдеу технологияларының принциптері. Қалдықсыз технологиялар энергияны үнемдеудің негізгі факторы ретінде. Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру және қайта өңдеу кезінде ресурс үнемдеу технологияларын енгізу. Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру кезінде ресурс үнемдеуші технологияларды енгізудің экономикалық тиімділігін айқындау.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Жануарлардың саны мен құрамының, табынның өсімін молайтудың, ауыл шаруашылығы жануарларының жалпы өнімі мен өнімділігінің, жер алаңының бірлігіне мал шаруашылығы өнімінің шығымдылығының статистикасы мен көрсеткіштерін талдау. Саладағы өндірістің материалдық жағдайларының сипаттамасы: мал шаруашылығын азықпен, құрылыстармен, техникамен, кадрлармен қамтамасыз ету, мал шаруашылығын ұйымдастыру және технологиясының деңгейі.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
ҚР мал шаруашылығының қазіргі жағдайы және негізгі даму үрдістері. Отандық және шетелдік мал шаруашылығының жетістіктерін зерттеу. Гендік қор материалының үздік әлемдік аналогтарының мүмкіндіктерін пайдалану, қазіргі заманғы әлемдік технологиялар трансферті. Қазіргі заманғы мал шаруашылығын дамыту, логистиканың әртүрлі нысандарын дамыту (сатып алу, сату, тарату, өндіріс). Өндірістің тиімділігі мен пайдалылығы. Экспортқа бағдарланған мал шаруашылығы өнімдерін өндіру және импортты алмастыру.
Тәжрибелік қорғау
Білім беру бағдарламасының психологиялық-педагогикалық және арнайы пәндері бойынша теориялық білімді кеңейту және бекіту. Білім беру қызметінің нормативтік құжаттарының құрылымы мен мазмұнын зерттеу. Жетекші оқытушылардың пәндерді оқыту тәжірибесін зерттеуі. Оқытудың заманауи формалары мен әдістерін таңдау және қолдану біліктерін дамыту. Оқытудың заманауи ақпараттық құралдарын пайдалану, педагогикалық қызметке шығармашылық көзқарасты қалыптастыру, кәсіби білім беруді жоспарлау бойынша оқу-әдістемелік қызметке дайындау және т. б.