Тамақ өнімдерін өндіру саласындағы қазіргі заманғы ғылыми және практикалық мәселелерді шешуге, жоғары оқу орындарында, бейінді колледждерде сабақ беруге, тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарында басқару қызметін жүзеге асыруға қабілетті кәсіби мәдениеттің жоғары деңгейі бар магистрлерді дайындау.
Азық-түлік өнімдерінің технологиясы
7M07201
Тағам технологиялары
4
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Басқару психологиясының теориялық және әдіснамалық негіздері-әр түрлі ұғымдармен, басқару психологиясының негізгі ұғымдарымен, заңдылықтарымен танысу. Басшының жеке басқарушылық тұжырымдамасы.Ұжымның құрылымы және ұжымдағы әлеуметтік-психологиялық ахуал. Басқарушылық қызмет және өзара іс-қимыл саласындағы психологиялық зерттеу әдістері, топтағы тұлғааралық қатынастар. Басқару психологиясының өзекті мәселелері.
4
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Ғылым тарихы мен философиясының пәні мен принциптері; Ғылым тарихы мен философиясының жалпы модельдері; Ғылым тарихы мен философиясының негізгі даму кезеңдері, ғылым тарихы мен философиясының қазіргі заманғы тұжырымдамалары. Ғылыми танымның принциптері мен әдістері, жаратылыстану, әлеуметтік, қолданбалы ғылымдардағы жалпы ғылыми және жеке зерттеу әдістері, ғылыми зерттеулердің логикасы мен әдістемесі.<br/> Ғылым мен ғылыми қызметтің әлеуметтік-этикалық аспектілері, ғалымның әлеуметтік жауапкершілігі мәселелері және оны жүзеге асыру формалары.
4
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Жоғары мектеп педагогикасының теориялық-әдіснамалық негіздері және педагогикалық білім беруді дамытудың жалпы әдістемелік принциптері мен басым стратегиясы. Жоғары мектеп дидактикасының негіздері, студенттерді тәрбиелеудің мәні мен басым стратегиялары. Жоғары педагогикалық білімнің даму тенденциялары. Жоғары мектепте оқу-тәрбие үрдісін ұйымдастыру мен жүзеге асырудың заманауи әдістері мен технологиялары.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Қазіргі заманғы аппаратураны және шикізаттың, жартылай фабрикаттардың және дайын өнімнің қасиеттерін зерттеу әдістерін пайдалана отырып, ғылыми зерттеулер бағдарламасын әзірлеу әдістемесі. Заманауи ақпараттық технологияларды қолдану арқылы экспериментті жоспарлау және ұйымдастыру әдістері мен құралдары. <br/> Экспериментті жоспарлау мен ұйымдастырудың пәнаралық сипаты. Ғылыми зерттеулердің заманауи әдістемелері, ғылыми-зерттеу жұмыстарындағы ғылым мен инновациялық технологияның заманауи жетістіктері.
4
ҒЗЖ қорғау
Ғылыми зерттеулер жүргізу жоспарларын әзірлеу. Жоспарланған зерттеулер тақырыбы бойынша ғылыми-техникалық ақпаратты жинау, өңдеу және жүйелеу, тұжырымдалған мәселелерді шешудің әдістері мен құралдарын таңдау. Дизайн объектілері мен процестерін модельдеу қолданбалы бағдарламалардың стандартты пакеттерін қоса алғанда, қолда бар зерттеу құралдарын қолдана отырып, олардың параметрлерін талдау және оңтайландыру үшін киімді жобалау. Эксперименттік зерттеу бағдарламаларын әзірлеу, оны жүзеге асыру, соның ішінде техникалық құралдарды таңдау және нәтижелерді өңдеу. Нормативтік құжаттардың талаптарына сәйкес ғылыми есептерді дайындау, шолулар жасау және басылымдарды дайындау. Алынған нәтижелерді тәжірибелік пайдалану бойынша ұсыныстар әзірлеу. Жаңа техника үлгілеріне патенттік құжаттарды әзірлеу.
