Тамақ өнімдерін өндіру, техникалық қызмет көрсету және жабдықтарды жөндеу саласында әлеуметтік-жеке құндылықтар мен кәсіби құзыреттілігі бар, қазіргі заманғы техниканы жобалау және игеру дағдыларына ие тамақ өнеркәсібі кәсіпорындары үшін жоғары білікті бакалаврларды дайындау
Тамақ өндірістерінің техникасы мен технологиясы
6B07207
Тағам технологиялары
Биология
Химия
50 (Каз.) 50 (Орыс.)
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
АКТ дамуы: негізгі бағыттары. АКТ саласындағы стандарттау. Компьютерлік жүйелердің архитектурасы. Адам мен компьютердің өзара әрекеттесуі. Мәліметтер базасы жүйелері. SQL негіздері. Желілер және телекоммуникациялар. Стек протоколдары: TCP/IP, OSI. IP адрестеу. DHCP протоколы. Киберқауіпсіздік. Интернет технологиялары. DNS қызметі. Веб-технологиялар. Бұлтты және мобильді технологиялар. мультимедиялық технологиялар. Заттардың интернеті. Үлкен деректер. Блокчейн технологиясы. Электрондық технологиялар. Электронды бизнес. E-learning. Кәсіби саладағы ақпараттық технологиялар. АКТ-ның даму перспективалары.
8
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Әлеуметтік-саяси білім саласындағы пәндік білім. Қазақстандық қоғамды модернизациялаудағы әлеуметтік, саяси, мәдени, психологиялық институттардың ерекшеліктері. Құндылықтар жүйесі, қазақстандық қоғамның қоғамдық, іскерлік, мәдени, құқықтық және этикалық нормалары. Қоғамда, соның ішінде кәсіби қоғамда жанжалды жағдайларды шешу бағдарламалары. Қазіргі қоғамның өзара түсіністігі, толеранттылық және демократиялық құндылықтары басымдықтарындағы азаматтық ұстаным.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Биологиялық тіндердің химиялық құрамы (ақуыздар, липидтер, көмірсулар, витаминдер және ферменттер), тірі организмдердің құрамына кіретін заттардың құрылысы, негізгі биохимиялық айналулар механизмдері. Адам, жануарлар және өсімдіктер тіндеріндегі зат алмасу, зат алмасуын және жасушалық гомеостазды реттеу механизмдері; тірі организмдердегі энергияның өзгеру процестері, тұқым қуалайтын ақпаратты беру механизмдері
3
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Қазіргі қоғамдағы ғылымның рөлі және оның негізгі қызметтері. Ғылым саласындағы басқару. Ғылым саласындағы мемлекеттің саясаты. Іргелі, қолданбалы және іздеу ғылымдары. Зерттеудің теориялық және эмпирикалық деңгейлері. Ғылыми зерттеулердің әдіснамалық негіздері. Ғылыми зерттеу тақырыбын негіздеу және бағытты таңдау. Ғылыми ақпаратты іздеу, жинақтау және өңдеу. Патенттер, патенттік зерттеулердің түрлері, олардың ерекшеліктері және өнімді жасау кезеңдерімен байланысы. Ғылыми жұмыстар, түрлері, сипаттамасы. Ғылыми жұмыстың тілі мен стилі. Ғылыми жұмысты редакциялау және рецензиялау.Ғылыми қызметтің этикалық принциптері
2
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Денсаулықты сақтау және оңтайлы кәсіби жұмысқа қабілеттілікті қолдау үшін өмірлік маңызды дене қасиеттерін дамытудағы дене шынықтыру мен спорттың рөлі. Денсаулықты нығайту, ағзаның еңбек қызметінің қолайсыз факторларының әсеріне төзімділігін арттыру және шынықтыру. Тәртіпті, жолдастық өзара көмек, психикалық төзімділікті, мақсаткерлікті, бастамашылдықты тәрбиелеу. Негізгі қозғалыс сапасын дамыту және жетілдіру – төзімділік, күш, жылдамдық, ептілік, икемділік.
