Еңбек нарығындағы әлеуметтік ұтқырлық пен тұрақтылығын қамтамасыз ететін және кәсіби құзыреттілікке ие астық өңдеу, наубайхана, макарон, кондитер, ашыту және шарап жасау өндірістері үшін жоғары білікті, бәсекеге қабілетті мамандарды даярлау
Қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы
6B07202
Тағам технологиялары
Биология
Химия
50 (Каз.) 50 (Орыс.)
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
АКТ дамыту: негізгі бағыттар. АКТ саласындағы стандарттау. Компьютерлік жүйелердің архитектурасы. Адам мен компьютердің өзара әрекеттесуі. Деректер базасының жүйелері. SQL негіздері. Желілер мен Телекоммуникациялар. Стек протоколдары: TCP/IP, OSI. IP адрестеу. DHCP хаттамасы. Ортақ валюта. Интернет-технологиялар. DNS қызметі. Веб-технологиялар. Бұлтты және мобильді технологиялар. Мультимедиялық технологиялар. Заттар интернеті. Үлкен деректер. Блокчейн технологиясы. Электрондық технологиялар. Электрондық бизнес. Электрондық оқыту. Кәсіби саладағы ақпараттық технологиялар. АКТ даму болашағы.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
АКТ дамуы: негізгі бағыттары. АКТ саласындағы стандарттау. Компьютерлік жүйелердің архитектурасы. Адам мен компьютердің өзара әрекеттесуі. Мәліметтер базасы жүйелері. SQL негіздері. Желілер және телекоммуникациялар. Стек протоколдары: TCP/IP, OSI. IP адрестеу. DHCP протоколы. Киберқауіпсіздік. Интернет технологиялары. DNS қызметі. Веб-технологиялар. Бұлтты және мобильді технологиялар. мультимедиялық технологиялар. Заттардың интернеті. Үлкен деректер. Блокчейн технологиясы. Электрондық технологиялар. Электронды бизнес. E-learning. Кәсіби саладағы ақпараттық технологиялар. АКТ-ның даму перспективалары.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Талдаудың сандық әдістерінің жіктелуі. Талдаудың химиялық әдістері. Гравиметриялық талдау, әдістер. Тұндыру әдісі, шөгінділер, қолдану саласы. Титриметриялық талдау. Қышқылдық-негізгі, тотығу-тотықсыз-дандырғыш титрлеу, кешенді түзілу және тұндыру әдістері. Титранттар, индикаторлар, титрлеу шарттары. Талдаудың физика-химиялық әдістерінің жалпы сипаттамасы. Оптикалық, электрохимиялық және хроматографиялық талдау әдістері.
8
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Әлеуметтік-саяси білім саласындағы пәндік білім. Қазақстандық қоғамды модернизациялаудағы әлеуметтік, саяси, мәдени, психологиялық институттардың ерекшеліктері. Құндылықтар жүйесі, қазақстандық қоғамның қоғамдық, іскерлік, мәдени, құқықтық және этикалық нормалары. Қоғамда, соның ішінде кәсіби қоғамда жанжалды жағдайларды шешу бағдарламалары. Қазіргі қоғамның өзара түсіністігі, толеранттылық және демократиялық құндылықтары басымдықтарындағы азаматтық ұстаным.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Периодтық жүйе және атомдардың құрылысы. Химиялық байланыс. Бейорганикалық және күрделі қосылыстар. Химиялық процестердің термодинамикасы, кинетикасы және тепе-теңдігі. Ерітінділер және олардың қасиеттері. Электролиттік диссоциация, гидролиз, Тотығу реакциялары, электрохимиялық процестер. Органикалық қосылыстардың құрылысы және жіктелуі. Көмірсутектер және олардың туындылары. Спирттер, альдегидтер, карбон қышқылдары, эфирлер мен майлар. Гидрокси қышқылдары. Оптикалық изомерия. Аминқышқылдары мен ақуыздар. Көмірсулар және олардың табиғи заттардағы құрамы.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Биологиялық тіндердің химиялық құрамы (ақуыздар, липидтер, көмірсулар, витаминдер және ферменттер), тірі организмдердің құрамына кіретін заттардың құрылысы, негізгі биохимиялық айналулар механизмдері. Адам, жануарлар және өсімдіктер тіндеріндегі зат алмасу, зат алмасуын және жасушалық гомеостазды реттеу механизмдері; тірі организмдердегі энергияның өзгеру процестері, тұқым қуалайтын ақпаратты беру механизмдері
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Қазіргі қоғамдағы ғылымның рөлі және оның негізгі қызметтері. Ғылым саласындағы басқару. Ғылым саласындағы мемлекеттің саясаты. Іргелі, қолданбалы және іздеу ғылымдары. Зерттеудің теориялық және эмпирикалық деңгейлері. Ғылыми зерттеулердің әдіснамалық негіздері. Ғылыми зерттеу тақырыбын негіздеу және бағытты таңдау. Ғылыми ақпаратты іздеу, жинақтау және өңдеу. Патенттер, патенттік зерттеулердің түрлері, олардың ерекшеліктері және өнімді жасау кезеңдерімен байланысы. Ғылыми жұмыстар, түрлері, сипаттамасы. Ғылыми жұмыстың тілі мен стилі. Ғылыми жұмысты редакциялау және рецензиялау.Ғылыми қызметтің этикалық принциптері
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Ғылымның негізгі функциялары. Зерттеу компоненттері. Презентация стилі. Ғылыми бағытты қолдану. Дәйексөз және аннотация жанрымен, академиялық хатты қолдана отырып, өз идеяларын, қорытындыларын ұсыну. Ғылыми зерттеу әдістері. Ғылыми нәтижелер мен ғылыми рационалдылықтың түрлері. Зерттеудегі теориялық ережелер. Эмпирикалық және теориялық түсіндірулер. Нәтижелерді негіздеу әдістері. Ғылыми зерттеулердегі инновациялар. Шығармашылық ойлауды ұйымдастыру әдістері. Зерттеушінің қызметін ұйымдастыру.
2
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Денсаулықты сақтау және оңтайлы кәсіби жұмысқа қабілеттілікті қолдау үшін өмірлік маңызды дене қасиеттерін дамытудағы дене шынықтыру мен спорттың рөлі. Денсаулықты нығайту, ағзаның еңбек қызметінің қолайсыз факторларының әсеріне төзімділігін арттыру және шынықтыру. Тәртіпті, жолдастық өзара көмек, психикалық төзімділікті, мақсаткерлікті, бастамашылдықты тәрбиелеу. Негізгі қозғалыс сапасын дамыту және жетілдіру – төзімділік, күш, жылдамдық, ептілік, икемділік.
