Өңдеу өнеркәсібін тұрақты дамыту үшін өндіріске заманауи технологияларды енгізуді жүзеге асыру үшін ғылыми-педагогикалық іс-әрекеттердің дағдыларымен жаңа білімді ғылыми-зерттеу, ғылыми-педагогикалық және өндірістік кадрларды даярлау
Қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы
7M07202
Тағам технологиялары
4
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Пән әртүрлі тұжырымдамалармен, басқару психологиясының негізгі ұғымдарымен, заңдылықтарымен, көшбасшының жеке басқару тұжырымдамасымен, ұжымдағы ұжым құрылымымен және әлеуметтік-психологиялық климатпен, басқару қызметі мен өзара әрекеттесу саласындағы психологиялық зерттеу әдістемесімен, топтағы тұлғааралық қатынастармен және басқару психологиясының өзекті мәселелерімен танысуға негізделген басқару психологиясының теориялық және әдіснамалық негіздерін қалыптастырады
4
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Ғылым тарихы мен философиясының пәні мен принциптері; Ғылым тарихы мен философиясының жалпы модельдері; Ғылым тарихы мен философиясының негізгі даму кезеңдері, ғылым тарихы мен философиясының қазіргі заманғы тұжырымдамалары. Ғылыми танымның принциптері мен әдістері, жаратылыстану, әлеуметтік, қолданбалы ғылымдардағы жалпы ғылыми және жеке зерттеу әдістері, ғылыми зерттеулердің логикасы мен әдістемесі.<br/> Ғылым мен ғылыми қызметтің әлеуметтік-этикалық аспектілері, ғалымның әлеуметтік жауапкершілігі мәселелері және оны жүзеге асыру формалары.
4
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Педагогиканың негізгі ұғымдары. Педагогикалық ғылымның әдіснамасы. Білім педагогикалық ғылымның объектісі ретінде. Қазіргі замандағы жоғары білімнің рөлі мен орны. Қазақстанның жоғары білім беру жүйесін реформалаудың негізгі кезеңдері. Қазақстанның әлемдік білім беру кеңістігіне және Болон үдерісіне интеграциялау. Жоғары мектеп дидактикасының жалпы негіздері. Педагогикалық іс-әрекет, кәсіби құзыреттілік және жоғары мектеп оқытушысының мәдениеті.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Шикізаттың, жартылай фабрикаттар мен дайын өнімнің қасиеттерін зерделеудің қазіргі заманғы жабдықтары мен әдістерін пайдалана отырып, зерттеу бағдарламасын әзірлеу әдіснамасы. Заманауи ақпараттық технологияларды пайдалана отырып, тәжірибені ұйымдастыру және жоспарлау әдістері мен құралдары. Экспериментті жоспарлау және ұйымдастырудың пәнаралық сипаты. Ғылыми зерттеулердің заманауи әдістері, ғылыми жобалардағы ғылым мен инновациялық технологиялардың заманауи жетістіктері.
4
ҒЗЖ қорғау
Ғылыми зерттеулер жүргізу жоспарларын әзірлеу. Жоспарланған зерттеулер тақырыбы бойынша ғылыми-техникалық ақпаратты жинау, өңдеу және жүйелеу, тұжырымдалған мәселелерді шешудің әдістері мен құралдарын таңдау. Дизайн объектілері мен процестерін модельдеу қолданбалы бағдарламалардың стандартты пакеттерін қоса алғанда, қолда бар зерттеу құралдарын қолдана отырып, олардың параметрлерін талдау және оңтайландыру үшін киімді жобалау. Эксперименттік зерттеу бағдарламаларын әзірлеу, оны жүзеге асыру, соның ішінде техникалық құралдарды таңдау және нәтижелерді өңдеу. Нормативтік құжаттардың талаптарына сәйкес ғылыми есептерді дайындау, шолулар жасау және басылымдарды дайындау. Алынған нәтижелерді тәжірибелік пайдалану бойынша ұсыныстар әзірлеу. Жаңа техника үлгілеріне патенттік құжаттарды әзірлеу.