12
Дипломдық жұмыс
Студенттің білім беру бағдарламасының профиліне сәйкес келетін өзекті мәселені өз бетінше зерттеу нәтижелерін жалпылау болып табылатын бітіру жұмысы.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Машина жасау және аспап жасауда қолданылатын материалдар. Қара және түсті металлургияда металл материалдарды алу. Ұнтақты металлургия негіздері. Дайындамаларды өндіру: құю, пластикалық деформациялаумен, дәнекерлеу қосылысымен. Композициялық материалдардан жартылай фабрикаттар мен бөлшектерді жасау.<br/> Композициялық ұнтақты материалдардан бөлшектерді алу. Бөлшектердің бетін қалыптау: кесу, электрофизикалық және электрохимиялық өңдеу. Бөлшектердің бетін абразивті құралмен, электрфизикалық және электрохимиялық
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Кәсіби мәтіндердің стильдік және жанрлық ерекшеліктері. Тілдік құралдарды қарым-қатынас және танымдық міндеттерді шешу үшін лексикалық, грамматикалық білімді, ниет-тілектерді білдірудің прагматикалық құралдары негізінде қолдану. Тіл, мәдениет нормаларына, қарым-қатынас саласының ерекшелігіне, сертификациялық талаптарға сәйкес жеке, әлеуметтік және кәсіби қарым-қатынас жағдайындағы тілдік талаптар.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Кәсіби мәтіндердің стильдік және жанрлық ерекшеліктері. Тілдік құралдарды қарым-қатынас және танымдық міндеттерді шешу үшін лексикалық, грамматикалық білімді, ниет-тілектерді білдірудің прагматикалық құралдары негізінде қолдану. Тіл, мәдениет нормаларына, қарым-қатынас саласының ерекшелігіне, сертификациялық талаптарға сәйкес жеке, әлеуметтік және кәсіби қарым-қатынас жағдайындағы тілдік талаптар.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Кәсіби мәтіндердің стильдік және жанрлық ерекшеліктері. Тілдік құралдарды қарым-қатынас және танымдық міндеттерді шешу үшін лексикалық, грамматикалық білімді, ниет-тілектерді білдірудің прагматикалық құралдары негізінде қолдану. Тіл, мәдениет нормаларына, қарым-қатынас саласының ерекшелігіне, сертификациялық талаптарға сәйкес жеке, әлеуметтік және кәсіби қарым-қатынас жағдайындағы тілдік талаптар.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Кәсіби мәтіндердің стильдік және жанрлық ерекшеліктері. Тілдік құралдарды қарым-қатынас және танымдық міндеттерді шешу үшін лексикалық, грамматикалық білімді, ниет-тілектерді білдірудің прагматикалық құралдары негізінде қолдану. Тіл, мәдениет нормаларына, қарым-қатынас саласының ерекшелігіне, сертификациялық талаптарға сәйкес жеке, әлеуметтік және кәсіби қарым-қатынас жағдайындағы тілдік талаптар.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Кәсіби мәтіндердің стильдік және жанрлық ерекшеліктері. Тілдік құралдарды қарым-қатынас және танымдық міндеттерді шешу үшін лексикалық, грамматикалық білімді, ниет-тілектерді білдірудің прагматикалық құралдары негізінде қолдану. Тіл, мәдениет нормаларына, қарым-қатынас саласының ерекшелігіне, сертификациялық талаптарға сәйкес жеке, әлеуметтік және кәсіби қарым-қатынас жағдайындағы тілдік талаптар.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Кәсіби мәтіндердің стильдік және жанрлық ерекшеліктері. Тілдік құралдарды қарым-қатынас және танымдық міндеттерді шешу үшін лексикалық, грамматикалық білімді, ниет-тілектерді білдірудің прагматикалық құралдары негізінде қолдану. Тіл, мәдениет нормаларына, қарым-қатынас саласының ерекшелігіне, сертификациялық талаптарға сәйкес жеке, әлеуметтік және кәсіби қарым-қатынас жағдайындағы тілдік талаптар.
5
[АБ1+MT+АБ2+МЕК] (100)
Тәуелсіз қазақстандық мемлекеттіліктің қалыптасуының негізгі кезеңдері. Сыни талдау арқылы адамзат қоғамының бүкіләлемдік-тарихи дамуының жалпы парадигмасымен тарихи өткен уақыттың құбылыстары мен оқиғалары. Мәдениетаралық сұхбаттың практикалық әлеуеті және рухани мұраға жанашырлық таныту. Қазақстандық бірегейлік пен патриотизмді қалыптастырудағы тарихи білімнің негізгі рөлі. Заманауи қоғамның өзара түсіністік, төзімділік және демократиялық құндылықтардың басымдылығына негізделген азаматтық ұстаным.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Материалдық денелер арасындағы механикалық өзара әрекеттесудің жалпы заңдары, сондай-ақ денелер қозғалысының бір-біріне қатысты жалпы заңдары.<br/> Жекелеген механизмдердің жұмыс істеу принциптері және олардың машинада өзара әрекеттесуі; машина бөлшектерінің жұмыс істеу қабілеттілігінің негізгі критерийлері және олардың бұзылу түрлері; Машина бөлшектері мен тораптарының теориясы мен есептеу негіздері.
3
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Матрицалар және анықтауыштар. Сызықтық алгебралық теңдеулер және теңсіздіктер жүйесі. Векторлар және векторлар жүйесі, оларға қолданылатын сызықтық амалдар. Математикалық анализге кіріспе. Функцияның шегі. Тамаша шектер. Туында ұғымы, қолданылуы.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Бір айнымалының функциясын интегралдық есептеу. Интегралдық есептеудің негізгі ұғымдары мен әдістері. Бірнеше айнымалылардың функциясын дифференциалдық есептеу. Жеке туындылар және толық дифференциал. Екі айнымалы функцияның экстремумы. Бірінші ретті дифференциалдық теңдеулер. Екінші ретті сызықты дифференциалдық теңдеулер. Дифференциалдық теңдеулерді шешудің негізгі ұғымдары мен әдістері. Сандық қатарлар
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Прокариотты микроорганизмдердің морфологиясы, құрылысы, көбеюі және жіктелуі; эукариотты микроорганизмдердің морфологиясы, құрылысы, көбеюі; вирустар және олардың адам өміріндегі маңызы; микроорганизмдерді өсіру және өсіру. Микроорганизмдердің метаболизмі; микроорганизмдердің тұқым қуалаушылық және өзгергіштігі, микроорганизмдердің биохимиялық процестері.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Өзара алмасу туралы негізгі ұғымдар. Өзара алмасушылық және тегіс қосылыстарды бақылау. Толқындылығы, кедір-бұдырлығы, форманың ауытқуы және беттердің орналасуы және оларды бақылау. Подшипниктерге арналған Шақтамалар мен қондырмалар жүйесі. Мойынтіректердің дәлдік кластары. Мойынтіректерді отырғызуды есептеу. Бұрандалы қосылыстардың өзара алмастырылуы және бақылау. Негізгі эксплуатациялық талаптар. Өзара алмасушылық, шпонкалы және шлицті қосылыстарды бақылау әдістері мен құралдары өзара алмасушылық, тісті және бұрамдық берілістерді бақылау әдістері мен құралдары.
