Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы, ауыл шаруашылығы малдарын өсіру және өсімін молайту, олардың өнімділігін арттыратын азықтандыру рациондарын құру саласында жоғары білікті мамандар даярлау.
Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы
6B08201
Тағам технологиялары
Биология
Химия
50 (Каз.) 50 (Орыс.)
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
АКТ дамуы: негізгі бағыттары. АКТ саласындағы стандарттау. Компьютерлік жүйелердің архитектурасы. Адам мен компьютердің өзара әрекеттесуі. Мәліметтер базасы жүйелері. SQL негіздері. Желілер және телекоммуникациялар. Стек протоколдары: TCP/IP, OSI. IP адрестеу. DHCP протоколы. Киберқауіпсіздік. Интернет технологиялары. DNS қызметі. Веб-технологиялар. Бұлтты және мобильді технологиялар. мультимедиялық технологиялар. Заттардың интернеті. Үлкен деректер. Блокчейн технологиясы. Электрондық технологиялар. Электронды бизнес. E-learning. Кәсіби саладағы ақпараттық технологиялар. АКТ-ның даму перспективалары.
3
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Талдаудың сандық әдістерінің жіктелуі. Талдаудың химиялық әдістері. Гравиметриялық талдау, әдістер. Тұндыру әдісі, шөгінділер, қолдану саласы. Титриметриялық талдау. Қышқылдық-негізгі, тотығу-тотықсыз-дандырғыш титрлеу, кешенді түзілу және тұндыру әдістері. Титранттар, индикаторлар, титрлеу шарттары. Талдаудың физика-химиялық әдістерінің жалпы сипаттамасы. Оптикалық, электрохимиялық және хроматографиялық талдау әдістері.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Химиялық құрамы және қорытылатын қоректік заттар бойынша жемнің қоректілігін бағалау. Көмірсулар, май, малдардың протеиндік тамақтануы. Жануарлардың минералды және витаминді тамақтануы. Жануарлардың толыққанды тамақтануын бақылау әдістері. Жануарларды қалыпты азықтандыру жүйесі жануарларды толыққанды азықтандыруды ұйымдастыруға арналған іс-шаралар кешені ретінде. Емізетін, құрғақ сиырлар мен құнажындарды азықтандыру ерекшеліктері. Сиырларды қоректендірудің толыққанды болуын бақылау.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Ауыл шаруашылығы жануарларының конституциясы және экстерьері. Интерьер. Ауыл шаруашылығы малдарының өсуі және дамуы. Ауыл шаруашылығы жануарларының жеке дамуы (онтогенез). Өсу есебі. Жеке даму заңдылықтары. Сиырлардың сүт өнімділігіне тұқым қуалаушылық және орта факторларының әсері. Шығу тегі бойынша жануарларды бағалау және іріктеу. Ұрпақтарды сапасы бойынша бағалау. Малдарды конституция мен экстерьері, тірі салмағы мен өнімділігі, бейімделген және технологиялық белгілері бойынша іріктеу.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
ІҚМ бордақылау рациондары. Ірі қара малды сүрлемде бордақылау, қоректік заттарға қажеттілік. Пішенажда ірі қара малды бордақылау. Барда ірі қара малды бордақылау, қоректік заттарға қажеттілік, бордақылау технологиясы. Сүйекті қойларды азықтандыру. Сортты қойларды азықтандыру. Мал бордақылау және қойлар. Қойларды толыққанды азықтандырудың биологиялық ерекшеліктері.