4
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Оқытудың мақсаты-шет тілін меңгерудің бастапқы деңгейін арттыру және кәсіби қарым-қатынас жасау үшін қажетті тілдік және коммуникативтік құзыреттілікті одан әрі дамыту. Іскерліккәсіби қарым-қатынас саласында ауызша және жазбаша коммуникацияны жүзеге асыру үшін жеткілікті жалпы ғылыми терминология және грамматикалық (морфология және синтаксис) материал. Мәтіндермен жұмыс істеудің ұтымды әдістері (танысу, қарау, іздеу), оқылымның әр түрлі дәрежесін және семантикалық сығылуын білдіреді. Шет тіліндегі ауызша, жазбаша және электрондық коммуникация әдістері. Шынайы монологтық және диалогтық сөйлеуді тыңдау дағдыларын жетілдіру. Мәдениетаралық ғылыми қарым-қатынас жағдайындағы коммуникативті мінез-құлық ережелері. Коммуникацияның әртүрлі салаларында ғылыми ақпаратты ұсыну ережелері.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Арнайы тамақ өнімдерінің технологиясы саласындағы кәсіби міндеттер. Халықтың әртүрлі топтарының денсаулығын сақтауға және жақсартуға мамандандырылған өнімдердің әсері. Мал және өсімдік тектес арнайы тамақ өнімдерін құрудың теориялық негіздері мен тәсілдері. Мал және өсімдік тектес мамандандырылған тамақ өнімдерін өндіру кезінде шикізатты, тағамдық қоспаларды пайдалануды негіздеу принциптері. Өсімдік шикізатынан байытатын қоспаларды алудың технологиялық сұлбасы.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Синтетикалық және жасанды тамақ өнімдерінің құрылу тарихы, алу әдістері. Химиялық синтезделген тамақ өнімдерінен алынатын синтетикалық тамақ өнімдері. Қазіргі синтетикалық органикалық химия. Тағам құрылысы. Ақуыз жасанды тамақ өнімдерін өндіруге арналған шикізат ретінде. Жасанды өнімдер (сүт және сүт өнімдері, жарма, макарон өнімдері, етөнімдері, тартылғанеттен (ИМР) жасалған бұйымдарды имитациялайтын ет өнімдері, қуырылған картоп, түйіршіктелген уылдырық, басқа да түрлері).
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Жобаларды басқарудың негізгі түсініктері мен анықтамалары. Жобаларды басқару бойынша халықаралық және ұлттық стандарттар. Жобалаудың негізгі ережелері. Жоба командасы. Ауытқуларды басқару. Жоба құнын басқарудың негізгі ұғымдары. Жобаның Тәуекелдерін басқару. Жобаның бизнес-жоспарын жасау тәртібі. Инвестициялық жоба тиімділігінің негізгі критерийлері және оларды бағалау әдістері. Жобаларды басқару сапасын қамтамасыз ету.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Математикалық модельді әзірлеу негіздері. Математикалық модельді шешу әдістерін таңдауды негіздеу. Математикалық модельдерді құрастыру тәсілдерін жіктеу (ғылыми-техникалық ақпаратты жинау, өңдеу, талдау және жүйелеу тәсілдері). Математикалық модельдерді аналитикалық және сандық шешу әдістерінің жіктелуі және олардың негізгі кезеңдері. Инженерлік есептің математикалық моделін құрастыруда қажетті ақпаратты талдау және жүйелеуге арналған компьютерлік технологиялар.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Кәсіптік білім берудің негізгі ұғымдары, тұжырымдамалары, теориялары, әдіснамасы. Білім беру технологиялары, оқыту әдістері мен құралдары, білім алушының тұлғалық және кәсіби дамуының жоспарланған деңгейін қамтамасыз ету. Кәсіптік білім берудегі оқу және тәрбие жұмыстары, оқу сабағы, педагогикалық жағдайлар. Білім берудегі даму функциялары, өмір бойы үздіксіз білім беру нысандары. Өзіндік білім беру қызметі, жеке кәсіби және жеке даму үшін ақпарат іздеу