7
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Тамақ өнеркәсібінің әртүрлі салаларының арнайы технологиясының негіздері. Жануар және өсімдік шикізатынан (ет және балық өнімдері, сүт және сүт өнімдері, өсімдік майы мен май өнімдері, ұн, жарма, макарон өнімдері, дәмдік тауарлар, кондитерлік өнімдер, нан және нан-тоқаш өнімдері, қант, крахмал және крахмал өнімдері, жеміс-көкөніс консервілері, тағамдық концентраттар өндірісінің технологиялық сұлбалары
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Механикалық қозғалыстың жалпы заңдары және материалдық денелердің тепе-теңдігі. Статика, кинематика және динамика. Күш жүйесін түрлендіру әдістері. Күштерді есепке алмай денелердің қозғалыс заңдары. Материалдық денелердің қозғалысын, күштерді есепке ала отырып зерттеу
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Технологиялық жабдықты пайдалану бойынша жобалық және техникалық құжаттаманың мазмұны. Технологиялық машиналар мен жабдықтарды пайдаланудың негізгі ережелері мен ережелері. Жабдықты техникалық диагностикалаудың әдістері мен құралдары. Функционалдық машиналардың, кешендердің, агрегаттардың пайдалану өнімділігі. Технологиялық машиналар мен жабдықтарды монтаждау. Монтаждау құжаттамасы. Такелаж, такелаж құралдары, такелаж құрылыстары. Іргетастарды дайындау. Технологиялық Жабдықты майлау.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Технологиялық машиналар мен жабдықтарды пайдалануға байланысты жұмыстарды тиімді және қауіпсіз жүргізу бойынша негізгі талаптар. Технологиялық жабдықты жөндеу әдістері мен формалары. Технологиялық машиналар мен жабдықтардың тозуы және оларды қалпына келтіру тәсілдері. Жабдықты жоспарлы-алдын ала жөндеу жүйелері, жөндеудің агрегаттық әдісі кезінде машиналар мен оның бөліктерінің сараланған жөндеу нормативтерін әзірлеу. Жөндеу базалары. Жөндеу өндірісін жобалау. Электромеханикалық қызметті ұйымдастыру және басқару.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Механиканың физикалық негіздері. Сақталу заңдары. Салыстырмалылық принциптері, арнайы салыстырмалық теория элементтері. Қатты, сұйықтар мен газдардың кинематикасы және динамикасы. Молекулалық физика және термодинамика негіздері. Электр және магнетизм: негізгі заңдар мен түсініктер. Тербелістер мен толқындар. Толқындық және кванттық оптика элементтері. Молекулалар мен қатты денелердің кванттық физика элементтері. Ядро және элементар бөлшектер физикасы элементтері.
3
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Химиялық термодинамиканың заңдылықтары. Шешімдер. Электрохимия. Химиялық кинетика және катализ. Беттік құбылыстар: адсорбция, біріктіру, адгезия, сулану. Коллоидты дисперсті жүйелердің молекулалық-кинетикалық, оптикалық, электрокинетикалық және құрылымдық-механикалық қасиеттері. Дисперсті жүйелердің коагуляциясы және тұрақтылығы
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Адамның әлеуметтік және жеке болмысының құндылықтары ретіндегі негізгі дүниетанымдық ұғымдардың рөлі. Шындықты философиялық пайымдаудың ерекшелігі. Ғылыми және философиялық таным әдістері. Мифологиялық, діни және ғылыми дүниетанымның мазмұны мен ерекшеліктері. Этикалық шешімдерді негіздеу және қабылдау үшін медиатекстердің философиялық аспектісі, әлеуметтік-мәдени және тұлғалық жағдайлар. Қазіргі қоғамның өзекті мәселелеріне қатысты адамгершілік ұстаным.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Атомдардың периодтық жүйесі және құрылысы. Химиялық байланыстардың қалыптасу процесі. Бейорганикалық, кешенді және органикалық қосылыстардың сипаттамасы, жіктелуі және қасиеттері. Бейорганикалық гидроксидтердің қасиеттері, кешенді қосылыстағы донорлық-акцепторлық байланыс. Көмірсутектер және олардың туындылары. Химиялық реакциялардың өту заңдылықтары. Ерітінділер мен процестер: электролиттік диссоциация, гидролиз, ТТР, электрохимиялық процестер. Талдаудың химиялық әдістері. Талдаудың физика-химиялық әдістері.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Оқылатын тілдің тілдік құралдарын пайдалана отырып коммуникативтік ниеттерді баламалы түрде білдіру. Шетел тілінің даму заңдылықтары, стилистикалық ерекшеліктерді үйрену. Ғылыми және әлеуметтік сипаттағы мәтіндердегі оқиғалардың себептері мен салдарларын лингвистикалық сипаттау және талдау тәсілдері. Дәлелді ақпаратты қолдану негізіндегі заманауи мәселелер. Коммуникативтік актіні құру стратегиясы мен тактикасы, интонациялық сөйлеуді дұрыс ресімдеу, лексикалық және грамматикалық дұрыстылық.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Оқылатын тілдің тілдік құралдарын пайдалана отырып коммуникативтік ниеттерді баламалы түрде білдіру. Шетел тілінің даму заңдылықтары, стилистикалық ерекшеліктерді үйрену. Ғылыми және әлеуметтік сипаттағы мәтіндердегі оқиғалардың себептері мен салдарларын лингвистикалық сипаттау және талдау тәсілдері. Дәлелді ақпаратты қолдану негізіндегі заманауи мәселелер. Коммуникативтік актіні құру стратегиясы мен тактикасы, интонациялық сөйлеуді дұрыс ресімдеу, лексикалық және грамматикалық дұрыстылық.