8
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Әлеуметтік-саяси білім саласындағы пәндік білім. Қазақстандық қоғамды модернизациялаудағы әлеуметтік, саяси, мәдени, психологиялық институттардың ерекшеліктері. Құндылықтар жүйесі, қазақстандық қоғамның қоғамдық, іскерлік, мәдени, құқықтық және этикалық нормалары. Қоғамда, соның ішінде кәсіби қоғамда жанжалды жағдайларды шешу бағдарламалары. Қазіргі қоғамның өзара түсіністігі, толеранттылық және демократиялық құндылықтары басымдықтарындағы азаматтық ұстаным.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Периодтық жүйе және атомдардың құрылысы. Химиялық байланыс. Бейорганикалық және күрделі қосылыстар. Химиялық процестердің термодинамикасы, кинетикасы және тепе-теңдігі. Ерітінділер және олардың қасиеттері. Электролиттік диссоциация, гидролиз, Тотығу реакциялары, электрохимиялық процестер. Органикалық қосылыстардың құрылысы және жіктелуі. Көмірсутектер және олардың туындылары. Спирттер, альдегидтер, карбон қышқылдары, эфирлер мен майлар. Гидрокси қышқылдары. Оптикалық изомерия. Аминқышқылдары мен ақуыздар. Көмірсулар және олардың табиғи заттардағы құрамы.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Биологиялық тіндердің химиялық құрамы (ақуыздар, липидтер, көмірсулар, витаминдер және ферменттер), тірі организмдердің құрамына кіретін заттардың құрылысы, негізгі биохимиялық айналулар механизмдері. Адам, жануарлар және өсімдіктер тіндеріндегі зат алмасу, зат алмасуын және жасушалық гомеостазды реттеу механизмдері; тірі организмдердегі энергияның өзгеру процестері, тұқым қуалайтын ақпаратты беру механизмдері
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Генетиканың даму тарихы мен пәні. Негізгі кезеңдері. Тұқым қуалаушылықтың жасушалық механизмдері. Тұқым қуалаушылық белгілері мен принциптері.Полигибридті будандастыру кезінде тұқым қуалау. Гендердің өзара әрекеттесуі кезіндегі тұқым қуалау. Жынысты анықтау. Тұқым қуалау белгілерін жыныспен байланыстыра анықтау. Тіркеу және кроссингер. Микроорганизмдер генетикасы. Мутациялар мен рекомбинациялардың молекулалық механизмдері. Жеке даму генетикасы.Популяциялар генетикасы. Эволюцияның генетикалық механизмдері. Селекцияның генетикалық ерекшеліктері. Генетикалық инженерия.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Қазіргі қоғамдағы ғылымның рөлі және оның негізгі қызметтері. Ғылым саласындағы басқару. Ғылым саласындағы мемлекеттің саясаты. Іргелі, қолданбалы және іздеу ғылымдары. Зерттеудің теориялық және эмпирикалық деңгейлері. Ғылыми зерттеулердің әдіснамалық негіздері. Ғылыми зерттеу тақырыбын негіздеу және бағытты таңдау. Ғылыми ақпаратты іздеу, жинақтау және өңдеу. Патенттер, патенттік зерттеулердің түрлері, олардың ерекшеліктері және өнімді жасау кезеңдерімен байланысы. Ғылыми жұмыстар, түрлері, сипаттамасы. Ғылыми жұмыстың тілі мен стилі. Ғылыми жұмысты редакциялау және рецензиялау.Ғылыми қызметтің этикалық принциптері
2
[АБ1+MT+АБ2+МЕК] (100)
Денсаулықты сақтау және оңтайлы кәсіби жұмысқа қабілеттілікті қолдау үшін өмірлік маңызды дене қасиеттерін дамытудағы дене шынықтыру мен спорттың рөлі. Денсаулықты нығайту, ағзаның еңбек қызметінің қолайсыз факторларының әсеріне төзімділігін арттыру және шынықтыру. Тәртіпті, жолдастық өзара көмек, психикалық төзімділікті, мақсаткерлікті, бастамашылдықты тәрбиелеу. Негізгі қозғалыс сапасын дамыту және жетілдіру – төзімділік, күш, жылдамдық, ептілік, икемділік.