12
Дипломдық жұмыс
Студенттің білім беру бағдарламасының профиліне сәйкес келетін өзекті мәселені өз бетінше зерттеу нәтижелерін жалпылау болып табылатын бітіру жұмысы.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Әр түрлі кеңістіктік геометриялық фигуралардың жазықтығындағы кескін ережелерін зерттеу және жазықтық сызбасындағы инженерлік-геометриялық есептерді шешу. Бұйымдардың түрлері және сызбаларға ЕСҚЖ талаптары. Машина жасау сызбаларының ерекшеліктері, түрлері, кесінділері, шығарылған және салынған қималары, кескіні, белгіленуі. Компьютерде графикамен жұмыс істеу принциптері, компьютерде графикалық ақпаратты ұсынудың негізгі модельдері, графикалық пакеттердің жұмыс істеу принциптері.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Кәсіби мәтіндердің стильдік және жанрлық ерекшеліктері. Тілдік құралдарды қарым-қатынас және танымдық міндеттерді шешу үшін лексикалық, грамматикалық білімді, ниет-тілектерді білдірудің прагматикалық құралдары негізінде қолдану. Тіл, мәдениет нормаларына, қарым-қатынас саласының ерекшелігіне, сертификациялық талаптарға сәйкес жеке, әлеуметтік және кәсіби қарым-қатынас жағдайындағы тілдік талаптар.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Кәсіби мәтіндердің стильдік және жанрлық ерекшеліктері. Тілдік құралдарды қарым-қатынас және танымдық міндеттерді шешу үшін лексикалық, грамматикалық білімді, ниет-тілектерді білдірудің прагматикалық құралдары негізінде қолдану. Тіл, мәдениет нормаларына, қарым-қатынас саласының ерекшелігіне, сертификациялық талаптарға сәйкес жеке, әлеуметтік және кәсіби қарым-қатынас жағдайындағы тілдік талаптар.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Кәсіби мәтіндердің стильдік және жанрлық ерекшеліктері. Тілдік құралдарды қарым-қатынас және танымдық міндеттерді шешу үшін лексикалық, грамматикалық білімді, ниет-тілектерді білдірудің прагматикалық құралдары негізінде қолдану. Тіл, мәдениет нормаларына, қарым-қатынас саласының ерекшелігіне, сертификациялық талаптарға сәйкес жеке, әлеуметтік және кәсіби қарым-қатынас жағдайындағы тілдік талаптар.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Кәсіби мәтіндердің стильдік және жанрлық ерекшеліктері. Тілдік құралдарды қарым-қатынас және танымдық міндеттерді шешу үшін лексикалық, грамматикалық білімді, ниет-тілектерді білдірудің прагматикалық құралдары негізінде қолдану. Тіл, мәдениет нормаларына, қарым-қатынас саласының ерекшелігіне, сертификациялық талаптарға сәйкес жеке, әлеуметтік және кәсіби қарым-қатынас жағдайындағы тілдік талаптар.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Кәсіби мәтіндердің стильдік және жанрлық ерекшеліктері. Тілдік құралдарды қарым-қатынас және танымдық міндеттерді шешу үшін лексикалық, грамматикалық білімді, ниет-тілектерді білдірудің прагматикалық құралдары негізінде қолдану. Тіл, мәдениет нормаларына, қарым-қатынас саласының ерекшелігіне, сертификациялық талаптарға сәйкес жеке, әлеуметтік және кәсіби қарым-қатынас жағдайындағы тілдік талаптар.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Кәсіби мәтіндердің стильдік және жанрлық ерекшеліктері. Тілдік құралдарды қарым-қатынас және танымдық міндеттерді шешу үшін лексикалық, грамматикалық білімді, ниет-тілектерді білдірудің прагматикалық құралдары негізінде қолдану. Тіл, мәдениет нормаларына, қарым-қатынас саласының ерекшелігіне, сертификациялық талаптарға сәйкес жеке, әлеуметтік және кәсіби қарым-қатынас жағдайындағы тілдік талаптар.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
KT(I) 1101
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Құрал-жабдықтардың жіктелуі. Қайта өңдеу өндірістері үшін техниканы дамытудың қазіргі жағдайы мен басым бағыттары. Қайта өңдеу өндірістерінің негізгі және қосалқы процестеріне арналған жабдықтар. Жабдыққа қойылатын негізгі талаптар және пайдаланудың жалпы мәселелері. Өнімнің экологиялық тазалығын қамтамасыз ететін жаңа жұмыс принципінің жоғары тиімді техникасы. Шикізатты, жартылай фабрикаттар мен бұйымдарды жылумен және механикалық өңдеуге арналған жабдық (аппараттар мен жабдық). Қайта өңдеу өндірістерінің Көліктік-технологиялық жабдықтары.<br/> Қайта өңдеу өндірістеріне арналған роботтандырылған автоматты желілер.
7
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Негізгі азық-түлік заттар және олардың адам тамақтануындағы рөлі. Астықты ұнға өңдеу технологиясы. Жарма өндірісінің технологиясы. Құрама жем өндірісінің технологиясы. Наубайхана өндірісінің технологиясы. Макарон өндірісінің негізгі кезеңдері. Кондитер өндірісінің технологиясы. Спирт алудың принципиалды технологиялық схемасы. Сыра жасау өндірісінің технологиясы. Алкогольсіз ішімдіктер жасау технологиясы. Шарап жасау технологиясы. Ликерарақ өндірісінің технологиясы.
3
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Пән жоғарғы математиканың жалпы курсының келесі бөлімдерін қамтиды: сызықты алгебра элементтерін,аналитикалық геометрия,шектертеориясын, бірайнымалыфункцияныңдифференциалдықжәнеинтегралдықесептеулерін.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Бір айнымалының функциясын интегралдық есептеу. Интегралдық есептеудің негізгі ұғымдары мен әдістері. Бірнеше айнымалылардың функциясын дифференциалдық есептеу. Жеке туындылар және толық дифференциал. Екі айнымалы функцияның экстремумы. Бірінші ретті дифференциалдық теңдеулер. Екінші ретті сызықты дифференциалдық теңдеулер. Дифференциалдық теңдеулерді шешудің негізгі ұғымдары мен әдістері. Сандық қатарлар
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Прокариотты микроорганизмдердің морфологиясы, құрылысы, көбеюі және жіктелуі; эукариотты микроорганизмдердің морфологиясы, құрылысы, көбеюі; вирустар және олардың адам өміріндегі маңызы; микроорганизмдерді өсіру және өсіру. Микроорганизмдердің метаболизмі; микроорганизмдердің тұқым қуалаушылық және өзгергіштігі, микроорганизмдердің биохимиялық процестері.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Астықты қабылдау, астық партияларын қалыптастыру және жинаудан кейінгі астықты өңдеу технологиясы. Элеваторлардың технологиялық ерекшеліктері, тұқымдарды қайта өңдеу зауыты. Астықты сақтау технологиясы, астық және астық өнімдерінің физикалық қасиеттері. Сақтау кезінде астықта кездесетін физиологиялық процестер. Сақтау кезінде ұнда жүретін процестер. Астықты сақтау режимдері мен тәсілдері. Астық қорлары зиянкестерімен күресу әдістері. Спирт өндiруге арналған дәнді дақылдарды өңдеу және сақтау негіздері. Сыра қайнату өндірісі үшін астық шикізатын өңдеу және сақтау негіздері.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Тамақ өнімдерін қайта өңдеу және өндіру кезіндегі тәуекел критерийлері (уытты, канцерогенді, мутагенді және т.б.). Шикізат пен тамақ өнімдерінің химиялық және биологиялық шығу тегі ксенобиотиктермен ластануы. Табиғи немесе антропогендік шығу тегі бөгде химиялық заттарды анықтау үшін нормалау және әдіснамалық негіздер. Қазақстан Республикасының заңдары, Кеден одағының техникалық регламенттері және адам мен қоршаған орта үшін шикізат пен тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін регламенттейтін халықаралық стандарттар. ХАСПП жүйесі.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
TK TOPA 3208
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Массаалмасу процестері: абсорбция, адсорбция, экстракция, ректификация және дистилляция, кристалдану, кептіру, Иондық алмасу, мембраналық алмасу. Гидравлика және гидравликалық машиналар негіздері. Гидростатика, гидравликалық ұқсастық және сұйықтықтардың ағымы. Реология негіздері. Сұйықтықтың ағуы. Гидромеханикалық процестер, дисперсиялық жүйелердің сипаттамасы және бағалау әдістері. Жылу процестері. Жылу алмастырғыштардың түрлері. Белгілі бір мақсатқа арналған құрылғыларды есептеу және таңдау әдістері.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Еңбек қауіпсіздігі және еңбекті қорғау туралы заңнаманың талаптары. Тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарындағы еңбекті қорғау және қауіпсіздік менеджмент жүйесі. Тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарындағы жұмыс жағдайларын сипаттау, жұмыс орны мен адам ортасының жайлы жағдайын жасау. Өндірістегі жарақат пен кәсіптік аурулардың себептерін зерттеу. Өндірістегі жазатайым оқиғаларды тексеру және тіркеу туралы ереже