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Оқылатын тілдің тілдік құралдарын пайдалана отырып коммуникативтік ниеттерді баламалы түрде білдіру. Шетел тілінің даму заңдылықтары, стилистикалық ерекшеліктерді үйрену. Ғылыми және әлеуметтік сипаттағы мәтіндердегі оқиғалардың себептері мен салдарларын лингвистикалық сипаттау және талдау тәсілдері. Дәлелді ақпаратты қолдану негізіндегі заманауи мәселелер. Коммуникативтік актіні құру стратегиясы мен тактикасы, интонациялық сөйлеуді дұрыс ресімдеу, лексикалық және грамматикалық дұрыстылық.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Оқылатын тілдің тілдік құралдарын пайдалана отырып коммуникативтік ниеттерді баламалы түрде білдіру. Шетел тілінің даму заңдылықтары, стилистикалық ерекшеліктерді үйрену. Ғылыми және әлеуметтік сипаттағы мәтіндердегі оқиғалардың себептері мен салдарларын лингвистикалық сипаттау және талдау тәсілдері. Дәлелді ақпаратты қолдану негізіндегі заманауи мәселелер. Коммуникативтік актіні құру стратегиясы мен тактикасы, интонациялық сөйлеуді дұрыс ресімдеу, лексикалық және грамматикалық дұрыстылық.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Экономика негіздері. Экономикалық даму проблемалары. Экономикалық қажеттіліктер мен ресурстар. Кәсіпкерлік мәні, бизнес моделі, жоспарлау және өткізу стратегиясы. Көшбасшылық және инновацияларды қабылдау.<br/> Қазақстан Республикасының құқық жүйесі. Құқықтық қатынастар және субъектілердің жауапкершілігі. Сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет бойынша білім жүйесі. Сыбайлас жемқорлық құқық бұзушылық үшін моральдық және құқықтық жауапкершілік.<br/> Қазіргі кездегі экологиялық мәселелер. Экожүйелер мен қоғамның тұрақты дамуының стратегиясы мен принциптері. Өндірісті экологияландыру және қоршаған ортаны қорғау. Төтенше экологиялық жағдайлар және өмір қауіпсіздігі.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Web-технологияға кіріспе. Интернет-компьютерлік желілерді біріктірудің Дүниежүзілік жүйесі. Web-технологияның құрылымы мен принциптері. Технология және web желілері. Веб-бағдарламалаудың басталуы. Веб-серверлердің жұмысы. Динамикалық веб-сайттар құру. RNR бағдарламалау тілін қолдана отырып, веб-қосымшаларды құру принциптері. Web-сервер мен клиенттің өзара әрекеттесу механизмдері. Тіл синтаксисі. Басқару құрылымдары. Пайдаланушы функцияларын құру ережелері. Сервистік бағдарламаларға қызмет көрсету. HTML беттерін дайындау құралдары.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
"Тағам өнімдерінің қауіпсіздігі" пәні шикізат, оны технологиялық өңдеу, сақтау және тасымалдаумен байланысты студенттерде зерттеу дағдыларын қалыптастыруға бағытталған. Сонымен қатар пәнде өнімдердің биоткалық және абиотикалық факторлармен ластануы, олардың сипаттамасы, азық-түлік шикізатының бөгде қосылыстармен ластануы, экологиялық жағдайдың әсері және оны анықтау қарастырылады. Тағам өнімдерінің сапасы және қауіпсіздігін реттейтін негізгі заңдар бойынша негізгі білімді қалыптастыруға бағытталған.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Алкоголь, шарап жасау және сыра қайнату өнімдері өндірісінің қазіргі жағдайы. Спиртті алу, бөлу және тазалау технологиясы. Ректификацияланған этил спиртінің сипаттамасы. Арақ ассортименті, технологиясы және өндірісі. Әртүрлі шараптардың ассортименті мен технологиясы. Көпіршікті шараптарды өндірудің биохимиялық процестері. Коньяк технологиясының ерекшеліктері. Сыра қайнату өндірісінің технологиясы. Дайын өнімнің сапасына қойылатын талаптар. Сақтау шарттары мен мерзімдері.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Гидравлика ғылым ретінде. Гидростатика. Гидродинамика. Негізгі ұғымдар. Гидравликалық кедергілер және сұйықтық қозғалысы кезінде Арынның жоғалуы. Құбырларды гидравликалық есептеу. Сұйықтықтың тесік пен саптамадан өтуі. Аэродинамика. Үдемелі қозғалыстың пневматикалық атқарушы құрылғылары. Айналмалы қозғалыстың пневматикалық атқарушы құрылғылары. Тарату және реттеу аппаратурасы. Пневматикалық көлік-технологиялық машиналар. Көлемді гидрожетек. Сорғылар және гидромоторлар. Сұйықты тарату және басқару агрегаттары.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Еңбекті қорғау және өнеркәсіптік қауіпсіздік. Еңбек туралы және еңбекті қорғау туралы заңнамалық, нормативтік және құқықтық актілер. Адамның өндірістік қызметі қауіпсіздігінің ұйымдастырушылық негіздері. Өндірістік санитария. Өндірістік шу. Діріл. Еңбек жағдайларын бағалаудың гигиеналық критерийлері. Өндірістік қауіпсіздік. Жабдықтар мен технологиялық жүйелердің жекелеген түрлерін пайдалану қауіпсіздігі.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Ет және сүт өнеркәсібінің қазіргі жағдайы. Мал, құс және қоян өңдеу. Май, шұжық, тұздалған өнімдер, жартылай фабрикаттар, дайын тағамдар, жеңсік ет өнімдері және ет консервілері технологиясы.