2
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Денсаулықты сақтау және оңтайлы кәсіби жұмысқа қабілеттілікті қолдау үшін өмірлік маңызды дене қасиеттерін дамытудағы дене шынықтыру мен спорттың рөлі. Денсаулықты нығайту, ағзаның еңбек қызметінің қолайсыз факторларының әсеріне төзімділігін арттыру және шынықтыру. Тәртіпті, жолдастық өзара көмек, психикалық төзімділікті, мақсаткерлікті, бастамашылдықты тәрбиелеу. Негізгі қозғалыс сапасын дамыту және жетілдіру – төзімділік, күш, жылдамдық, ептілік, икемділік.
12
Дипломдық жұмыс
Студенттің білім беру бағдарламасының профиліне сәйкес келетін өзекті мәселені өз бетінше зерттеу нәтижелерін жалпылау болып табылатын бітіру жұмысы.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Жануарлардың репродуктивті аппаратының биологиялық мәні. Жануарлардың көбею биологиясының негіздері. Биотехнологияның селекциялық аспектілері. Донор аналықтарын Суперовуляция және ұрықтандыру. Донор аналықтарын, Реципиенттерді іріктеу. Ана-донор және ана-реципиенттер. Эмбриондарды трансплантациялау. Гаметалардың биологиялық мәні және өсірілуі. Гаметаларды ұрықтандыру және invivo эмбриондарын өсіру. Гаметалар мен эмбриондарды бағалау, сұрыптау және іріктеу.Криобанк гаметалар мен эмбриондар. Молекулалық биотехнология негіздері. Клондау векторлары және ДНҚ секвенирленуі.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Физиология тарихы. Физиологиялық зерттеу әдістері. Физиологияның басқа ғылымдармен байланысы. Жануарлар мүшелерінің негізгі жүйелерінің құрылысы мен қызметі. Энергия алмасу, оны реттеу. Репродуктивті органдар және олардың аталықтардағы қызметі. Репродуктивті органдар және олардың аналықтарындағы қызметі. Жұмыртқаның дамуы, жыныстық мінез-құлық, жыныстық қатынас және ұрықтандыру. Жануарлардың туылғаннан кейінгі дамуы. Сүттің түзілуі, уыз сүті. Шартты рефлекс. Жоғары жүйке әрекетінің түрлері. Динамикалық стереотип, оның жануарларға күтім мен күтімді ұйымдастырудағы маңызы. Бірінші және екінші сигналдық жүйелер. Этология.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Кәсіби мәтіндердің стильдік және жанрлық ерекшеліктері. Тілдік құралдарды қарым-қатынас және танымдық міндеттерді шешу үшін лексикалық, грамматикалық білімді, ниет-тілектерді білдірудің прагматикалық құралдары негізінде қолдану. Тіл, мәдениет нормаларына, қарым-қатынас саласының ерекшелігіне, сертификациялық талаптарға сәйкес жеке, әлеуметтік және кәсіби қарым-қатынас жағдайындағы тілдік талаптар.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Кәсіби мәтіндердің стильдік және жанрлық ерекшеліктері. Тілдік құралдарды қарым-қатынас және танымдық міндеттерді шешу үшін лексикалық, грамматикалық білімді, ниет-тілектерді білдірудің прагматикалық құралдары негізінде қолдану. Тіл, мәдениет нормаларына, қарым-қатынас саласының ерекшелігіне, сертификациялық талаптарға сәйкес жеке, әлеуметтік және кәсіби қарым-қатынас жағдайындағы тілдік талаптар.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Кәсіби мәтіндердің стильдік және жанрлық ерекшеліктері. Тілдік құралдарды қарым-қатынас және танымдық міндеттерді шешу үшін лексикалық, грамматикалық білімді, ниет-тілектерді білдірудің прагматикалық құралдары негізінде қолдану. Тіл, мәдениет нормаларына, қарым-қатынас саласының ерекшелігіне, сертификациялық талаптарға сәйкес жеке, әлеуметтік және кәсіби қарым-қатынас жағдайындағы тілдік талаптар.