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Өңдеу және өндіру кезіндегі тамақ өнімдерінің қауіптілік критерийлері (улы, канцерогенді, мутагенді және т.б.). Шикізат пен тамақ өнімдерінің химиялық және биологиялық шыққан ксенобиотиктермен ластануы. Табиғи немесе антропогендік шығу тегі бар шетелдік химиялық заттарды анықтаудың стандарттау және әдістемелік негіздері. Қазақстан Республикасының заңдары, Кеден одағының техникалық регламенттері және адамдар мен қоршаған орта үшін шикізат пен тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін реттейтін халықаралық стандарттар. HASPP жүйесі. Бекітілген және синтетикалық өнімдерді өндіруде қауіпсіздікті қамтамасыз ету.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Теориялық және қолданбалы механика келесі пәндердің модульдерінен тұрады: теориялық механика, Материалдар кедергісі, машиналар мен механизмдер теориясы, Машина бөлшектері. Пәннің мақсаты механиканың негізгі түсініктері мен заңдарын оқып үйрену және конструкция элементтерінің, машиналар мен аспаптардың бөлшектерінің беріктігі мен қаттылығын есептеу әдістерін қолдана білу.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Механика: үдемелі және айналмалы қозғалыстың кинематикасы мен динамикасы. Гидродинамика. Молекулалық физика: идеалды және нақты газдардың молекулалық-кинетикалық теориясы. Сұйықтықтардың қасиеттері. Термодинамика негіздері. Электр және магнетизм: Электростатика. Тұрақты ток. Магнит өрісі. Электромагниттік индукция құбылысы. Заттың магниттік қасиеттері. Максвелл теориясының негіздері. Оптикалық аспаптар және оларды технологиялық өндірістерде пайдалану. Толқындық оптика. Атомдық және ядролық физика.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Заттың құрылысы, молекулааралық өзара әрекеттесудің түрлері. Химиялық термодинамика заңдары. Химиялық тепе-теңдіктің термодинамикасы. Ерітіндідегі фазалық тепе-теңдік. Гиббс фазасының ережесі. Химиялық кинетика және катализ. Электрохимия. Электролит теориясы. Электр өткізгіштігі. Дисперсті жүйелердің коллоидтық жағдайының ерекшеліктері: молекулалық-кинетикалық, оптикалық, электрокинетикалық және құрылымдық-механикалық қасиеттері. Дисперсті жүйелердің тұрақтылығы, оларды алу тәсілдері және тазалау әдістері.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Адамның әлеуметтік және жеке болмысының құндылықтары ретіндегі негізгі дүниетанымдық ұғымдардың рөлі. Шындықты философиялық пайымдаудың ерекшелігі. Ғылыми және философиялық таным әдістері. Мифологиялық, діни және ғылыми дүниетанымның мазмұны мен ерекшеліктері. Этикалық шешімдерді негіздеу және қабылдау үшін медиатекстердің философиялық аспектісі, әлеуметтік-мәдени және тұлғалық жағдайлар. Қазіргі қоғамның өзекті мәселелеріне қатысты адамгершілік ұстаным.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Систематизация концептуальных основ понимания коммуникативных намерений партнера, авторов текстов на данном уровне;<br/> Приемы лингвистического описания и анализа причин и следствий событий в текстах научного и социального характера. Современные проблемы на основе использования аргументированной информации. Стратегия и тактика построения коммуникативного акта, правильное оформление интонационной речи, лексическая достаточность и грамматическая корректность.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Оқылатын тілдің тілдік құралдарын пайдалана отырып коммуникативтік ниеттерді баламалы түрде білдіру. Шетел тілінің даму заңдылықтары, стилистикалық ерекшеліктерді үйрену. Ғылыми және әлеуметтік сипаттағы мәтіндердегі оқиғалардың себептері мен салдарларын лингвистикалық сипаттау және талдау тәсілдері. Дәлелді ақпаратты қолдану негізіндегі заманауи мәселелер. Коммуникативтік актіні құру стратегиясы мен тактикасы, интонациялық сөйлеуді дұрыс ресімдеу, лексикалық және грамматикалық дұрыстылық.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Оқылатын тілдің тілдік құралдарын пайдалана отырып коммуникативтік ниеттерді баламалы түрде білдіру. Шетел тілінің даму заңдылықтары, стилистикалық ерекшеліктерді үйрену. Ғылыми және әлеуметтік сипаттағы мәтіндердегі оқиғалардың себептері мен салдарларын лингвистикалық сипаттау және талдау тәсілдері. Дәлелді ақпаратты қолдану негізіндегі заманауи мәселелер. Коммуникативтік актіні құру стратегиясы мен тактикасы, интонациялық сөйлеуді дұрыс ресімдеу, лексикалық және грамматикалық дұрыстылық.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Оқылатын тілдің тілдік құралдарын пайдалана отырып коммуникативтік ниеттерді баламалы түрде білдіру. Шетел тілінің даму заңдылықтары, стилистикалық ерекшеліктерді үйрену. Ғылыми және әлеуметтік сипаттағы мәтіндердегі оқиғалардың себептері мен салдарларын лингвистикалық сипаттау және талдау тәсілдері. Дәлелді ақпаратты қолдану негізіндегі заманауи мәселелер. Коммуникативтік актіні құру стратегиясы мен тактикасы, интонациялық сөйлеуді дұрыс ресімдеу, лексикалық және грамматикалық дұрыстылық.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Экономика негіздері. Экономикалық даму проблемалары. Экономикалық қажеттіліктер мен ресурстар. Кәсіпкерлік мәні, бизнес моделі, жоспарлау және өткізу стратегиясы. Көшбасшылық және инновацияларды қабылдау.<br/> Қазақстан Республикасының құқық жүйесі. Құқықтық қатынастар және субъектілердің жауапкершілігі. Сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет бойынша білім жүйесі. Сыбайлас жемқорлық құқық бұзушылық үшін моральдық және құқықтық жауапкершілік.<br/> Қазіргі кездегі экологиялық мәселелер. Экожүйелер мен қоғамның тұрақты дамуының стратегиясы мен принциптері. Өндірісті экологияландыру және қоршаған ортаны қорғау. Төтенше экологиялық жағдайлар және өмір қауіпсіздігі.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Кәсіпорынды басқарудың әр түрлі міндеттерін тиімді шешуге арналған жаңа буындағы қолданбалы өнімдер жүйесі. Бухгалтерлік есептің теориялық негіздері және практикалық аспектілері. "1С-Бухгалтерия. 8.2 нұсқасы". Алғашқы құжаттарды жүргізу, бухгалтерлік, салықтық, статистикалық есептілікті құру. Бағдарламалық қамтамасыз ету негізінде бухгалтерлік есеп дағдыларын меңгеру
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Web-технологияға кіріспе. Интернет-компьютерлік желілерді біріктірудің Дүниежүзілік жүйесі. Web-технологияның құрылымы мен принциптері. Web технологиясы мен желілері. Веб-бағдарламалаудың басталуы. Веб-серверлердің жұмысы. Динамикалық веб-сайттарды жасау. РНР бағдарламалау тілін қолдану арқылы web-қосымшаларды құру принциптері. Web-сервер мен клиенттің өзара әрекет ету механизмдері. Тілдің синтаксисі. Басқару құрылымдары. Теңшелетін функцияларды құру ережелері. Қызмет көрсететін сервистік бағдарламалар. HTML-беттерді дайындау құралдары.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
ҚР және әлемнің басқа елдерінде алкогольсіз сусындар өндірісінің даму болашағы және қазіргі күйі. Алкогольсіз сусындар өндірісі үшін жартылай өнімдер және шикізатта. Қантты және купажды шәрбатты дайындау. Тауарлық өнім ретінде шәрбатты дайындау ерекшеліктері.Суды дайындау тәсілдері. Сусындарды құю ерекшеліктері. Диеталық және емдік-профилактикалық сусындарды дайындау үшін шикізатқа ұсынылатын талаптар ғылыми-негізделген рецептура бойынша дайындау қағидасы. Минералды сулардың жіутелуі. Минералды суларды өндіру және тасымалдау.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Пәннің қажеттілігі: Ұнды өнімдерін алу технологиясының негізгі сатылармен мәнін, ассортиментін, түрлері жөнінде түсінік беру үшін құрастырылды. Силлабус пәннің мазмұнында арнайы бағыттағы өнімдерді дайындау сатылары, олардың ассортименті мен сапасын жақсартудың әдістерімен жолдары және оның тағамдық құндылығы және тағамдық қауіпсіздігі жөнінде айтылады.
Пәнді оқып үйренудің мақсаты: студенттерді нан тоқаш өнімдерінің ассортиментімен таныстыру, нан және тоқаш өнімдерін алу технологиясының ерекшеліктерін түсіндіру, сонымен қатар соңғы жылдары жасалынып жатқан өндірісітік тәжірибені есепке ала отырып жаңа тоқаш өнімдерінің технологиясын оқып, соңғы технологиялық жаңалықтармен таныстырып оқыту.