Пастерленген және стерилденген сүт пен кілегей, сүт қышқылды сусындар мен қаймақ, сүзбе мен балмұздақ, ірімшік, сары май, сүт консервілері технологиясы. Балаларға арналған сүт өнімдерін, консервілер мен концентраттарды өндірудің технологиялық сызбалары. Ет және сүт өнімдерінің сапасына қойылатын нормативтік құжаттардың талаптары.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Объектінің кеңістіктік-геометриялық орны. Жобалаудағы заманауи ақпараттық технологиялар объектілерді, схемаларды, жүйелерді графикалық бейнелеу әдістері
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Типтік және стандартты емес, бірегей конструктивтік элементтері бар жеке бөлшектер мен құрастыру бірліктерінің үш өлшемді параметрлік модельдерін құру. Бір рет жобаланған прототип негізінде Типтік бұйымдардың үлгілерін алу үшін параметрлеу.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Құрылыстың немесе қайта жаңартудың техникалық-экономикалық негіздемесі. Жобалауға тапсырма. Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарын жобалаудың жалпы ережелері. ҚТК орналастыру есебінің негізгі нормативтері және принциптері. Технологиялық есептеулер. Үй-жайлардың функционалдық мақсатына сәйкес жоспарлы шешімдері. Жабдықты орналастыру принциптері. Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарының көлемдік-жоспарлау шешімдері. Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарының бас жоспарлары. Кәсіпорындардың және оның элементтерінің негізгі құрылыс конструкциялары.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындары жабдықтары негізгі түрлерінің құрылымы және жіктелуі. Модуль және модульдік жабдықтар туралы түсінік. Машиналар туралы жалпы мәліметтер. Технологиялық машинада туралы түсінік. Технологиялық цикл құрылымы. Технологиялық машиналар өнімділігі мен қуаты. Технологиялық машиналарға қойылатын негізгі талаптар. Механикалық жабдықтардың құрылымы және жұмыс істеу принципі. Жуу жабдығы. Тазарту жабдығы. Ұнтақтау жабдықтары. Піскен өнімдерді майдалауға арналған машиналар. Езгілеу машиналары мен механизмдер. Кескіш жабдықтар. Жемістер мен көкөністерді кесуге арналған машиналар мен механизмдер. ет және балық кесуге арналған машиналар. Ет борпылдатқыштар. Өнімдерді кесуге арналған механизмдер. Илеп-араластыру жабдықтары. Мөлшерлеу-қалыптау жабдықтары. Сауда-технологиялық жабдықтарды жіктеу. Сғымдағыш жабдықтар. қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарының жылу жабдықтарын жіктеу. Жылу жабдықтарының негізгі конструктивтік элементтері мен түйіндері. Жылу аппараттарының жылу және материалдық балансы. Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарын бумен қамтамасыз ету жүйесі. Электр қыздырғыш элементтері. Газ оттықтары. Пісіру аппараттары. Автоклавтар мен бу камералары. Қуыру аппараттары. Майдың көп мөлшерінде (фритюрде) өнімдерді жылулық өңдеуге арналған аппараттар. Плиталар. Су жылытқыштар, қайнатқыштар және кофе қайнатқыштар. Аспаздық автоматтар. Аралас жылу аппараттары. Тағамды ыстық күйінде сақтауға арналған аппараттар. Шикізатты жылулық тазалауға арналған аппараттар.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Тәтті тағамдарды, ыстық және суық сусындарды, ұнды тағамдарды, гарнирлерді, ұнды аспаздық өнімдерді, ұнды кондитерлік өнімдерді, әрлеу жартылай фабрикаттарын, салқындатылған және тез тоңазытылған тағамдарды өндіру технологиясы. Тәтті тағамдардың, ыстық және суық сусындардың, ұн тағамдарының, гарнирлердің, ұннан жасалған аспаздық өнімдердің, ұннан жасалған кондитерлік өнімдердің, әрлеу жартылай фабрикаттарының, салқындатылған және тез тоңазытылған тағамдардың сапасына қойылатын нормативтік құжаттардың талаптары.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Машина бөлшектері мен тораптарын жобалау, құрастыру және есептеу негіздері. Бұрандалы, шпонкалы, шлицті, дәнекерлеу қосылыстары, бөлшектердің тартылуымен қосылыстары, тойтарма, сыналы және клеммалық қосылыстар. Механикалық, тісті, құрт, планетарлық, толқынды, фрикциялық берілістер және вариаторлар, белдік, тізбекті берілістер. Корпустық бөлшектер. Біліктер мен осьтер, подшипниктер, муфталар, серіппелер және басқа да серпімді элементтер. Машиналардың жұмыс қабілеттілігі мен сенімділігін бағалау негіздері.. Конструкторлық құжаттаманы ресімдеу.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Машиналарды құрастырудың технологиялық процестері. Дара, сериялық және массалық өндірістерде типтік бөлшектерді дайындаудың технологиялық процестері: білік, төлке, тісті доңғалақ, корпус, иінтірек. Беттерді өңдеу әдістері, ерекшеліктері, олардың технологиялық мүмкіндіктері. Машиналардың типтік бөлшектерін дайындаудың технологиялық процестері: станина, шпиндель, жүріс бұрандасы, иінді білік. Типтік құрылымдарды құрастыру әдістерін әзірлеу. Жаппай өндіріс жағдайында корпустық бөлшектерді дайындаудың жеке технологиялық процесін әзірлеу.