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Кәсіби мәтіндердің стильдік және жанрлық ерекшеліктері. Тілдік құралдарды қарым-қатынас және танымдық міндеттерді шешу үшін лексикалық, грамматикалық білімді, ниет-тілектерді білдірудің прагматикалық құралдары негізінде қолдану. Тіл, мәдениет нормаларына, қарым-қатынас саласының ерекшелігіне, сертификациялық талаптарға сәйкес жеке, әлеуметтік және кәсіби қарым-қатынас жағдайындағы тілдік талаптар.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Кәсіби мәтіндердің стильдік және жанрлық ерекшеліктері. Тілдік құралдарды қарым-қатынас және танымдық міндеттерді шешу үшін лексикалық, грамматикалық білімді, ниет-тілектерді білдірудің прагматикалық құралдары негізінде қолдану. Тіл, мәдениет нормаларына, қарым-қатынас саласының ерекшелігіне, сертификациялық талаптарға сәйкес жеке, әлеуметтік және кәсіби қарым-қатынас жағдайындағы тілдік талаптар.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Кәсіби мәтіндердің стильдік және жанрлық ерекшеліктері. Тілдік құралдарды қарым-қатынас және танымдық міндеттерді шешу үшін лексикалық, грамматикалық білімді, ниет-тілектерді білдірудің прагматикалық құралдары негізінде қолдану. Тіл, мәдениет нормаларына, қарым-қатынас саласының ерекшелігіне, сертификациялық талаптарға сәйкес жеке, әлеуметтік және кәсіби қарым-қатынас жағдайындағы тілдік талаптар.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
KT(I) 1101
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Мал шаруашылығы объектілерін жобалаудың және пайдаланудың зоогигиеналық негіздері. Мал шаруашылығы объектілерін жобалау және салу үшін нормативтік құжаттармен танысу. Мал шаруашылығы кәсіпорындарын, ветеринариялық объектілерді, қи жою, өңдеу, зарарсыздандыру, сақтау және пайдалану жүйелерін технологиялық жобалау нормалары.Құрылыс нормалары мен ережелері-ҚНжЕ. Мал шаруашылығы кәсіпорны жобасының құрамымен танысу.
7
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Малдардың конституциясы мен экстерьері, оның негізгі ақаулары мен кемшіліктерін ашып көрсету. Ауыл шаруашылығы малдарын белгілер кешені бойынша бағалау, зоотехникалық және асылдандыру есебі.Әлемдік гендік қордың ауыл шаруашылығы жануарларының тұқымдары. Қалыпты азықтандыру, малды бордақылау және жайылымда жаю.
3
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Пән жоғарғы математиканың жалпы курсының келесі бөлімдерін қамтиды: сызықты алгебра элементтерін,аналитикалық геометрия,шектертеориясын, бірайнымалыфункцияныңдифференциалдықжәнеинтегралдықесептеулерін.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Бір айнымалының функциясын интегралдық есептеу. Интегралдық есептеудің негізгі ұғымдары мен әдістері. Бірнеше айнымалылардың функциясын дифференциалдық есептеу. Жеке туындылар және толық дифференциал. Екі айнымалы функцияның экстремумы. Бірінші ретті дифференциалдық теңдеулер. Екінші ретті сызықты дифференциалдық теңдеулер. Дифференциалдық теңдеулерді шешудің негізгі ұғымдары мен әдістері. Сандық қатарлар