Пәнді оқып үйренудің міндеттері: шикізаттар, жартылай фабрикаттар мен дайын өнімге талдай жүргізу қадамын бақылауға, арнайы бағыттағы өнімдердің өндірісінің технологиялық процесін басқару мен барлық дайындау сатыларын реттеуге, арнайы бағыттағы өндірісі процестері мен негізгі технологиялық амалдары тиімділігін бағалау.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Ақуызды заттар. Дәнді, бұршақ және майлы дақылдардың ақуыздары. Ферменттер. Липидтер, бояғыш заттар. Көмірсулар. Витаминдер. Нуклеин қышқылдары. Астықтың құрамы мен сапасына табиғи-климаттық және агротехникалық факторлардың әсері. Минералды заттар, ылғалдылық, астықтың қышқылдығы. Астық тынысы. Астықтың пісіп жетілуі мен өну кезіндегі биохимиялық процестер. Бүлінген, ақаулы астық және оны пайдалану. Сақтау кезінде ұн мен жармада, одан нан, макарон, ұн және кондитерлік өнімдерді алу кезінде болатын биохимиялық процестер.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Отандық экономиканың қазіргі даму тенденциялары
қайта өңдеу кәсіпорындарындағы шетелдік ғылым. Зерттеушінің жұмыс уақытын ұйымдастыру. Зерттеу әдісінің негіздемесі. Зерттеушінің жеке еңбегін ұйымдастыру, оның тиімділігін арттыру. Зерттеуші ғалымның этикасы. Ғылыми-зерттеу жұмыстарын статистикалық талдау. Нәтижелерді ресімдеу және ұсыну. Астық өңдеу өндірісі саласындағы патенттік іздеу. Ғылыми жұмыстың сапасын бағалау әдістері. Мақаланы редакциялау және рецензиялау. Зияткерлік меншікті қорғауға қатысты Қазақстан Республикасының заңнамасы.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Жобалаудың негізгі ережелері, бөлімшені таңдау, кәсіпорынның бас жоспары, АҚК және элеваторларды жобалау. Диірмен зауыттарын жобалау, Жарма зауыттарын жобалау, құрама жем зауыттарын жобалау. Технологиялық жабдықты есептеу және таңдау.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Өңдеу өндірістері кәсіпорындарында жүзеге асырылатын технологиялық процестердің әртүрлі сатыларының жалпы сипаттамалары, мақсаттары мен режимдері. Ұн, жарма өндірістеріндегі технологиялық процестерді оңтайландырудың теориялық негіздері. Технологиялық есептеулердің негіздері және процестерді басқару принциптері.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Астық шикізатының жалпы сипаттамасы. Негізгі дәнді және дәнді-бұршақты дақылдардың жіктелуі. Жарма өндірісінің шикізаты. Құрама жем өндірісінің шикізаты. Ұн, жарма және құрама жем өндіруге арналған шикізаттың химиялық құрамы мен физика-технологиялық қасиеттері.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Негізгі дақылдардың астықтың салыстырмалы қоректік құндылығы және технологиялық артықшылықтары. Астықтың құрамы мен қасиеттерінің өзгермелілігі мен тұрақтылығы. Астықтың өңдеу объектісі ретінде сипаттамасы. Астықтың ұсақтау және пісіру қасиеттері. Майлы дақылдардың сапасына қойылатын талаптар. Астық пен оны қайта өңдеу өнімдерін физика-химиялық, биохимиялық қасиеттерге сараптауды ұйымдастыру және өткізу.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Астықты кептіру техникасы мен технологиясын зерттеу кептіргіштердің құрастырылуына, жылу беру әдістеріне, астық қабатының күйіне, энергия шығындарының құнына негізделген. Әр түрлі дәнді дақылдарды кептіру режимдері, әр түрлі модификациядағы астық кептіргішті қолдану сипаттамасы және принциптері. Астық массасының физикалық қасиеттерінің ерекшеліктері, астық партиясының физика-химиялық қасиеттерінің өзгеруі. Астық ресурстары зиянкестерінің сипаттамасы және олардың сақтауға әсері.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Басқарудағы жоспарлаудың мәні мен функциялары. Басқарудағы жоспарлаудың мәні мен функциялары. Жоспарлы есептер мен көрсеткіштер; олардың сипаттамасы. Кәсіпорынның дамуын стратегиялық жоспарлау. Астық өңдеу өндірістерінің кәсіпорындарында ғылыми-техникалық дамуды жоспарлау. Өнімді өндіру мен өткізуді жоспарлау. Астық өңдеу өндірістерінің кәсіпорындарындағы қызметті ресурстық қамтамасыз етуді жоспарлау. Қаржылық жоспарлау. Кәсіпорында жоспарлауды ұйымдастыру. Астық өңдеу өндірістерінің кәсіпорындарында жоспарлау кезінде бағдарламалық өнімдерді пайдалану.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Өңдеу өнеркәсібіне арналған технологияларды дамытудың қазіргі жағдайы мен басым бағыттары. Ашыту өндірісі мен шарап технологиясының негізгі және қосалқы процестеріне арналған жабдықтар. Ашыту және шарап жасау технологиялық жабдықтардың негізгі топтары. Шикізатты, жартылай фабрикаттар мен бұйымдарды термомеханикалық өңдеуге арналған жабдықтар (аппараттар мен жабдықтар). Ашыту және шарап жасау үшін көлік және технологиялық жабдықтар.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Жалпы ережелер мен өндіріс функциялары
технологиялық зертхана (ПТЛ) тамақ өнеркәсібі. Технологиялық процестерді бақылау әдістері мен принциптері. Өнім сапасын басқару жүйелерінің тиімділігін арттыру бойынша жұмысты ұйымдастыру. Технологиялық жабдықты тиімді бағалау. Ашыту өндірісі және шарап жасау туралы қысқаша ақпарат, шикізат пен өндірілетін өнімнің сапасын басқарудың басқару жүйесіндегі ерекшеліктері.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Пән ғылыми және жобалық зерттеулерді ұйымдастыру және оның кезеңдері, ғылыми және жобалық зерттеулердің әдіснамасы және олардың нәтижелерін ресімдеу туралы, ғылыми-жобалық зерттеулерді ақпараттық қамтамасыз ету туралы негізгі мәліметтерді сипаттайды. Корреляциялық және регрессиялық талдау, бір және көп факторлы эксперименттерді жоспарлау және қою негіздері, математикалық модельдерді құру әдістері, тамақ өнімдерінің биотехнологиясындағы технологиялық параметрлерді оңтайландыру келтірілген.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Өңдеу өндірістері кәсіпорындарында жүзеге асырылатын технологиялық процестердің әртүрлі сатыларының жалпы сипаттамалары, мақсаттары мен режимдері. Ашыту және шарап жасау өндірістеріндегі технологиялық процестерді оңтайландырудың теориялық негіздері. Технологиялық есептеулердің негіздері және процестерді басқару принциптері.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Шараптың шикізаты және құрамына әсер ететін факторлар сияқты жүзімнің ерекшеліктері. Топтың химиялық құрамының жалпы сипаттамасы. Шараптың жіктелуі. Жүзім өңдеуге арналған типтік технологиялық схемалар. Алкогольді ашытуды бақылау. Түрлі түрдегі шарап өндірісінде орын алатын негізгі үрдістер. Жарқыраған шарап шығаратын биохимиялық процестер. Коньяк технологиясының ерекшеліктері: түрлі типтегі шараптар, ақаулар, аурулар, кемшіліктер, оларды болдырмау шаралары, «емдеу» және жою әдістері.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Ашыту өндірісінің қазіргі жағдай мен келешекте дамуы. Кәсіпорындардың типтері мен жіктелуі. Авмотатты жобалау жүйесінің (АЖЖ)ашыту өндірісінде алатын орны.АЖЖ мақсаты мен міндеттері. Өндірістегі ең тиімді технологиялық сызбаны қолданып негізгі технологиялық жабдықтарды таңдау және есептеу. Ашуту өндірісісне арналған заманауи автоматтандырылған ағынды желілер. Қойма алаңын есептеу.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Негізгі сипаттамалары: ашыту өндірісіне арналған шикізаттың химиялық құрамы, қасиеттері, сапалық көрсеткіштері. Негізгі және қосымша шикізаттың мақсаты, функционалдық қасиеттері. Шикізаттың жаңа түрлері, оларды ашыту кәсіпорындарында қолдану ерекшеліктері.