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Негізгі дидактикалық категориялар, педагогикалық әдістер мен технологиялар туралы түсінік, оқытудың тиімді әдістерін қолдану. Кәсіптік оқыту процесін оқу-әдістемелік қамтамасыз ету (МЕМСТ және кәсіптік оқытудың үлгілік бағдарламалары, ОӘК, оның құрылымы мен мазмұны, әзірлемесі). Оқу-өндірістік процесті ұйымдастыру. Үздік әлемдік тәжірибелерді пайдалану негізінде білім беру қызметін ұйымдастыру. Кәсіптік білім беру саласындағы мемлекеттік саясат. Кәсіптік білім берудің дуалды моделі. Кәсіби шеберліктің халықаралық стандарттары негізінде кадрларды кәсіби даярлауды енгізу және пайдалану.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
ҚР халқының дұрыс тамақтануы саласындағы мемлекеттік саясат. Дәлелді нутрициология және дұрыс тамақтану негіздері, балалар, геродиетикалық, профилактикалық және емдік тамақтану принциптері. Тамақтанурационынсапалықжәнесандықталдау, энергия мен қоректікзаттарғафизиологиялыққажеттіліктер, диета мен тамақтанурежимітуралыӘлеуметтіксауалнама. Диета мен диетанытүзетужоспары, түзетужоспарынжүзегеасыру, Дұрыстамақтану мен тиістіфизикалықбелсенділіктіңнегізгіпринциптері. Тамақтануланудыңалдыналу. Халықтыңәртүрлітоптарыныңтамақтанурационыноңтайландыру.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Сапа экономикалық категория және басқару объектісі ретінде. Тамақ кәсіпорындарының менеджмент жүйесіндегі сапаны басқару. Сапаны басқару процесі және сапа сәйкестігін растау. Сапаны жалпы басқару концепциясы, сапа менеджментіне көзқарастар эволюциясы. TQM жүзеге асыру стратегиясы мен тактикасы. Өнімнің өмірлік циклі. ҚР сапаны басқарудың тарихи кезеңдері және отандық тәжірибе. Сапаны басқарудың құқықтық аспектілері. Сапа аудиті. Сапа сыйлығы.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Жоғары оқу орындарында арнайы пәндерді оқыту. Таңдаған пәндерді кәсіби деңгейде оқыту мүмкіндіктері мен тәсілдері, оқытудың заманауи әдістері және оларды қолданудың қолжетімді дағдыларын алу мүмкіндігі. Студенттердің білімін, арнайы пәндерді қорытынды бақылау әдістерін жасау.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарының инновациялық дамуы. Тағам өнімдерін өндірудің заманауи инновациялық техникасы мен технологиялары. Сала кәсіпорындарының инновацияларға қабылдауының негізгі факторлары. Төмен калориялы май имитаторларын қолдану. Әртүрлі биологиялық белсенді компоненттермен байыту. Техника мен технологияны жетілдіру, азық-түлік кәсіпорындарындағы өнімнің сапасы мен шығуын арттыру үшін ғылыми зерттеулер. Өндіріске инновациялық техника мен технологияларды енгізу.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Синтетикалық пестицидтерді, минералдық тыңайтқыштарды, өсуреттегіштерін, жасанды тағамдық қоспаларды пайдаланбай немесе барынша аз пайдалана отырып, тамақ өнімдерін (өнімдерін) өндіру технологиясы. Генетикалық түрлендірілген өнімдерді (ГМО) пайдалану. "Органикалық өндірісті" енгізу, оның өндіріс ұзақтығына және бағаның өсуіне әсері. Тазарту, минералдану және өнімнің тағамдық қасиеттерін төмендететін басқа әдістердің әсері. Биоөнімдерді сертификаттау. Биоөнімдерді әлемде және ҚР пайдалану.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Тағамдық қоспаларды қолданудың нормативтік базасы. Тағамдық қоспалардың жіктелуі және қауіпсіздігі. Тағамдық қоспаларды гигиеналық реттеу. Тағамдық қоспаларды жасауға арналған шикізат. Тағамдық қоспалардың әрбір класының негізгі өкілдерінің химиялық құрылымының сипаттамасы. Тағамның физика-химиялық қасиеттеріне әсер ететін қоспалар технологиясы. Өнімдердің сақтау мерзімін ұзартатын қоспалар технологиясы. Өнімдердің сыртқы түрін жақсартатын қоспалар технологиясы. Өнімнің дәмін реттейтін қоспалар технологиясы. Консистенцияны реттейтін қоспалар технологиясы. Тағамдық қоспаларды таңдаудың теориялық негіздемесі. Тамақ өндірісіндегі тағамдық қоспалардың нормасы