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Прокариотты микроорганизмдердің морфологиясы, құрылысы, көбеюі және жіктелуі; эукариотты микроорганизмдердің морфологиясы, құрылысы, көбеюі; вирустар және олардың адам өміріндегі маңызы; микроорганизмдерді өсіру және өсіру. Микроорганизмдердің метаболизмі; микроорганизмдердің тұқым қуалаушылық және өзгергіштігі, микроорганизмдердің биохимиялық процестері.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Механиканың физикалық негіздері. Сақталу заңдары. Салыстырмалылық принциптері, арнайы салыстырмалық теория элементтері. Қатты, сұйықтар мен газдардың кинематикасы және динамикасы. Молекулалық физика және термодинамика негіздері. Электр және магнетизм: негізгі заңдар мен түсініктер. Тербелістер мен толқындар. Толқындық және кванттық оптика элементтері. Молекулалар мен қатты денелердің кванттық физика элементтері. Ядро және элементар бөлшектер физикасы элементтері.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Адамның әлеуметтік және жеке болмысының құндылықтары ретіндегі негізгі дүниетанымдық ұғымдардың рөлі. Шындықты философиялық пайымдаудың ерекшелігі. Ғылыми және философиялық таным әдістері. Мифологиялық, діни және ғылыми дүниетанымның мазмұны мен ерекшеліктері. Этикалық шешімдерді негіздеу және қабылдау үшін медиатекстердің философиялық аспектісі, әлеуметтік-мәдени және тұлғалық жағдайлар. Қазіргі қоғамның өзекті мәселелеріне қатысты адамгершілік ұстаным.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Оқылатын тілдің тілдік құралдарын пайдалана отырып коммуникативтік ниеттерді баламалы түрде білдіру. Шетел тілінің даму заңдылықтары, стилистикалық ерекшеліктерді үйрену. Ғылыми және әлеуметтік сипаттағы мәтіндердегі оқиғалардың себептері мен салдарларын лингвистикалық сипаттау және талдау тәсілдері. Дәлелді ақпаратты қолдану негізіндегі заманауи мәселелер. Коммуникативтік актіні құру стратегиясы мен тактикасы, интонациялық сөйлеуді дұрыс ресімдеу, лексикалық және грамматикалық дұрыстылық.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Оқылатын тілдің тілдік құралдарын пайдалана отырып коммуникативтік ниеттерді баламалы түрде білдіру. Шетел тілінің даму заңдылықтары, стилистикалық ерекшеліктерді үйрену. Ғылыми және әлеуметтік сипаттағы мәтіндердегі оқиғалардың себептері мен салдарларын лингвистикалық сипаттау және талдау тәсілдері. Дәлелді ақпаратты қолдану негізіндегі заманауи мәселелер. Коммуникативтік актіні құру стратегиясы мен тактикасы, интонациялық сөйлеуді дұрыс ресімдеу, лексикалық және грамматикалық дұрыстылық.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Оқылатын тілдің тілдік құралдарын пайдалана отырып коммуникативтік ниеттерді баламалы түрде білдіру. Шетел тілінің даму заңдылықтары, стилистикалық ерекшеліктерді үйрену. Ғылыми және әлеуметтік сипаттағы мәтіндердегі оқиғалардың себептері мен салдарларын лингвистикалық сипаттау және талдау тәсілдері. Дәлелді ақпаратты қолдану негізіндегі заманауи мәселелер. Коммуникативтік актіні құру стратегиясы мен тактикасы, интонациялық сөйлеуді дұрыс ресімдеу, лексикалық және грамматикалық дұрыстылық.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Оқылатын тілдің тілдік құралдарын пайдалана отырып коммуникативтік ниеттерді баламалы түрде білдіру. Шетел тілінің даму заңдылықтары, стилистикалық ерекшеліктерді үйрену. Ғылыми және әлеуметтік сипаттағы мәтіндердегі оқиғалардың себептері мен салдарларын лингвистикалық сипаттау және талдау тәсілдері. Дәлелді ақпаратты қолдану негізіндегі заманауи мәселелер. Коммуникативтік актіні құру стратегиясы мен тактикасы, интонациялық сөйлеуді дұрыс ресімдеу, лексикалық және грамматикалық дұрыстылық.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Экономика негіздері. Экономикалық даму проблемалары. Экономикалық қажеттіліктер мен ресурстар. Кәсіпкерлік мәні, бизнес моделі, жоспарлау және өткізу стратегиясы. Көшбасшылық және инновацияларды қабылдау.