Өндіріс негіздері, шикізатты өндіру кезінде жүзеге асырылатын технологиялық процестер, өндірістің технологиялық схемалары, қолданылатын жабдықтың жаңа түрлері.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Басқарудағы жоспарлаудың мәні мен функциялары. Басқарудағы жоспарлаудың мәні мен функциялары. Жоспарлы есептер мен көрсеткіштер; олардың сипаттамасы. Ашыту саласы кәсіпорындарында дамуды стратегиялық жоспарлау. Кәсіпорынның ғылыми-техникалық дамуын жоспарлау. Өнімді өндіру мен өткізуді жоспарлау. Ашыту саласы кәсіпорындарында қызметті ресурстық қамтамасыз етуді жоспарлау. Қаржылық жоспарлау. Кәсіпорында жоспарлауды ұйымдастыру. Ашыту саласы кәсіпорындарында жоспарлау кезінде бағдарламалық өнімдерді пайдалану.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Бизнес-жоспарлаудың теориялық аспектілері. Ұйымның бизнес-жоспары. Ұйым бизнесінің тарихы. Кәсіпорын мен саланың сипаттамасы. Ұйымның бизнес-ортасын талдау. Маркетинг жоспары. Өндірістік жоспар. Ұйымдастыру жоспары. Қаржы жоспары. Тәуекелді бағалау және сақтандыру. Тәуекелдерді бағалау әдістемесі. Дисконттау ставкасын анықтау.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Bio 1206
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Бухгалтерлік істің қалыптасуы мен қалыптасу тарихы. Бухгалтерлік есептің мәні, мақсаттары және заңнамалық реттелуі. Бухгалтерлік есептің функциялары, міндеттері және принциптері. Бухгалтерлік баланс. Шоттар және қос жазба. Халықаралық стандарттарға сәйкес есеп саясатын қалыптастыру. Қолданыстағы ұлттық және халықаралық стандарттарға, қағидаттарға, нормативтік-құқықтық құжаттарға сәйкес ұйымдарда бухгалтерлік есеп жүргізу техникасы.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Дәнді шикізаттың сипаттамасы және астықтың ассортименті. Технологиялық шикізаттың блок-схемасы. Өңдеу үшін астық дайындау. Астықты калибрлеу және пиллинг. Пилинг өнімдерін сұрыптау. Тегістеу және жылтырату. Күріш дәнді дақылдарын, қарақұмық өндірісін, тары өндіруді, сұлы өнімдерін өндіруді, полтава және артек ұнтақталған бидай жармаларын өндіру, бұршақты жарма өнімдерін өндіру, жүгері ұнтақтарын өндіру. Дәнді дақылдардың дәнді дақылдарын өндіру. Дәнді дақылдың жеке технологиясы.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Ресурстарды тиімді пайдалану, Еңбекті ұйымдастыру және тамақ өндірісі кәсіпорындарында өндірістік процесті жоспарлау принциптері. Кәсіпорын жұмысының негізгі техникалық-экономикалық көрсеткіштерін есептеу әдістемесі, тиімді жұмысты жоспарлау мен ұйымдастырудың заманауи әдістері. Кәсіпкерлік қызметтің субъектілері мен басты объектісі, бәсекелестік жағдайындағы бизнес-жоспарлаудың мақсаттары мен қағидаттары. Бизнес-жоспарлардың түрлері, құрылымдауға қойылатын талаптар, орындалуын бақылау, оның құралдары.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Кәсіпорын экономикасы туралы тұтас түсінік қалыптастыру, студенттердің жүйелі экономикалық ойлау қабілетін қалыптастыру, кешенді экономикалық есептерді шешуге үйрету, экономикалық есептерді жүргізу дағдыларын қалыптастыру және оларды басқарушылық шешімдерді қабылдауға негіздеу үшін пайдалану.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Кәсіпорындағы өндірістік процестерді ұйымдастыру. Кәсіпорынды басқару процесін ұйымдастыру. Кәсіпорын ресурстары және оларды тиімді пайдалану. Өндіріс шығындарының қалыптасуы, өндіріс шығындарының есебі. Кәсіпорынның баға саясаты. Кәсіпорынның қаржылық ресурстары, экономикалық қызметтің тиімділігі. Кәсіпорынның инновациялық қызметі. Өнім сапасы. Кәсіпорынның инвестициялық саясаты. Персоналды ұйымдастыру және ынталандыру.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Карамель, тәттілер, тоффи, пастила-мармелад, драже, галву, шоколад, какао-ұнтақ және ұннан жасалған кондитерлік өнімдерді өндірудің технологиялық процестері.
Өндірістің технологиялық үдерістерін оңтайландырудың әдістері мен критерийлері Жартылай фабрикаттар мен дайын өнім үшін шикізаттың сапасын бағалау әдістемесі. Дайын өнімнің сапасына қойылатын талаптар. Сақтау мерзімі мен шарттары.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Тамақтану, тағам өнімдері және олардың химиялық құрамы туралы ғылымның негізі. Негізгі астық өнімдерінің сипаттамасы. Ұнның сипаттамасы. Ұн технологиясының негізі. Жарма технологиясының негізі. Құрама жем технологиясының негізі. Нан, макарон және кондитер өндірістерінің технологиясына кіріспе. Наубайхана және кондитер өндірістеріндегі шикізаттар. Нанбөлке өнімдерінің түрлері. Макарон өнімдерінің жіктемесі. Кондитер өнімдерінің технологиясының негізі. Қант технологиясының негізі. Крахмал және крахмал өнімдері технологиясының негізі. Май технологиясының негізі. Шарап жасау және сыра. Алкогольсіз сусындар өндірістерінің технологиясына кіріспе. Астық және жеміс шикізаттарынана жасалған күшті алкогольді сусындар өндірісі.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Қаржылық есепті құру негіздері. Халықаралық қаржылық есептілік стандарттары (ҚЕХС). Ақша қаражаттарын, дебиторлық берешектерді, негізгі құралдар мен материалдық емес активтерді, ағымдағы және ұзақ мерзімді қаржылық инвестицияларды, тауарлы-материалдық қорларды, өндіріс шығындарын және дайын өнімді, шығындарды, қысқа мерзімді және ұзақ мерзімді міндеттемелерді, сыйақылар мен әлеуметтік сақтандыру жарналарын, кірістер мен қаржылық нәтижелерді, болашақ шығыстарды есепке алу және төлемдер
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Құрама жем туралы жалпы ақпарат. Мал азығын өндіруде пайдаланылатын шикізаттың түрлері мен сипаттамалары. Рецепттер беру, оларды дайындау, азықтың тағамдық құндылығын анықтау. Аралас жемшөп өндірісін ұйымдастыру және қолдау негіздері. Азық-түлік диірменінде шикізатты дайындау желісі. Пеллеттелген жем шығару. Түйіршіктелген жануардың сапасына қойылатын талаптар. Протеин-витаминді қоспаларды өндірудегі негізгі технологиялық операциялар. Урий концентратының өнеркәсіптік өндірісінің негіздері.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Этил спирті, оны қабылдау және сақтау. Физика – химиялық қасиеттері. Ректификатталған этил спиртінің сипаттамасы. Суды әк-содалы жұмсарту. Су деминерализациялау. Арақ дайындау. Арақ ассортименті. Сулы-спирттік ерітінділер құрылымы. Сулы спиртті қоспаны есептеу. Сорттарын дайындау әдістері. Сүзу сорттары. Белсендірілген көмір мен сорттарды өңдеу. Ликерқұймалары өндірісінің өсімді шикізаттары. Спирттелген сусындарды дайындау. Принципиальды технологиялық сызбасы. Спирттелген тұндырманы дайындау.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Макарон өнімдерінің жіктелуі. Негізгі және қосымша шикізат. Шикізаттың сапасына қойылатын талаптар, оларды сақтау және өндіріске дайындау. Макарон өнімдерін өндіру процесінің жекелеген сатыларының кезектілігі мен мақсаты: қамырды илеу, престеу, қалыптау, шикі өнімдерді бөлу, макарон өнімдерін кептіру және салқындату, буып-түю және буып-түю. Бұйымдарды сақтау шарттары мен мерзімдері және олардың сапасына қойылатын талаптар. Бұйымдардың сапасы мен тағамдық құндылығын арттыру тәсілдері.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Жасанды интеллект мәселесін шолу. Деректерді алдын ала өңдеу әдістері. Деректерді талдау есептерін жіктеу. Негізгі гипотезалар. Жіктеу, кластерлеу және ішінара оқыту міндеттері. Белгілердің ақпараттық жүйесін таңдау және генерациялау міндеті. Бос орындарды болжау және толтыру міндеті. Құрамдастырылған түрдегі есептер. Бәсекелестік ұқсастықтың функциясы және оған негізделген Алгоритмдер. Уақытша қатарларды талдау.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Нан өндіру технологиялық процесінің негізгі кезеңдері. Нан және нан-тоқаш өнімдерінің ассортименті. Шикізаттың химиялық құрамы, органолептикалық және физико-химиялық қасиеттері және оның пісіру сапасы. Нан өнімдерін өндірудің технологиялық басқару әдістері. Нан өнімдерін өндіру технологиялық процестері. Кішкентай наубайхананың сипаттамасы. Нан сапасының көрсеткіштері. Өнімдердің сапасы мен тағамдық құндылығын арттыру жолдары. Нан аурулары.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Нан, макарон және кондитерлік өнімдер өндірісінің өндірістік-технологиялық зертханасының (ПТЛ) жалпы ережелері мен функциялары. Өндірістегі процестерді бақылау әдістері мен принциптері. Сапа менеджменті жүйесінің тиімділігін арттыру жұмыстарын ұйымдастыру. Нан өнімдері кәсіпорындарын технохимиялық бақылау. Макарон фабрикасын технохимиялық бақылау. Кондитерлік кәсіпорындарды технохимиялық бақылау.