4
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Курс білім алушыларда шет тіліндегі ғылыми мақаланың құрылымдық және стилистикалық ерекшеліктерін, мамандық бойынша дыбысталатын шет тіліндегі сөйлеуден ақпаратты интерпретациялау, мамандық бойынша ғылыми-техникалық бейіндегі мәтіндерді ағылшын тілінен қазақ немесе орыс тіліне аудару, мамандық бойынша қазақ немесе орыс мәтінінің мазмұнын ағылшын тілінде беру (ауызша рефераттау) дағдыларын, сондай-ақ жазу дағдыларын қалыптастырады конференцияларда ғылыми мақалалар мен ғылыми баяндамалар шет тілінде
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Алкоголь және алкогольсіз сусындарды сараптау мәселелерін реттейтін нормативтік құжаттардың құрылымы. Алкоголь және алкогольсіз сусындардың сапасы мен қауіпсіздігіне қойылатын талаптар. Р тәртібі алкогольді және алкогольсіз сусындарға сараптама жүргізу рәсімі. Өндірістің сапа менеджменті жүйесі. Сапа менеджменті жүйелерін сертификаттау жөніндегі органдарға қойылатын талаптар. Сыраны сәйкестендіру. Алкогольсіз сусындарды сәйкестендіру және сараптау. Минералды суларды идентификациялау және сараптау. Жүзім шараптарын, көбікті, газдалған шараптарды сәйкестендіру және сараптау. Коньякты идентификациялау және сараптау. Этил спиртін сәйкестендіру және сараптау. Арақтарды идентификациялау және сараптау. Ликер-арақ өнімдерін сәйкестендіру және сараптау.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Сусындар өндірісінің арнайы микробиологиясы. Тамақ шикізатынан дайындалатын спирт өндірісінің микробиологиясы. Спирт өндірісіндегі шикізаттың микрофлорасы. Спирт өндірісінде қолданылатын микроорганизмдердің сипаттамасы. Спирт өндірісінде ашытқы мен сүт қышқылы бактерияларының таза дақылдарын өсіру. Сыра қайнату өндірісінің микробиологиясы. Сыра қайнатуда қолданылатын ашытқылардың сипаттамасы. Ашытқылардың физиологиялық қасиеттері мен өмір сүру жағдайлары. Сыра қайнату өндірісінде ашытқының таза дақылдарын өсіру. Негізгі ашыту және ашыту кезеңіндегі ашытқы. Сыра қайнату өндірісін микробиологиялық бақылау. Алкогольсіз сусындар мен квас өндірісінің микробиологиясы. Квас өндірісінде қолданылатын микроорганизмдер. Квас және алкогольсіз өнімдер өндірісіндегі инфекция көздері. Шарап өндірісінің арнайы микробиологиясы. Шарап ашытқысы. Ашытқы морфологиясы. Жүзім жидектерінің, шырынның және шараптың ашытқы флорасы
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Сапа түсінігі. САПАНЫҢ пайдаға әсері. Сапаға шығындарды жіктеу. Бәсекеге қабілеттілік және сапа. Өнеркәсіптік меншік объектілері, олардың құқықтық қорғалуы және патент қабілеттілігі. Өнеркәсіптік меншікті лицензиялау. Лицензиялық шарт: түсінігі, түрлері, қолданылуы. Технологиялық процестерді басқару жүйесін зерттеу. Отандық кәсіпорындарда өнім сапасын басқаруға жүйелік тәсілді әзірлеу. Өнеркәсіптік меншікті лицензиялау.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Ресурстарды ұтымды пайдалану әдістері. Сыра-алкогольсіз сусындар өндіру кәсіпорындарында отын-энергетикалық ресурстарды ұтымды пайдалану. Сыра өндірісінде жылу энергиясын ұтымды пайдалану. Алкогольсіз сусындар мен квас өндірісінде жылу энергиясын ұтымды пайдалану.