<br/> Қазақстан Республикасының құқық жүйесі. Құқықтық қатынастар және субъектілердің жауапкершілігі. Сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет бойынша білім жүйесі. Сыбайлас жемқорлық құқық бұзушылық үшін моральдық және құқықтық жауапкершілік.<br/> Қазіргі кездегі экологиялық мәселелер. Экожүйелер мен қоғамның тұрақты дамуының стратегиясы мен принциптері. Өндірісті экологияландыру және қоршаған ортаны қорғау. Төтенше экологиялық жағдайлар және өмір қауіпсіздігі.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Web-технологияға кіріспе. Интернет-компьютерлік желілерді біріктірудің Дүниежүзілік жүйесі. Web-технологияның құрылымы мен принциптері. Технология және web желілері. Веб-бағдарламалаудың басталуы. Веб-серверлердің жұмысы. Динамикалық веб-сайттар құру. RNR бағдарламалау тілін қолдана отырып, веб-қосымшаларды құру принциптері. Web-сервер мен клиенттің өзара әрекеттесу механизмдері. Тіл синтаксисі. Басқару құрылымдары. Пайдаланушы функцияларын құру ережелері. Сервистік бағдарламаларға қызмет көрсету. HTML беттерін дайындау құралдары.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Жемшөп пен жемшөп қоспаларын белгіленген талаптарға сәйкестігіне сертификаттауды жүргізу ережесі мен тәртібі. Ауыл шаруашылығы жануарларына арналған жемшөп пен жемшөп қоспаларын сараптау негіздері. Жемнің қоректік құндылығын анықтау әдістері. Жалынды фотометрия әдісімен натрий құрамын анықтау. Цистин мен метионинді анықтау. Каротинді анықтау. Май еритін витаминдерді премикстерде анықтау. Азық және азық қоспаларының қауіпсіздігін сараптау.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Сапаны бағалау, мех және былғары шикізатын дайындау, мамық жүнді жіктеу, құру, биологиялық өзгергіштігіне, өндіру маусымы мен тәсілдеріне, жануарларды өсіру және азықтандыру жағдайларына байланысты терілердің тауарлық қасиеттерінің айырмашылықтары. Бағалы аң терісі шикізатының негізгі тауарлық қасиеттері. Мех шикізатының жекелеген түрлерінің ерекшеліктері. Мех жартылай фабрикаты. Мех тауарларының қасиеттері. Мех шикізатын және бұйымдарды таңбалау, орау, тасымалдау және сақтау.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Торда өсірілетін терісі бағалы аңдардың сипаттамасы. Аң шаруашылығы өнімдері және оның маңызы. Аң фермаларын ұйымдастыру және терісі бағалы аңдарды ұстау.Терісі бағалы аңдарды өсіру жүйесі. Терісі бағалы аңдарды азықтандыру. Аңдарды сою және терілерді алғашқы өңдеу. Терісі бағалы аңдардың қоректік заттар мен энергияға қажеттілігі.Аңдарды сою технологиясы және терілерді алғашқы өңдеу. Терілерді сұрыптау, сақтау және сату.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Аралар биологиясы. Араның тұқымдары және тұқымдық аудандастыру. Ауыл шаруашылығы өсімдіктерін арамен тозаңдандыру. Араның негізгі аурулары мен зиянкестері. Балдың биохимиялық және емдік қасиеттері. Гүл тозаңы мен перганың химиялық құрамы мен формакологиялық сипаттамасы. Аналық сүттің биохимиялық сипаттамасы және дәрілік препараттары.Прополистің химиялық және биологиялық қасиеттері. Дәрілік зат ретінде ара уын алу, қолдану және пайдалану.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Жануарлар ағзасының барлық деңгейлерінде құрылысы мен дамуының жалпы биологиялық заңдылықтары: жасушалар, тіндер, органдар, жүйелер және ағзалар аппараттары орындалатын функциямен өзара байланыста.