Тамақ өнімдерін өндіру саласында инновациялық технологияларды енгізуге қабілетті, әртүрлі тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарында зерттеу және басқару қызметтерін табысты жүзеге асыруға қабілетті кәсіби мәдениеттің жоғары деңгейі бар магистрлерді дайындау
Азық-түлік өнімдерінің технологиясы
7M07231
Тағам технологиялары
2
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Мақсаты: кәсіби және ғылыми-педагогикалық қызметте жоғары тиімді шешімдер қабылдау үшін психологиялық білімді пайдалану мүмкіндігін қалыптастыру. Мынадай зерттелетін болады: қазіргі заманғы басқару психологиясының негізі ретінде ғылым / кәсіби саланың практикалық қызметінің компоненті; пән, өндіріс, әдістер; кəсіби жəне ғылыми-педагогикалық мамандануды ескере отырып, психикалық процестердің əдістері, жеке қасиеттері, қарым-қатынасы, қарым-қатынас, қақтығыстарды шешу, өзін-өзі дамыту / өзін-өзі таныту.
8
ҒЗЖ қорғау
Ғылыми зерттеулер жүргізу жоспарларын әзірлеу. Жоспарланған зерттеулер тақырыбы бойынша ғылыми-техникалық ақпаратты жинау, өңдеу және жүйелеу, тұжырымдалған мәселелерді шешудің әдістері мен құралдарын таңдау. Қолданбалы бағдарламалардың стандартты пакеттерін қоса алғанда, қолда бар зерттеу құралдарын пайдалана отырып, олардың параметрлерін талдау және оңтайландыру мақсатында объектілер мен процестерді модельдеу. Эксперименттік зерттеу бағдарламаларын әзірлеу, оны жүзеге асыру, соның ішінде техникалық құралдарды таңдау және нәтижелерді өңдеу. Нормативтік құжаттардың талаптарына сәйкес ғылыми есептерді дайындау, шолулар жасау және жарияланымдарды дайындау. Алынған нәтижелерді практикалық пайдалану бойынша ұсыныстар әзірлеу.
12
Магистрлік проект
Магистрлік диссертация (жоба) – ғылым мен техниканың заманауи теориялық, әдістемелік және технологиялық жетістіктеріне негізделген, зерттелетін саладағы өзекті мәселенің теориялық және/немесе практикалық әзірлемелерін қамтитын дербес ғылыми зерттеу
2
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Курс басқару, байланыс және шешім қабылдау процесін, жоспарлау, ұйымдастыру, үйлестіру және бақылау, топтық жұмыс және көшбасшылық сияқты басқару функцияларын зерттеудің ұйымдастырушылық элементтерінен тұрады, сонымен қатар өндіріс, маркетинг, қаржы, персоналды басқару сияқты ұйымдағы әртүрлі функционалды бөлімдерді зерттейді.
10
Тәжрибелік қорғау
Тамақ өнімдерін өндіруде оқыту процесінде алынған теориялық және практикалық білімді қолдану. Өндірістік практиканың есебін талдау және құрастыру және магистрлік жобаны жазу үшін қол жетімді ақпаратты, нақты материалдарды жинау, жүйелеу. Командада жұмыс істей білу және ұжымды басқару дағдыларын дамыту. Қауіпсіздік техникасы, өндірістік санитария, өрт қауіпсіздігі және еңбекті қорғау нормалары ережелерін қолдану.
2
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Күнделікті, жалпы ғылыми және кәсіби сипаттағы лексика. Ғылыми стильдің грамматикалық құбылыстары. Кәсіби ауызша сөйлеу. Тезистерді, баяндамаларды, түйіндемені шет тілінде жазу. Тұрмыстық, ақпараттық және кәсіби мазмұндағы хабарламаларды есту арқылы қабылдау. Терминологиялық сөздіктермен, сондай-ақ мамандық бойынша анықтамалық әдебиеттермен жұмыс жасау.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Микроорганизмдердің, технологиялық режимдердің, шикізатты өңдеу және сақтау жағдайларының тамақ өнімдерінің сапасына әсері. Тамақ өнеркәсібіндегі микробиология мен биотехнологияның заманауи жетістіктері. Тамақ өнімдерін өндіру кезінде биотехнологиялық процестерді жетілдіретін микроорганизмдер мен ферменттік препараттарды зерттеу. Микробиологиялық зерттеулер жүргізу үшін мамандандырылған теориялық және практикалық білім. Тағам өнімдерін микробиологиялық талдаудың заманауи әдістері.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Арнайы тамақ өнімдерінің технологиясы саласындағы кәсіби міндеттер. Халықтың әртүрлі топтарының денсаулығын сақтауға және жақсартуға мамандандырылған өнімдердің әсері. Мал және өсімдік тектес арнайы тамақ өнімдерін құрудың теориялық негіздері мен тәсілдері. Мал және өсімдік тектес мамандандырылған тамақ өнімдерін өндіру кезінде шикізатты, тағамдық қоспаларды пайдалануды негіздеу принциптері. Өсімдік шикізатынан байытатын қоспаларды алудың технологиялық сұлбасы.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Синтетикалық және жасанды тамақ өнімдерінің құрылу тарихы, алу әдістері. Химиялық синтезделген тамақ өнімдерінен алынатын синтетикалық тамақ өнімдері. Қазіргі синтетикалық органикалық химия. Тағам құрылысы. Ақуыз жасанды тамақ өнімдерін өндіруге арналған шикізат ретінде. Жасанды өнімдер (сүт және сүт өнімдері, жарма, макарон өнімдері, етөнімдері, тартылғанеттен (ИМР) жасалған бұйымдарды имитациялайтын ет өнімдері, қуырылған картоп, түйіршіктелген уылдырық, басқа да түрлері).