Қалдықтарды кәдеге жарату тәсілдері. Шартты түрде таза суды қайта пайдалану арқылы таза ағын суды үнемдеу шаралары. Сыра - алкогольсіз өнеркәсіп кәсіпорындарын жобалау кезінде қоршаған ортаны қорғау және қайталама ресурстарды кәдеге жарату мәселелерін көрсету. Қазандықтардағы отын мен су шығынын азайту жөніндегі іс-шаралар. Уыт өндірісінің қатты қайталама ресурстарын кәдеге жарату тәсілдері. Пайдаланылған кизельгурды (диатомитті) пайдалану әдістері, оны қалпына келтіру сызбасы. Уыт пен сыра өндірісінің қайталама ресурстарын кешенді пайдалану мысалдары.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Ғылымның негізгі функциялары. Зерттеу компоненттері. Ғылыми зерттеу әдістері. Ғылыми нәтижелер түрлері және ғылыми рационалдылық. Зерттеудегі теориялық ережелер. Эмпирикалық және теориялық түсіндірулер. Нәтижелерді негіздеу әдістері. Ғылыми зерттеулердегі инновация. Шығармашылық ойлауды ұйымдастырудың әдістері. Зерттеу қызметін ұйымдастыру. Академиялық жазу жанрлары. Академиялық адалдықтың негізгі принциптері мен мәдениеті.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Магистранттарды даярлау үдерістері олардың инвестициялық жобалардың тиімділік түрлерін, олардың коммерциялық тиімділігін талдау және бағалау әдістерін зерттеу саласында теориялық білім алуын, әртүрлі қауіп факторларын және тамақ өңдеу саласындағы белгісіздіктерді ескере отырып, жобалардың тиімділігін бағалау ерекшеліктерін зерттеуді қамтиды. Жобаны басқарудың заманауи тұжырымдамасы, жобаны басқаруда қолданылатын негізгі математикалық әдістер. Ұйымдастырушылық және басқарушылық шешімдер, бәсекелестік күшке әсер ететін факторлар. Тамақ өңдеу өнеркәсібіндегі жобаларды басқару бойынша кәсіби функцияларды іске асыруға байланысты мақсаттар мен міндеттер. Жобаларды басқару мәселелерін шешу үшін аналитикалық және компьютерлік құралдарды пайдалану. Жобаларды басқару бойынша басқарушылық шешімдерді қабылдау рәсіміндегі аналитикалық және есептік әдістер. Өңдеу өнеркәсібіндегі жобаларды басқарудағы тәуекелдер.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Математикалық модельді әзірлеу негіздері. Математикалық модельді шешу әдістерін таңдауды негіздеу. Математикалық модельдерді құрастыру тәсілдерін жіктеу (ғылыми-техникалық ақпаратты жинау, өңдеу, талдау және жүйелеу тәсілдері). Математикалық модельдерді аналитикалық және сандық шешу әдістерінің жіктелуі және олардың негізгі кезеңдері. Инженерлік есептің математикалық моделін құрастыруда қажетті ақпаратты талдау және жүйелеуге арналған компьютерлік технологиялар.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Қалдықтарды жіктеу. Астықты қайта өңдеу және жарма өнеркәсібінің қалдықтарын пайдалану. Кондитерлік өндіріс қалдықтарын пайдалану. Май өнеркәсібінің қалдықтарын пайдалану. Қант өнеркәсібінің қалдықтарын пайдалану. Спирт өндірісінің қалдықтарын пайдалану. Сыра қайнату өндірісінің қалдықтарын пайдалану. Шарап өндірісінің қалдықтарын пайдалану. Жеміс-көкөніс саласының қалдықтарын пайдалану.