Функционалдық және экологиялық факторлардың, сондай-ақ жануарлар ағзасы құрылысының анатомиялық ерекшеліктеріне түрлік, жас және тұқымдық қатынасын анықтау.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Эмбриологияның, мүшелер мен жүйелердің гистологиясының морфологиялық негіздері туралы мәліметтер: тірек-қимыл аппараты, тері, ас қорыту, тыныс алу, несеп-жыныс, жүрек-қан тамырлары және жүйке жүйелері, ішкі секреция бездері, сезім мүшелері. Азықтандыру мен күтіп-ұстауға байланысты мүшелердің анатомиялық-гистологиялық құрылымындағы және олардың жүйелеріндегі өзгерістерді ғылыми негіздеу, өндірістік мал шаруашылығындағы технологиялық әдістер.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Ауыл шаруашылығы өндірісінің экономикалық негіздері; ауыл шаруашылығы өндірісіндегі нарықтық қатынастар; жер өндірістің негізгі құралы ретінде; өндірістік қорлар және оларды пайдалануды жақсарту жолдары; материалдық-техникалық қамтамасыз ету экономикасы; еңбек ресурстары және еңбек өнімділігі; өндіріс шығындары және өнімнің өзіндік құны; нарық жағдайында баға белгілеу және баға; техникалық сервис экономикасы; егіншілік және мал шаруашылығы өнімдерін өндірудің экономикалық тиімділігі; кеңейтілген қайта өндіру және жинақтау; Инвестициялар және пайдаланудың экономикалық тиімділігі.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Жасанды интеллект технологияларын ауыл шаруашылығында қолдану мәні мен бағыттары. Ауыл шаруашылығында қолданылатын жасанды интеллект технологиялары және олардың ерекшеліктері. Жануарларды есепке алу, жануарлардың мінез-құлқын, жануарлардың генетикалық ерекшеліктерін анықтау, мал басын басқару, малдың қозғалуын қадағалау және азықтандыру қажеттілігін қадағалау. Бағдарламалық жасақтама және жабдық. Нақты міндеттер: ақылды ферма. Мәселенің тұжырымы. Іске асыру ерекшеліктері. Ресурстарды қорғау.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Бұл пән бизнес-жоспарлау практикасын оның барлық көріністерінде ашады және кәсіпорын қызметінің мақсаттарын, стратегиясын анықтай білуді, перспективаға арналған іс-қимыл жоспарын жасауды, қойылған мақсаттарға жету үшін инвестиция сомасын анықтауды және жобаға инвестициялық шығындардың тиімділігін бағалауды қарастырады. Теориялық білімді тереңдету және ұғыну практикалық сабақтарда бекітіледі, онда бизнес-жоспарды құру технологиясы және есептеу әдістемесі бойынша қажетті іскерліктер мен дағдылар алынады, оларды бітірушілер өзінің болашақ қызметінде іске асыра алады. Шағын және орта кәсіпкерлікті дамытуда шаруашылық жүргізудің үлгісі мен стилі сияқты маңызды рөл жоспарлауға жатады. Нарықтық қатынастардың қалыптасуына, тауар өндірушілердің бәсекелестігінің қалыптасуына байланысты жоспарлау проблемасы кәсіпорындар үшін үлкен өзектілікке ие болды.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Былғары шикізатының ресурстары. Былғары шикізатының жіктелуі. Тері өндірісінде қолданылатын жануарлар терісінің құрылысы.Терінің химиялық құрамы. Терілердің сапасы мен өндірістік мақсатын анықтайтын негізгі сипаттамалары мен қасиеттері. Жануарлардың даму ерекшеліктеріне және басқа факторларға байланысты тері құрылымы мен қасиеттерінің айырмашылықтары. Былғары шикізатын консервілеу. Былғары шикізатының ақаулары.