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Математикалық модельді әзірлеу негіздері. Математикалық модельді шешу әдістерін таңдауды негіздеу. Математикалық модельдерді құрастыру тәсілдерін жіктеу (ғылыми-техникалық ақпаратты жинау, өңдеу, талдау және жүйелеу тәсілдері). Математикалық модельдерді аналитикалық және сандық шешу әдістерінің жіктелуі және олардың негізгі кезеңдері. Инженерлік есептің математикалық моделін құрастыруда қажетті ақпаратты талдау және жүйелеуге арналған компьютерлік технологиялар.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
ҚР халқының дұрыс тамақтануы саласындағы мемлекеттік саясат. Дәлелді нутрициология және дұрыс тамақтану негіздері, балалар, геродиетикалық, профилактикалық және емдік тамақтану принциптері. Тамақтанурационынсапалықжәнесандықталдау, энергия мен қоректікзаттарғафизиологиялыққажеттіліктер, диета мен тамақтанурежимітуралыӘлеуметтіксауалнама. Диета мен диетанытүзетужоспары, түзетужоспарынжүзегеасыру, Дұрыстамақтану мен тиістіфизикалықбелсенділіктіңнегізгіпринциптері. Тамақтануланудыңалдыналу. Халықтыңәртүрлітоптарыныңтамақтанурационыноңтайландыру.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарының инновациялық дамуы. Тағам өнімдерін өндірудің заманауи инновациялық техникасы мен технологиялары. Сала кәсіпорындарының инновацияларға қабылдауының негізгі факторлары. Төмен калориялы май имитаторларын қолдану. Әртүрлі биологиялық белсенді компоненттермен байыту. Техника мен технологияны жетілдіру, азық-түлік кәсіпорындарындағы өнімнің сапасы мен шығуын арттыру үшін ғылыми зерттеулер. Өндіріске инновациялық техника мен технологияларды енгізу.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Синтетикалық пестицидтерді, минералдық тыңайтқыштарды, өсуреттегіштерін, жасанды тағамдық қоспаларды пайдаланбай немесе барынша аз пайдалана отырып, тамақ өнімдерін (өнімдерін) өндіру технологиясы. Генетикалық түрлендірілген өнімдерді (ГМО) пайдалану. "Органикалық өндірісті" енгізу, оның өндіріс ұзақтығына және бағаның өсуіне әсері. Тазарту, минералдану және өнімнің тағамдық қасиеттерін төмендететін басқа әдістердің әсері. Биоөнімдерді сертификаттау. Биоөнімдерді әлемде және ҚР пайдалану.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Тағамдық қоспаларды қолданудың нормативтік базасы. Тағамдық қоспалардың жіктелуі және қауіпсіздігі. Тағамдық қоспаларды гигиеналық реттеу. Тағамдық қоспаларды жасауға арналған шикізат. Тағамдық қоспалардың әрбір класының негізгі өкілдерінің химиялық құрылымының сипаттамасы. Тағамның физика-химиялық қасиеттеріне әсер ететін қоспалар технологиясы. Өнімдердің сақтау мерзімін ұзартатын қоспалар технологиясы. Өнімдердің сыртқы түрін жақсартатын қоспалар технологиясы. Өнімнің дәмін реттейтін қоспалар технологиясы. Консистенцияны реттейтін қоспалар технологиясы. Тағамдық қоспаларды таңдаудың теориялық негіздемесі. Тамақ өндірісіндегі тағамдық қоспалардың нормасы
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Азық-түлік шикізатын өңдеу саласындағы соңғы жетістіктер мен инновациялар. Технологиялық процестерді басқарудың автоматтандырылған жүйелері. Азық-түлік шикізатын өңдеудің олардың сапасын жақсартуға ықпал ететін заманауи тәсілдері (көмірқышқыл газы, вакуумдау, инертті газдардағы иондаушы сәулелену, өнімдерді инфрақызыл кептіру). Өнімдерді пісіру үшін инфрақызыл сәулеленуді қолдану. Тамақ өнімдерін өңдеудің элетроконтактілік әдістері. Микротолқынды тамақ өнімдерін өңдеу әдістері. Электрокопчение. Тамақ өнімдерін радиациялық сәулемен өңдеу. Тамақ өнімдерін өңдеудің импульсті әдістері. Тамақ өнімдерін ультракүлгін сәулемен өңдеу. Тамақ өнеркәсібі шикізатын өңдеудің акустикалық әдістері.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Тамақ өндірісі технологиясының биохимиялық негіздері. Биохимиялық процестердің жылдамдығына әсер ететін факторлар. Ферменттік препараттар туралы түсінік, олардың тамақ өнімдерін өндіру мен сақтаудағы рөлі. Тамақ өнімдерін өндіру кезінде жүретін биокаталитикалық, химиялық, биохимиялық, физика-химиялық, микробиологиялық, биотехнологиялық, жылу және масса алмасу, реологиялық процестерді модельдеу негізінде ғылыми зерттеулер.