[АБ1 + АБ2 + Диффер] (100)
Басқарудағы жоспарлаудың мәні мен функциялары. Басқарудағы жоспарлаудың мәні мен функциялары. Жоспарлы есептер мен көрсеткіштер; олардың сипаттамасы. Нан, макарон және кондитерлік кәсіпорындарда дамуды стратегиялық жоспарлау. Нан, макарон және кондитерлік кәсіпорындарда ғылыми - техникалық дамуды жоспарлау. Өнімді өндіру мен өткізуді жоспарлау. Кәсіпорын қызметін ресурстық қамтамасыз етуді жоспарлау. Қаржылық жоспарлау. Кәсіпорында жоспарлауды ұйымдастыру. Нан, макарон және кондитерлік кәсіпорындарда жоспарлау кезінде бағдарламалық өнімдерді пайдалану.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Өңдеу өндірістері кәсіпорындарында жүзеге асырылатын технологиялық процестердің әртүрлі сатыларының жалпы сипаттамалары, мақсаттары мен режимдері. Нан, макарон өнімдері, кондитерлік өнімдердің технологиялық процестерді оңтайландырудың теориялық негіздері. Технологиялық есептеулердің негіздері және процестерді басқару принциптері.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Пісіру мен макарон өнімдерін өндіру технологиясының қазіргі жағдайы мен басым бағыттары. Пісіру және макарон өнімдерін өндірудің негізгі және қосалқы процестеріне арналған жабдықтар. Негізгі жабдыққа қойылатын талаптар және жалпы пайдалану мәселелері. Өнімдердің экологиялық тазалығын қамтамасыз ететін жаңа әрекет ету қағидасының жоғары технологиясы. Технологиялық жабдықтарды пісіру және макарон өсімдіктерінің негізгі топтары. Шикізатты, жартылай фабрикаттар мен бұйымдарды термомеханикалық өңдеуге арналған жабдықтар (аппараттар мен жабдықтар).Наубайхана, макарон және кондитер өндірісіндегі роботтың қатысуымен автоматты желілер.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Пән тағам өнімдері реологиялық қасиеттерін зерттеу, оларды есептеуде тәжірибелік түрде және жабдықтарды жобалауда қолдану, реологиялық сипаттамалар негізінде өнім сапасы мен өндірістік процестері бақылаумен танысу.
Тағам материалдары реологиялық қасиеттеріне технологиялық факторлардың әсері: температура, ылғалы, қысымы, үгітілу деңгейі, ұнтақтау ұзақтығы және т.б.
Тағам өнімдері реологиялық қасиеттерін зерттеу методологиясы, жіктелуі және қажетті құрал-жабдықтары.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Нан технологиясы бойынша тағамдық қоспалар, азық-түлік қоспаларының негізгі топтары, олардың жіктелуі (дайын тағамдардың дәмі мен иісіне әсер ететін тағамдық қоспалар, дәмдеуіштер, технологиялық тағамдық қоспалар, ферментті препараттар, физикалық-химиялық қасиеттері мен дайын өнімнің құрылымын өзгертетін тағамдық қоспалар; азық-түлік шикізаты мен дайын өнімдердің микробтық және тотығу бұзылыстары және т.б.), тағамдық қоспалардың қауіпсіздігі, азық-түліктегі гигиеналық реттеу, нан және макарон өнімдерін өндірудегі рөлі
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Нан, макарон және кондитер өндірісінің қазіргі жағдайы мен дамуы. Кәсіпорындардың жіктелуі және түрлері. АЖЖ тұжырымдамасы, оның орны мен пісіру, макарон және кондитерлік өнеркәсіп. АЖЖ міндеттері мен мақсаттары. Ең озық технологиялық өндіріс схемаларын қолдана отырып, негізгі технологиялық жабдықты таңдау және есептеу. Нан, макарон және кондитер өнімдерін өндіруге арналған заманауи автоматтандырылған өндірістік желілер. Технологиялық жабдықтарды есептеу.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Отандық экономиканың қазіргі даму тенденциялары
Нан, макарон және кондитерлік кәсіпорындардағы шетелдік ғылым. Зерттеушінің жұмыс уақытын ұйымдастыру. Зерттеу әдісінің негіздемесі. Зерттеушінің жеке еңбегін ұйымдастыру, оның тиімділігін арттыру. Зерттеуші ғалымның этикасы. Ғылыми-зерттеу жұмыстарын статистикалық талдау. Нәтижелерді ресімдеу және ұсыну. Астық өңдеу өндірісі саласындағы патенттік іздеу. Ғылыми жұмыстың сапасын бағалау әдістері. Мақаланы редакциялау және рецензиялау. Зияткерлік меншікті қорғауға қатысты Қазақстан Республикасының заңнамасы.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Нан, кондитерлік және макарон өнімдерін өндіруді реттейтін негізгі технологиялық құжаттардың бірі болып табылатын өнімдерді тұжырымдау, өнімдерді есепке алу және нормалау бойынша студенттерге қажетті білімдерді меңгерту. Шикізат пен жартылай фабрикаттардың барлық түрлерінің нормаланған өнім бірлігін анықтауға негізделген
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Өңдеу өндірістері кәсіпорындарында жүзеге асырылатын технологиялық процестердің әртүрлі сатыларының жалпы сипаттамалары, мақсаттары мен режимдері. Ұн, жарма, нан, макарон өнімдері, кондитерлік өнімдер,ашыту және шарап жасау өндірістеріндегі технологиялық процестерді оңтайландырудың теориялық негіздері. Технологиялық есептеулердің негіздері және процестерді басқару принциптері.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Астық шикізатының жалпы сипаттамасы.Негізгі дәнді және дәнді-бұршақты дақылдардың жіктелуі. Жарма өндірісінің шикізаты. Құрама жем өндірісінің шикізаты. Ұн, жарма және құрама жем өндіруге арналған шикізаттың химиялық құрамы мен физика-технологиялық қасиеттері.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Өнімдерді сақтау принциптері мен мәні, жіктемесі. Астық массасының сақтау нысаны ретіндегі сипаттамасы. Физикалық қасиеттері. Астық массасында жүретін физиологиялық процестердің жалпы сипаттамасы.Сақтау кезіндегі астықтың демалуы. Астықтың жинаудан кейінгі өсіп-жетілуі, оның биохимиялық және биологиялық мәні. Астық массасының өздігінен қызуы, оның мәні және пайда болу жағдайы. Өздігінен қызудың тұқымдық, азық-түліктік және жемдік астықтың сапасына тигізетін әсері. Өздігінен қызудың түрлері және даму фазалары. Астық массасын сақтау әдістері мен өңдеу режимдерінің сипаттамасы. Астық қоймаларына қойылатын талаптар. Астықты жинаудан кейінгі өңдеу технологиясы. Және оның мәні. Жеміс-көкөніс өнімдері мен картопты сақтау және өңдеу жолдары.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Пән салық теоретикалық аспектілерін, Қазақстандағы салық жүйесінің даму және қалыптасу кезеңдерін, салық салу мен салықтық бақылауды жүзеге асырудағы мемлекеттік органдардың құқықтық мәртебесі мен міндеттерін оқытады.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Цифрлық түрлендірулерді жүзеге асыру шарттары. Цифрлық технологияларды қолдану. Цифрлық технологияларды өндіріске енгізу. Бұлтты аспаптар мен сервистер көмегімен ақпаратты іздеу, іріктеу және құрылымдау технологиялары. Кәсіби қызметтің міндеттерін орындау үшін қажетті ақпаратты іздеу, талдау және интерпретациялау. Бағдарламалық өнімдер мен өңдеу құралдарын салыстырмалы талдау. Цифрлық есептеуіш техника құралдарының көмегімен деректерді өңдеу. Деректер қоры.