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Машина жасаудағы базалар мен базалар. Бұйымдар және оның элементтері. Машина бөлшектерінің өңделген бетінің сапасы. Беттік қабаттың геометриялық сипаттамалары және физика-химиялық қасиеттері. Дайындамаларды өңдеуге арналған әдіптер. Дайындамалардың түрлері және олардың сипаттамалары. Кесу арқылы өңдеу режимін анықтау. Материалды алумен өңдеу әдістерін қолдана отырып технологиялық процестер. Тістерді өңдеудің технологиялық процестері. Технологиялық токарлық операцияларды жасау. Корпустық бөлшектерді дайындау машиналарды құрастырудың технологиялық процесін әзірлеу.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Жасанды интеллект негіздерімен танысу. Басқа басқару жүйелері арасында интеллектуалды талдау орнын анықтау және заманауи технологияларды шолу. Мәліметтерді талдаудың қолданбалы зияткерлік жүйелерінің нақты мысалдарымен танысу. Деректерді интеллектуалды талдау әдістерін және зияткерлік жүйелерді құрудың бағдарламалық құралдарын зерттеу. Оқытылатын зияткерлік әдістер терминдерінде қолданбалы есептерді қою. Интеллектуалды бағдарламалық қамтамасыз етуді қолдану арқылы қолданбалы есептерді шешу.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Ет және сүт өнеркәсібінің қазіргі жағдайы. Мал, құс және қоян өңдеу. Май, шұжық, тұздалған өнімдер, жартылай фабрикаттар, дайын тағамдар, жеңсік ет өнімдері және ет консервілері технологиясы.
Пастерленген және стерилденген сүт пен кілегей, сүт қышқылды сусындар мен қаймақ, сүзбе мен балмұздақ, ірімшік, сары май, сүт консервілері технологиясы. Балаларға арналған сүт өнімдерін, консервілер мен концентраттарды өндірудің технологиялық сызбалары. Ет және сүт өнімдерінің сапасына қойылатын нормативтік құжаттардың талаптары.
Ұн тарту, нан пісіру, макарон және кондитер өндірістерінің қазіргі жағдайы.
Ұн, жарма, макарон өнімдерін өндіру технологиясы.
Нан өндірудің технологиялық процесінің кезеңдері. Нан және нан-тоқаш өнімдерінің ассортименті мен технологиясы.
Карамель, конфет, ирис, пастила- мармелад өнімдері, драже, алуа, шоколад, какао ұнтағы және ұннан жасалған кондитерлік өнімдер өндірісінің технологиялық процестері.
Дайын өнімнің сапасына қойылатын талаптар. Сақтау шарттары мен мерзімдері.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Технологиялық процестердің өтуінің жалпы заңдылықтары. Дисперсті жүйелердің сипаттамалары. Араластыру және диспергирлеу. Дисперсті жүйелердің сипаттамалары. Араластыру және диспергирлеу. Материалдарды ұсақтау. Ұнтақтау теориясының негіздері. Престеу. Процестердің мәні мен тағайындалуы. Жылу процестері. Кептіру. Процестің физикалық мәні, ылғал және термотұрақтылық. Еру және кристалдану. Өңдеу өндірісі аппараттарының жұмыс істеу принципі.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Өсімдік және жануарлардан алынатын шикізатты өндіру. Жинау алдындағы дайындық, жинау. Жануарлар текті шикізатты алу. Шикізат шығындарын алдын алу және төмендету тәсілдері. Шикізаттың тұрақты сапасын қамтамасыз ету жолдары. Шикізатты бастапқы сақтау, консерві өндірісі үшін шикізатты бастапқы өңдеу. Шикізатты консерві зауыттарына тасымалдау, тасымалдау шарттары.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Сапа көрсеткіштерін анықтау әдістері (денситометрия, рефрактометрия, хроматография, фотоколориметрия, спектральды талдау және т.б.). Кіріс, операциялық және қабылдау бақылау қызметтері. Технологиялық зертханаларды бақылау. Құрғақ заттарды, ылғалдылықты, ақуыздарды, майларды, көмірсуларды, спиртті, күлді, минералды қоспалар мен хлоридтерді, қышқылдықты, Ұшпа қышқылдарды, сілтіні, витаминдерді анықтау. Шикізаттың дұрыс салынуын анықтау, Тамақ өнімдерін бақылау. Технологиялық бақылау зертханасын ұйымдастыру.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Тамақ кәсіпорындары құрылысының техникалық-экономикалық негіздемесі, бас жоспарлар. Автоматтандырылған жобалау жүйесі туралы жалпы мәліметтер (АЖЖ). Технологиялық есептеулер. Негізгі технологиялық жабдықтарды есептеу және таңдау, кәсіпорындардың негізгі өндірістік үй-жайларын жинақтау және аудандарды есептеу. ТКК, шұжық және консерві цехтарын, құс комбинатын, сүт өндірісін жобалау ерекшеліктері. Диірмен зауыттарын, жарма зауыттарын жобалау. Нан, макарон және кондитер өнімдерін, ашыту және шарап жасау өнімдерін өндіруге арналған заманауи автоматтандырылған ағынды желілер
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Тағамдық орталарды темперлеуге және концентрациясын арттыру; тамақ шикізатын кептіру; пісіру және қуыру; тағамдық ортаны салқындату және мұздату; диффузия және экстракция процестерін жүргізу; спиртті ректификациялау жабдықтары.