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Әлемдегі тамақ биотехнологиясының қазіргі жағдайы. Биотехнологияның негізгі объектілері. Биологиялық объектілердің өзара байланысының түрлері. Биотехнологияда қолданылатын әдістер. Тамақ өнеркәсібіндегі биотехнология. Биопроцестерді өнеркәсіптік ұйымдастырудың негізгі принциптері. Биологиялық процестердің типтік технологиялық әдістері. Биотехнология жәнетамақөнімдері. Биологиялық белсенді заттар мен препараттар өндірісі. Ферменттерді қолданумен биотехнологиялық процестер. Тамақ өндірісінің қалдықтарын қайта өңдеудің биотехнологиялық аспектілері. Биотехнология және биоқауіпсіздік. ПТР әдісімен тамақ өнімдеріндегі ГМӨ анықтау. Биотехнологиялық өндірістердің нормативтік құжаттары.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Объектілердің, наноматериалдар мен наножүйелердің наноөлшемді күйлерінің физикасы және химиясы. Нанометрлік өлшемдік диапазондағы заттың мінез-құлқының ерекшелігі, өлшемдік физикалық және химиялық әсерлердің пайда болу механизмі. Нанобъектілер мен наноматериалдардың негізгі түрлерінің тұрақтылығы және физикалық-химиялық қасиеттері. Арнайы қасиеттері бар наноматериалдарды алудың әдістері мен технологиялары. Нанотехнологияның негізгі ғылыми-техникалық мәселелері және тамақ өнеркәсібіндегі даму перспективалары.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Тамақ өнімдерінің құрылымы, консистенциясы және химиялық құрамы. Белгілі бір қасиеттері мен құрамы бар өнімдерді өндіруде қолданылатын құрылым түзгіштер. Берілген қасиеттері мен құрамы бар өнімдер, оларды алу технологиялары. Берілген қасиеттері бар тамақ өнімдерін өңдеудің әдіснамалық тәсілдері. Берілген қасиеттері бар жаңа поликомпонентті тамақ өнімдерін жобалау принциптері.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Өнеркәсіптік өнімнің жіктелуін, сапа көрсеткіштерінің номенклатурасын, өнім сапасының деңгейін бағалауды қарастырады: жіктеу, шектеу және бағалау көрсеткіштері. Көрсеткіштердің салмақтық коэффициенттерін анықтау. Өнім сапасының деңгейін бағалау үшін негізгі үлгілерді таңдау. Өнім сапасының деңгейі.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Тамақ өнімдері мен өндірістің сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз ету саласындағы мемлекеттік және халықаралық нормативтік құжаттар. Зерттеу әдістері: микроскопия, поляриметрия, колориметрия, рефрактометрия, спектроскопия, реология, люминесцентті талдау. Тамақ қауіпсіздігін басқарудың заманауи жүйелері( HACCP, ISO 22000, FSSC 22000 және т.б.), талдау және қолдану. Тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігі саласындағы ықтимал тәуекелдерді және олардың туындауына тікелей әсер ететін жағдайларды анықтау жөніндегі зерттеулер. Кәсіпорында тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз ету жөніндегі құжаттаманы ресімдеу.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Функционалды және арнайы тамақ өнімдерінің технологиясын құрудың ғылыми әдістемесі. Функционалдық және арнайы тамақ өнімдерін жобалау саласындағы зерттеулер. Функционалдық және арнайы азық-түлік өнімдерін өндіру кезінде өтетін биокаталитикалық, химиялық, биохимиялық, физика - химиялық, микробиологиялық, биотехнологиялық, жылу және масса алмасу, реологиялық процестерді модельдеу негізіндегі ғылыми зерттеулер
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Ғылыми және өнеркәсіптік экспериментті жоспарлаудың, ұйымдастырудың және оңтайландырудың, эксперименттер жүргізудің және алынған нәтижелерді өңдеудің заманауи әдістерін зерттеу. Заманауи жабдықтар мен зерттеу әдістерін қолдана отырып, ғылыми зерттеулер жоспарын жасау.
Экспериментті жоспарлауда заманауи ақпараттық технологияларды қолдану.
Экспериментті жоспарлау мен ұйымдастырудың пәнаралық сипаты. Мал шаруашылығындағы ғылыми-зерттеу жұмыстарындағы ғылым мен технологияның заманауи жетістіктері.