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Астық өңдеу салаларының өндіріс және технологиялық зертханасының жалпы ережелері мен функциялары. Технологиялық процестерді бақылау әдістері мен принциптері. Өнім сапасын басқару жүйелерінің тиімділігін арттыру бойынша жұмысты ұйымдастыру. Технологиялық жабдықты тиімді бағалау. Астық өңдеудің жеке өнімдерін өндіру туралы қысқаша ақпарат, астық және дайын өнімнің сапасын басқарудың басқару жүйесіндегі ерекшеліктері.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Спирт технологиясы құрамында крахмал бар тағамдық этил спиртін (астық өнімдері және картоп) және құрамында қанты бар (меласса) шикізатты өндіруге дайындау талаптары мен тәсілдерін; спирт алу үшін ашытқылардың сипаттамасы мен дайындау тәсілдерін; спиртті алудың, бөлудің және тазартудың негізгі технологиялық операцияларын; технологиялық режимді бақылау, дайын өнімнің сапасын бақылауды қарастырады
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Сусындар индустриясындағы тағамдық қоспалар күшті алкогольдік ішімдіктер (арақ, бренди, рома, виски), шараптар, сидрді қоса алғанда, әлсіз алкогольді ішімдіктер, хош иістендіргіштер мен сығындылардағы алкогольсіз сусындар, құрамында шырыны бар алкогольсіз сусындар, шырындар, нектарлар өндірісінде, сондай-ақ сыра өндірісінде тағамдық қоспаларды пайдалану бойынша қолдану тәсілдері мен ұсынымдарды зерделейді. Сусындар индустриясындағы тағамдық қоспалардың рөлі туралы қазіргі заманғы идеялар. Тағамдық қоспалардың заманауи жіктелуі, оларды тамақ технологиясында қолдану қауіпсіздігінің талаптары. Сусындардың сыртқы түрін, консистенциясын, дәмі мен хош иісін, қауіпсіздігін қамтамасыз ететін тағамдық қоспалардың негізгі топтары. Тағамдық қоспалардың технологиялық функциялары мен әрекет ету механизмдері, оларды енгізу тәсілдері және тамақ шикізатының басқа компоненттерімен құрамы, құрылымы және өзара әрекеттесуі, олардың тамақ жүйелеріндегі мінез-құлқы туралы қазіргі заманғы идеялар тұрғысынан пайдалану тиімділігі.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
"Сыра биохимиясы" пәні сыра өндірісі үшін шикізаттың негізгі заттарының сипаттамалары, қасиеттері, олардың өнім өндіру процесіндегі биохимиялық өзгерістері, сыра өндірісінің әртүрлі сатыларында болатын физика-химиялық және биохимиялық процестер, сондай-ақ технологиялық режимдердің, оларды өндіру тәсілдері мен параметрлерінің технологиялық процестердің жүру жылдамдығы мен бағытына және дайын өнімнің сапасына әсері саласында теориялық білім мен практикалық дағдыларды алуды қарастырады.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Шикізатты шайнау, арпаны қабылдау, тазалау, сұрыптау және тасымалдау, оны сіңіру әдісі. Басқа дәнді дақылдардың және уыттың арнайы түрлері, уытты кептіру процестері. Wort production: сортты ұнтақтайды, пісіруді, сүзгіні сүзуге, сорпаны қайнатуға, салқындатуға және ашытуға дайындалуға. Ашыту туралы қазіргі заманғы идеялар, ашытудың теориялық негіздері. Сыраны түсіндірудің негізгі жолдары. Дайын пиво және оның қасиеттері.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
«Тағамдық құндылығы жоғары тағам өнімдері» курсының бағдарламасы нан, макарон және кондитер өнімдері өндірісінде тағамдық құндылығын жоғарылататын шикі заттардың сипаттамасы, оларды қолданудың технологиясы жөнінде түсінік беру үшін құрастырылды.
Силабус курсының мазмұнында нан, макарон және кондитер өнімдері өндірістерінде қолданылатын дәнді және дәнді бұршақ, жеміс-жидек өнімдерін қолданудың негізгі және осы шикізаттар қолданылған өнімдердің технологиясы; Минерал және витаминдермен байытылған нан, макарон және кондитер өнімдер өндірісінің технологиялық сызба-нұсқасы; Нан және нан-тоқаш өнімдері өндірісінде қолданылатын жақсартқыштардың жіктелуі, тағамдық құндылығы жоғары өнімдердің қауіпсіздігіне қойылатын талаптар келтірілген
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Тамақ өнімдерін сақтаудың жалпы мәселелері. Азық-түлік шикізаты мен өнімдерін сақтау принциптері, әдістері мен әдістері. Азық-түлік шикізаты мен өнімдерін қысқа және ұзақ мерзімді сақтау. Ұзақ мерзімді сақтаудың технологиялық процесінің кезеңдері. Азық-түлік шикізаты мен өнімдеріне арналған ыдыстар мен қаптамалар, оларды ұзақ уақыт сақтау кезінде. Азық-түлікті практикалық сақтау. Азық-түлік логистикасын мерзімдері, сапасын бақылау, жеткізілім мөлдірлігі және қоршаған ортаға әсер ету тұрғысынан оңтайландыру.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Тағамдық заттардың құрамына кіретін органикалық қосылыстардың негізгі кластары; Тағамдық шикізаттың және дайын өнімнің химиялық құрамы; тағамдық құндылығы және негізгі тағамдық заттарды тұтыну нормалары; тағамдық қоспалардың түрлері және оларды қолдану саласы; Тағамдық рационның құрамы; тамақтану түрлері және олардың мақсаты; функционалдық тамақтану және функционалдық тамақтанудың негізгі құрамдастары.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Материалдық денелер арасындағы механикалық өзара әрекеттесудің жалпы заңдары, сонымен қатар бір-біріне қатысты денелер қозғалысының жалпы заңдары.
Жекелеген механизмдердің жұмыс істеу принциптері және олардың машинадағы өзара әрекеттесуі; машина бөлшектерінің жұмыс істеу қабілеттілігінің негізгі өлшемдері және олардың бұзылу түрлері; Машина бөлшектері мен тораптарының теория және есептеу негіздері.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Адамның тіршілік ету ортасымен қауіпсіз өзара іс-қимылы, еңбекті қорғау және төтенше жағдайлардың жағымсыз факторларынан қорғау мәселелері. Тіршілік қауіпсіздігі және еңбекті қорғаудың құқықтық және ұйымдастырушылық негіздері, Қазақстан Республикасының заңнамалық актілері және нормативтік талаптары, адамға жағымсыз факторлардың әсер етуінің алдын алу , өндірістегі қауіптен қорғау, қауіпті және зиянды факторлардың әсер етуінің теріс салдарын жою.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Сыра қайнату технологиясы. Қазақстан Республикасындағы саланың жағдайы. Шикізаттың сипаттамасы. Уыт түрлері. Әр түрлі топтардағы дәнді дақылдардан алынған уыттың амилолитикалық белсенділігі. Астықты тазалау және сұрыптау. Астықты сулау. Дәнді өсіру. Уытты кептіру. Өскіндерді бөлу және құрғақ уылдырықты ұстау.