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Әлемдегі тамақ биотехнологиясының қазіргі жағдайы. Биотехнологияның негізгі объектілері. Биологиялық объектілердің өзара байланысының түрлері. Биотехнологияда қолданылатын әдістер. Тамақ өнеркәсібіндегі биотехнология. Биопроцестерді өнеркәсіптік ұйымдастырудың негізгі принциптері. Биологиялық процестердің типтік технологиялық әдістері. Биотехнология жәнетамақөнімдері. Биологиялық белсенді заттар мен препараттар өндірісі. Ферменттерді қолданумен биотехнологиялық процестер. Тамақ өндірісінің қалдықтарын қайта өңдеудің биотехнологиялық аспектілері. Биотехнология және биоқауіпсіздік. ПТР әдісімен тамақ өнімдеріндегі ГМӨ анықтау. Биотехнологиялық өндірістердің нормативтік құжаттары.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Объектілердің, наноматериалдар мен наножүйелердің наноөлшемді күйлерінің физикасы және химиясы. Нанометрлік өлшемдік диапазондағы заттың мінез-құлқының ерекшелігі, өлшемдік физикалық және химиялық әсерлердің пайда болу механизмі. Нанобъектілер мен наноматериалдардың негізгі түрлерінің тұрақтылығы және физикалық-химиялық қасиеттері. Арнайы қасиеттері бар наноматериалдарды алудың әдістері мен технологиялары. Нанотехнологияның негізгі ғылыми-техникалық мәселелері және тамақ өнеркәсібіндегі даму перспективалары.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Тамақ өнімдерінің құрылымы, консистенциясы және химиялық құрамы. Белгілі бір қасиеттері мен құрамы бар өнімдерді өндіруде қолданылатын құрылым түзгіштер. Берілген қасиеттері мен құрамы бар өнімдер, оларды алу технологиялары. Берілген қасиеттері бар тамақ өнімдерін өңдеудің әдіснамалық тәсілдері. Берілген қасиеттері бар жаңа поликомпонентті тамақ өнімдерін жобалау принциптері.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Тамақ өнімдері мен өндірістің сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз ету саласындағы мемлекеттік және халықаралық нормативтік құжаттар. Зерттеу әдістері: микроскопия, поляриметрия, колориметрия, рефрактометрия, спектроскопия, реология, люминесцентті талдау. Тамақ қауіпсіздігін басқарудың заманауи жүйелері( HACCP, ISO 22000, FSSC 22000 және т.б.), талдау және қолдану. Тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігі саласындағы ықтимал тәуекелдерді және олардың туындауына тікелей әсер ететін жағдайларды анықтау жөніндегі зерттеулер. Кәсіпорында тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз ету жөніндегі құжаттаманы ресімдеу.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Функционалды және арнайы тамақ өнімдерінің технологиясын құрудың ғылыми әдістемесі. Функционалдық және арнайы тамақ өнімдерін жобалау саласындағы зерттеулер. Функционалдық және арнайы азық-түлік өнімдерін өндіру кезінде өтетін биокаталитикалық, химиялық, биохимиялық, физика - химиялық, микробиологиялық, биотехнологиялық, жылу және масса алмасу, реологиялық процестерді модельдеу негізіндегі ғылыми зерттеулер
Тәжрибелік қорғау
Кәсіби полиграфиялық, баспа, тігін және компьютерлік жабдықтарды пайдалануды, эксперименттік деректерді талдау және өңдеу әдістерін игеру. Диссертация тақырыбы бойынша ақпараттық технологиялар мен бағдарламалық өнімдерді пайдалана отырып эксперименттік жұмыстар жүргізу. Эксперименттік деректерді статистикалық өңдеу, олардың сенімділігі туралы қорытындылар, талдау. Тәжірибе бойынша есеп беру, зерттеу нәтижелерін жариялау және ұсыну.
Тәжрибелік қорғау
Оқыту мен оқыту әдістемесінің тәжірибелік дағдыларын қалыптастыру. Магистранттар жоғары оқу орнының қалауы бойынша бакалавриатта сабақ өткізуге тартылады.