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз ету бойынша мемлекеттік нормалау. Тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз ету жөніндегі нормативтік база. Қауіптердің жіктелуі. Тамақ өнімдерінің қауіпсіздік көрсеткіштері. Шикізат пен тамақ өнімдерінің сапасын қамтамасыз ету әдістері. Астық өңдеу, нан пісіру, макарон, кондитерлік, ашыту өндірістері мен шарап жасау өнімдерін өндірудің негізгі сатыларында бақылау әдістерін айқындау.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Функционалды және мамандандырылған тағам өнімдерін өндірудің теориялық негіздері. Функционалды және мамандандырылған тағамдар технологиясын жасаудың ғылыми әдістемесі. Функционалдық және мамандандырылған тағамдардың дизайнын зерттеу. Функционалдық және мамандандырылған азық-түлікті өндіру кезінде пайда болатын биохатитикалық, химиялық, биохимиялық, физикалық-химиялық, микробиологиялық, биотехнологиялық, жылу және массалық трансферттерді, реологиялық процесстерді модельдеу негізінде ғылыми зерттеулер.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Сүт қышқылының бактерияларын қолдану және олардың тағамдық бүліну процестеріндегі рөлі. Ашытқыларды индустриалды қолдану және тамақ өнімдерін бұзу процестеріндегі олардың рөлі. Өнеркәсіптік сірке суы. Түрлі тағам өнімдерін өндіруде сірке қышқылының бактерияларының оң және теріс рөлі. Пропион қышқылының және В12 витаминінің өнеркәсіптік өндірісі. Бутир қышқылының өнеркәсіптік өндірісі. Тамақ өнеркәсібінде бутир қышқылы эфирлерін пайдалану. Азық-түлік өнімдерінде микроорганизмдердің белсенді жоғары белсенді штаммдарын өндіру және пайдалану.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Тамақ құндылығын арттыру мәселесін шешудегі негізгі үрдістер. Жоғары тағамдық құнды азық-түлік өнімдерін өндіруде пайдаланылатын шикізаттың сапасын зерттеу. Жоғары минералды және дәрумендер құндылығы бар нан, нан, макарон және кондитерлік өнімдерді өндірудің технологиялық сызбалары. Нан өнімдерін өндіруде қолданылатын жақсартқыштардың жіктелуі. Жоғары тағамдық құнды тағам өнімдерінің қауіпсіздігіне қойылатын талаптар.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Өңделген астықтың сапасын жақсарту жүйесі ретінде қабылдауға, өңдеуге және өңдеуге арналған озық технологиялар. Әр түрлі халық топтары үшін емдік-профилактикалық мақсаттарда нан, кондитерлік өнімдердің өнеркәсіптік технологиясы. Қант қызылшасынан шырынды алу үшін әр түрлі физикалық әсер ету әдістерін қолданып, қант кристаллизациясы үшін инновациялық технологиялар мен жабдықтар. Крахмалдың дәстүрлі және жаңа түрлеріне арналған қант өнімдерінің өнеркәсіптік өндірісі. Ашыту өнеркәсібі үшін инновациялық технологиялар мен жабдықтар
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Астық өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігі. Сәйкестікті растау схемалары мен жүйелері. Кеден одағы шеңберінде сәйкестікті растау шарттары. Сапа жүйесі және олардың дәнді, бұршақты және майлы дақылдардың сапасын қамтамасыз етудегі рөлі. Сапа жүйелерін сертификаттау. Жүйелер: ГОСТ, НАССР, ИСО олардың дәнді, бұршақты және майлы дақылдардың сапасын қамтамасыз етудегі рөлі. Талдау және қолдану. ҚР өндірістік қауіпсіздік.