Уыттың басқа түрлерін алу ерекшеліктері. Сыра қайнату үшін уыттың арнайы түрлерін алу. Спирт өндірісі үшін уыт алу. Қара бидай уылдырығын алу.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Сыра қайнатуға арналған уыт технологиясы. Қазақстан Республикасындағы осы саланың жағдайы. Шикізат мінездемесі. Уыт түрлері. Әр түрлі топтан алынған астық културасы уытының амилолитикалық белсенділігі. Астықты тазалау және сұрыптау. Астықты сулау. Астықты өсіру. Уытты кептіру. Кепкен уытты өсіру мен төзімділк бөлімі.
Уыттың басқа түрлерін лу ерекшеліктері. Сыра қайнату арналған уыттың арнайы түрлерін алу. Спирт өндіруге арналған уытты алу. Күңгірт уыт алу.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Ұн тартатын ұнтақталған ұнды ұнтақтау цехында ұнды ұнтақтау: жоғары технологиялық схемамен бидай ұсақтау, қатты және жұмсақ бидайды макарон ұнына ұнтақтау, бидайдың бірқабатты 85% майдалау және бидайдың сұрыпты ұнтақтау, бидай мен қара бидай тектес тегістеу.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Кәсіпорындарда ақпаратты қорғау. Қауіптерді жіктеудің негізгі анықтамалары мен өлшемдері. Ақпараттық қауіпсіздік қатерлерін талдау, Ақпараттық қауіпсіздік міндеттерін шешудің негізгі кезеңдері, ақпараттық қауіпсіздік теориясының негізгі әдіснамалық принциптері, ақпараттық қауіпсіздікті қамтамасыз ету әдістері мен құралдары, ақпараттың құпиялылығын, тұтастығын және қол жетімділігін бұзу әдістері. Ақпараттық қауіпсіздік тұрғысынан жүйені басқару. Тәуекелдердің жіктелуі. Өндірістік тәуекелдің сандық көрсеткіштері.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Цифрлық түрлендірулерді іске асыру шарттары. Сандық технологияларды қолдану. Өндіріске цифрлық технологияларды енгізу. Бұлтты құралдар мен Қызметтер арқылы ақпаратты іздеу, таңдау және құрылымдау технологиялары. Кәсіби қызметтің міндеттерін орындау үшін қажетті ақпаратты іздеу, талдау және түсіндіру. Бағдарламалық өнімдер мен әзірлеу құралдарын салыстырмалы талдау. Сандық есептеу техникасы құралдарының көмегімен деректерді өңдеу. Деректер базасы.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Шараптың шикізаты және құрамына әсер ететін факторлар сияқты жүзімнің ерекшеліктері. Топтың химиялық құрамының жалпы сипаттамасы. Шараптың жіктелуі. Жүзім өңдеуге арналған типтік технологиялық схемалар. Алкогольді ашытуды бақылау. Түрлі түрдегі шарап өндірісінде орын алатын негізгі үрдістер. Жарқыраған шарап шығаратын биохимиялық процестер. Коньяк технологиясының ерекшеліктері: түрлі типтегі шараптар, ақаулар, аурулар, кемшіліктер, оларды болдырмау шаралары, «емдеу» және жою әдістері.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Негізгі сипаттамалары: нан-тоқаш, макарон және кондитерлік өнімдерді өндіруге арналған шикізаттың химиялық құрамы, қасиеттері, сапалық көрсеткіштері. Негізгі және қосымша шикізаттың мақсаты, функционалдық қасиеттері. Шикізаттың жаңа түрлері, оларды пісіру, макарон және кондитерлік кәсіпорындарда қолдану ерекшеліктері.
Өндіріс негіздері, шикізатты өндіру кезінде жүзеге асырылатын технологиялық процестер, өндірістің технологиялық схемалары, қолданылатын жабдықтың жаңа түрлері.
Нан, макарон және кондитерлік өнімдерді өндіруге арналған негізгі және қосымша шикізаттың, жартылай фабрикаттардың сапасын анықтау әдістері. Нанның, макаронның және кондитерлік өнімдердің тағамдық және биологиялық құндылығын арттыру үшін шикізаттың сипаттамасы.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Экономиканың мақсаты мен құрылымы. Шаруашылық қызметті ұйымдастыру.Нарық мамандандырылған және оқшауланған тауар иелері арасындағы экономикалық байланыстардың нысаны ретінде.Микроэкономикадағы меншік, кооперация және еңбекті бөлу, шаруашылықты ұйымдастыру және кәсіпорындарды басқару қатынастарының ерекшеліктері.Микроэкономиканың циклдық ағымында үй шаруашылықтары мен кәсіпорындардың өзара іс-қимылы. Бәсекелестік: оның мәні мен формалары. Жұмысшылардың жалақысы. Еңбек ақыны ұлғайту факторлары. Салық жүйесі.Ұлттық шаруашылықтың экономикалық өсуі
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Экономиканың рөлі мен мәні. Қазіргі өндірістің факторлары. Қоғамдағы экономикалық қатынастар. Нарық. Макроэкономика Өндіріс экономикалық тиімділіктің қайнар көзі болып табылады. Экономикалық көрсеткіштер және олардың мәні
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Қазақстанда элеваторлық өнеркәсіптің пайда болуы және дамуы. Қойманың түбіне және қабырғаларына астық қысымы. Астық партияларын қалыптастыру технологиясы. Астықты қабылдау және жинаудан кейінгі өңдеу технологиясы. Астық қоймалары және механикаландырылған жұмыс мұнаралары. Элеваторлардың сұлбалары мен конструкциялары. Элеваторлардың жұмысын жедел есептеу. Қазіргі элеваторлардың технологиялық ерекшеліктері. Тұқым өңдейтін цехтар мен зауыттар. Астықты қайта өңдеу өнімдерін сақтауға арналған сату базалары мен қоймалары. Технологиялық процестерді ұйымдастыру және элеваторларды пайдалану.
Тәжрибелік қорғау
Дипломдық жұмыстың (жобаның) тақырыбы бойынша практикалық материалдарды жинау, өңдеу және қорыту, статистикалық деректер мен практикалық материалдарды талдау, кәсіпорынның экономикалық көрсеткіштерін зерделеу; шаруашылық қызмет көрсеткіштерін есептеу әдістемесін игеру; тұтынушыларға қызмет көрсетуді ұйымдастыруды зерделеу; дипломдық жұмыстың (жобаның) тақырыбы бойынша тұжырымдарды, заңдылықтарды, ұсынымдар мен ұсыныстарды тұжырымдау.
Тәжрибелік қорғау
Саланың негізгі және қосалқы өндірістерімен, биологиялық және биотехнологиялық бейіндегі ғылыми-зерттеу институттарымен танысу. Даму тарихы, қызмет бағыты, кәсіпорын және оның бөлімшелерінің құрылымы, кәсіпорынды басқару жүйесінің құрылымы. Тіршілік қауіпсіздігі, еңбекті қорғау және өндірістік санитария. Өндірістің жабық циклдарын пайдалану.
Тәжрибелік қорғау
Кәсіпорынның немесе ғылыми-зерттеу мекемесінің ұйымдастырылуы мен құрылымы, өнім өндіру технологиясының негізгі кезеңдері, ғылыми қызметтің қазіргі заманғы әдістері мен құралдары, негізгі технологиялық жабдықтың құрамы мен техникалық пайдалану шарттары және бақылау-өлшеу аппаратурасын қолдану, кәсіпорындағы стандарттау және метрология мәселелері, Менеджмент және сапа жүйесін қамтамасыз ету, кәсіпорындардың нормативтік құжаттамасымен танысу.
Тәжрибелік қорғау
ОТ 2-15