Биотехнологиялық процестерді жүргізуге арналған жабдықтар: уыт өсіру және фермент алу; спирттік ашыту; сүттің, кілегей мен ірімшіктің жетілуі; ет пен балықты тұздау; еттің жетілуі; ет пен балықты ыстау.
Тамақ өнімдерін буып-түюге арналған жабдық. Жабдықтың тағайындалуы, құрылысы, құрылымдық ерекшеліктері, жұмыс істеу принципі, пайдаланылуы, олардың өнімділігі.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Шикізат пен ыдысты жуу; тазалау және сепарациялау; инспекция, калибрлеу және сұрыптау; өсімдік және жануар шикізатын сыртқы қабаттан тазарту; тамақ шикізатын ұсақтау; сұйық біртекті емес тағамдық орталарды бөлу; тағамдық орталарын араластыру; тағамдық орталарды қалыптау жадбықтары.
Жабдықтың тағайындалуы, құрылысы, құрылымдық ерекшеліктері, жұмыс істеу принципі, пайдаланылуы, олардың өнімділігі
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Негізгі ұғымдар мен заңдар. Ұқсастық теориясының негіздері. Гетерогенді жүйелерді бөлу. Тамақ өнімдерін өндіруде шикізатты өңдеудің механикалық, Гидромеханикалық, термофизикалық әдістері. Тамақ өнімдерін өндіру кезінде шикізатты өңдеудің химиялық, биохимиялық, микробиологиялық процестері.
Тамақ өнімдерін өндіруде шикізатты өңдеудің электрофизикалық әдістері. Тамақ өнімдерін өндіруге арналған шикізат (өсімдіктен алынатын шикізат, жануарлардан алынатын шикізат).
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Тамақ өнімдерін сақтаудың жалпы мәселелері. Азық-түлік шикізаты мен өнімдерін сақтау принциптері, әдістері мен әдістері. Азық-түлік шикізаты мен өнімдерін қысқа және ұзақ мерзімді сақтау. Ұзақ мерзімді сақтаудың технологиялық процесінің кезеңдері. Азық-түлік шикізаты мен өнімдеріне арналған ыдыстар мен қаптамалар, оларды ұзақ уақыт сақтау кезінде. Азық-түлікті практикалық сақтау. Азық-түлік логистикасын мерзімдері, сапасын бақылау, жеткізілім мөлдірлігі және қоршаған ортаға әсер ету тұрғысынан оңтайландыру.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Құрастырудың теориялық негіздері. Жобалау-конструкторлық құжаттаманы әзірлеу және мазмұны. Технологиялық желіні жобалау. Машиналар мен аппараттарды, құрастыру бірліктерін құрастыру. Жетектер туралы жалпы мәліметтер. Жетектердің құрылымдық, кинематикалық, құрастыру сызбаларын әзірлеу. Роторлық, діріл машиналарының жетектерін құрастыру. Атқарушы механизмдерді құрастыру. Қисық-сырғымалы механизмді құрастыру. Машина бөлшектерін құрастыру. Құрастыру жұмыстарының дәлдігін қамтамасыз ету. Құрастыру дәлдігін қамтамасыз ету үшін өлшемді тізбектерді есептеу. Тағам жабдықтарын құрастыру ерекшеліктері.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Химиялық құрамы, тағамдық және биологиялық құндылығы, құрылысы, консерві өндірісі үшін өсімдік және жануарлардан алынатын шикізаттың технологиялық жарамдылығы. Консерві өнеркәсібіндегі қайта өңдеу технологиясының ғылыми негіздері; өсімдік және жануарлардан алынатын шикізатты қайта өңдеу кезінде химиялық, физика-химиялық, биохимиялық және микробиологиялық процестердің өту заңдылықтары.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Тамақ өндірісінің технологиялық процестері автоматтандыру объектілері ретінде; автоматты реттеудің негізгі заңдары. Электр, электронды, пневматикалық, гидравликалық және құрама құрылғылардың негізгі түрлері. Тамақ өндірісіндегі орындаушы механизмдермен, интерфейстермен, микропроцессорлармен және компьютерлік құрылғылармен технологиялық процестердің параметрлерін өлшеу, бақылау және реттеу қадағалары. Тамақ өндірісінің процестерін автоматтандыру жүйелерін басқару кезіндегі қазіргі заманғы техникалық құралдар мен жабдықтар. Автоматтандырылған технологиялық жабдықтарды пайдалану.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Математикалық модельді әзірлеу негіздері. Математикалық модельді шешу әдістерін таңдауды негіздеу. Математикалық модельдерді құрастыру тәсілдерін жіктеу (ғылыми-техникалық ақпаратты жинау, өңдеу, талдау және жүйелеу тәсілдері). Математикалық модельдерді аналитикалық және сандық шешу әдістерінің жіктелуі және олардың негізгі кезеңдері. Инженерлік есептің математикалық моделін құрастыруда қажетті ақпаратты талдау және жүйелеуге арналған компьютерлік технологиялар.