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Ферменттер өндірісі және оларды сусындар өндіру үшін қолдану. Өсімдік және микробиологиялық текті ферменттік препараттар өндірісі. Ферменттерді алудың жалпы әдістері: ферментті препараттарды экстракция, концентрациялау және тазалау, тұрақтандыру және стандарттау. Өсімдік тектес ферментті препараттар өндірісі. Микробтан шыққан ферментті препараттар өндірісі. Өсімдік шикізатынан тамақ өнімдерін өндіру кезінде ферментті препараттарды қолдану. Ферменттердің жоғары белсенділігі бар уыттардың арнайы түрлері. Уыт піскенде және сақтағанда ферменттердің сақталуы.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Инновациялық технология ұғымы және сыра қайнатуда қолдану. Инновациялық технологияның негізгі түсінігі. Инновациялардың жіктелуі. Өндірістің инновациялық түрін ұйымдастыру мен технологиясына байланысты факторлар. Сыра қайнатудың жаңа технологиялары: енгізудің алғышарттары. Оларды өндіруде қосалқы шикізаттың жоғары үлесі бар жаңа сусындарды әзірлеу. Уыт өндірісіндегі инновациялық технологиялар. Арпа уытын өсіру саласындағы перспективалар. Ашытқы генетикасы және қайнату: жаңа идеялар мен мүмкіндіктер. Сыра ашытқысын өндірудегі инновациялық технологиялар. Сүзгіш-күбі бар қайнату бөлімшесі. Сүзгіш-сығымдағышы (майшфильтрлер) бар қайнату бөлімшесі. Заторды сүзудің жаңа технологиялары. Суслоны ақшылдатудың және салқындатудың жаңа тәсілдері. Сыраны ашыту үдерісінің соңғы жетістіктері. Ашыту үдерісін бақылау және басқару. Сыра өндірісінің жеделдетілген әдістері. Жас сыраны сүзудің жаңа тәсілдері. Сыраны құю және орау саласындағы кейбір үрдістер. Сыраның тұрақтылығын арттырудың жаңа әдістері. Спирт пен спирт өнімдерін өндірудің қазіргі тенденциялары. Спирт өндірісінде мембраналық технологияны қолдану. Спирт өндірісі үшін ашытқының жаңа түрлерін қолдану. Астық шикізатының жаңа түрлеріне негізделген сусындар. Неосусындар. Функционалды сусындар. Дәруменделген сусындар.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Тағам өнеркәсібіндегі нанотехнологиялар
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Жүзімнің сапасын анықтайтын факторлар. Шарап жасау өнімдерінің сапасын технология және технохимиялық бақылау. Сапа менеджменті және сусындар қауіпсіздігі жүйесі. Жүзім сұрыптарының ампелографиялық сипаттамалары. Жүзім мен жеміс шараптарын дайындау ерекшеліктері. Алкогольді ашытуды бақылау. Шарап материалдарын жетілдіру кезінде жасалатын операциялар. Кәсіпорында технохимиялық бақылауды ұйымдастыру. Кәсіпорында өндірістік есепке алуды ұйымдастыру. Тиімділікті арттыру жөніндегі іс-шараларды, сондай-ақ оны өндіру кезінде тамақ өнеркәсібінің қауіпсіздік менеджменті жүйесін әзірлеу, жобалау және іске асыруға енгізу.
Тәжрибелік қорғау
Кәсіби полиграфиялық, баспа, тігін және компьютерлік жабдықтарды пайдалануды, эксперименттік деректерді талдау және өңдеу әдістерін игеру. Диссертация тақырыбы бойынша ақпараттық технологиялар мен бағдарламалық өнімдерді пайдалана отырып эксперименттік жұмыстар жүргізу. Эксперименттік деректерді статистикалық өңдеу, олардың сенімділігі туралы қорытындылар, талдау. Тәжірибе бойынша есеп беру, зерттеу нәтижелерін жариялау және ұсыну.
Тәжрибелік қорғау
Оқыту мен оқыту әдістемесінің тәжірибелік дағдыларын қалыптастыру. Магистранттар жоғары оқу орнының қалауы бойынша бакалавриатта сабақ өткізуге тартылады.