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Тоңазытқыш жүйелерді дамыту. Жасанды салқындату негіздері. Төмен температураны алу тәсілдері. Тоңазытқыш машиналардың жұмыс заттары. Суық тасымалдағыштар. Тоңазытқыш агенттердің термодинамикалық диаграммалары. Тоңазытқыш машиналардың жіктелуі. Бу компрессиялық, абсорбциялық, ауа және эжекторлық Тоңазытқыш машиналар. Бір сатылы және көп сатылы букомпрессионды тоңазыту машиналарының циклдары мен принциптік схемалары. Тоңазытқыш машиналардың жұмыс режиміне тәуелділігі, негізгі сипаттамалары. Тоңазытқыш машиналардың компрессорлары. Жылу регенерациясы бар тоңазытқыш машиналар және жылу сорғылары. Жаңартылатын энергия көздері бар энергетикалық машиналар.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Кәсіпорындарда ақпаратты қорғау. Қауіптерді жіктеудің негізгі анықтамалары мен өлшемдері. Ақпараттық қауіпсіздік қатерлерін талдау, Ақпараттық қауіпсіздік міндеттерін шешудің негізгі кезеңдері, ақпараттық қауіпсіздік теориясының негізгі әдіснамалық принциптері, ақпараттық қауіпсіздікті қамтамасыз ету әдістері мен құралдары, ақпараттың құпиялылығын, тұтастығын және қол жетімділігін бұзу әдістері. Ақпараттық қауіпсіздік тұрғысынан жүйені басқару. Тәуекелдердің жіктелуі. Өндірістік тәуекелдің сандық көрсеткіштері.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Цифрлық түрлендірулерді жүзеге асыру шарттары. Цифрлық технологияларды қолдану. Өндірісте сандық технологияларды енгізу. Бұлтты аспаптар мен сервистер көмегімен ақпаратты іздеу, іріктеу және құрылымдау технологиялары. Кәсіби қызметтің міндеттерін орындау үшін қажетті ақпаратты іздеу, талдау және түсіндіру. Бағдарламалық өнімдер мен әзірлеу құралдарын салыстырмалы талдау. Сандық технологияны қолдану арқылы мәліметтерді өңдеу. Мәліметтер базасы.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Электр аппараттары туралы жалпы мәліметтер. Электрлік байланыстар. Электрлік доға. Электр аппараттарын қыздыру және салқындату. Электродинамикалық күштер. Магниттік тізбектер және электромагниттік механизмдер. Басқарудың электрлік аппараттары. және тарату құрылғылары. Реле және датчиктер. Жоғары кернеулі электр аппараттары. Электрондық аппараттар. Қолдану саласы, таңдау және пайдалану.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Электр техникасының физикалық негіздері. Тұрақты және айнымалы токтардың сызықты электр тізбектері. Бірфазалы синусоидалды токтың электр тізбектері. Үшфазалы электр тізбектері. "Үшбұрыш" және "Жұлдыз" қабылдағыштарының қосылыстары. Сызықты электр тізбектеріндегі өтпелі процестер. Электромагниттік құбылыстар және магнит тізбектері. Электрлік және электрлік емес шамаларды өлшеу. Трансформаторлар және электр машиналары. Өнеркәсіптік кәсіпорындарды электрмен жабдықтау туралы түсінік.
Тәжрибелік қорғау
Дипломдық жұмыстың (жобаның) тақырыбы бойынша практикалық материалдарды жинау, өңдеу және қорыту, статистикалық деректер мен практикалық материалдарды талдау, кәсіпорынның экономикалық көрсеткіштерін зерделеу; шаруашылық қызмет көрсеткіштерін есептеу әдістемесін игеру; тұтынушыларға қызмет көрсетуді ұйымдастыруды зерделеу; дипломдық жұмыстың (жобаның) тақырыбы бойынша тұжырымдарды, заңдылықтарды, ұсынымдар мен ұсыныстарды тұжырымдау.
Тәжрибелік қорғау
Саланың негізгі және қосалқы өндірістерімен, биологиялық және биотехнологиялық бейіндегі ғылыми-зерттеу институттарымен танысу. Даму тарихы, қызмет бағыты, кәсіпорын және оның бөлімшелерінің құрылымы, кәсіпорынды басқару жүйесінің құрылымы. Тіршілік қауіпсіздігі, еңбекті қорғау және өндірістік санитария. Өндірістің жабық циклдарын пайдалану.
Тәжрибелік қорғау
Кәсіпорынның немесе ғылыми-зерттеу мекемесінің ұйымдастырылуы мен құрылымы, өнім өндіру технологиясының негізгі кезеңдері, ғылыми қызметтің қазіргі заманғы әдістері мен құралдары, негізгі технологиялық жабдықтың құрамы мен техникалық пайдалану шарттары және бақылау-өлшеу аппаратурасын қолдану, кәсіпорындағы стандарттау және метрология мәселелері, Менеджмент және сапа жүйесін қамтамасыз ету, кәсіпорындардың нормативтік құжаттамасымен танысу.