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Жануарлардың сау және ауру ағзасының өмір сүру заңдылықтарын, аурулардың себептері мен мәнін, жануарлар ауруларын анықтау, емдеу және алдын алу әдістерін ашатын ғылыми білімдер кешені ретінде; мал шаруашылығындағы технологиялық процестерді ұйымдастырудың санитарлық-гигиеналық талаптары, нормалары мен ережелері; адам мен жануарларға ортақ аурулардың алдын алу ;қоршаған ортаны жұқтыру және ластанудан қорғау (бактериялық, химиялық және т.б.) мәселелері бойынша білімді игеру.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Жұлын миының гистологиялық құрылысы, миы мен бас миының үлкен жарты шарының қабығы. Көру және есту органдары.Нерв жүйесінің және сезім мүшелерінің тіндері мен мүшелері бойынша препараттардың есебі және диагностикасы. Жүрек, қан тамырлары мен капиллярлардың гистологиялық құрылысы. Қан жасаушы ағзалары. Лимфа түйіні, көкбауыр, қызыл сүйек миы. Эндокриндік бездер. Қалқанша және қалқанша бездері. Гипофиз. Бүйрек бездері
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Жасанды интеллект мәселесін шолу. Деректерді алдын ала өңдеу әдістері. Деректерді талдау есептерін жіктеу. Негізгі гипотезалар. Жіктеу, кластерлеу және ішінара оқыту міндеттері. Белгілердің ақпараттық жүйесін таңдау және генерациялау міндеті. Бос орындарды болжау және толтыру міндеті. Құрамдастырылған түрдегі есептер. Бәсекелестік ұқсастықтың функциясы және оған негізделген Алгоритмдер. Уақытша қатарларды талдау.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Терінің құрылымы, жүн фолликулалары мен талшықтарының қалыптасуы мен дамуы. Жүннің қалыптасуы мен өсуіне әсер ететін факторлар. Қойды бордақылау. Жүн талшықтарының құрылымы. Жүн талшықтарының түрлері. Қойдың жүнінің топтары мен түрлері. Генетикалық факторлар. Сыртқы факторлар. Жүнді бағытта ұстау, күтім жасау. Иіс, тері және былғары терілер. Өндіріс ерекшеліктері
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Жылқылардың пайдалану бағытына байланысты сыртқы, конституциялық және биологиялық ерекшеліктері. Жылқылардың тұқымдары және оларды жіктеу принциптері. Жылқыларды тұқымдық аудандастыру.Жылқыларды өсіру технологиясы мен өсімін молайту. Жылқының жұмыс сапасы және оларды ауыл шаруашылығы өндірісінде пайдалану. Биелердің сүт өнімділігі, сүт және қымыз өндіру технологиясы. Жылқы етін өндіру технологиясы. Жылқыларды азықтандыру және ұстау.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Кәсіпкерліктің маңызы мен мақсаты. кәсіпкерлік іс әрекеттің субьектілері.. кәсіпкерлік ісәрекеттің қүқығы мен міндеті.кәсіпкерліктің ұйымдық құқықтық формалары кәсіпкерлік іс әрекетті құру және тіркеу. кәсіпкерлікті мемлекеттік әдістері. мемлекеттік реттеудің экономикалық қозғаушы күштері. кәсіпкерлік іс әрекетті жоспарлау процессімен этаптары. кәсіпкерлік іс әрекетті жоспарлаудың түрлері Бизнес-жоспарлау.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Кәсіпорында өндіріс процестерін ұйымдастыру. Кәсіпорынды басқару процесін ұйымдастыру,
Кәсіпорынның ресурстары және оларды тиімді пайдалану. Өндіріс шығындарын қалыптастыру, өнімнің өзіндік құнын калькуляциялау. Кәсіпорынның баға саясаты. Кәсіпорынның қаржы ресурстары, шаруашылық қызметінің тиімділігі. Кәсіпорынның инновациялық қызметі. Өнімнің сапасы. Кәсіпорынның инвестициялық саясаты. Қызметкерлердің еңбегін ұйымдастыру және ынталандыру.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Ауыл шаруашылығы құстарының шығу тегі мен қолға үйрету, құс конституциясы мен экстерьері, құстың жеке дамуы, ауыл шаруашылығы құстарының өнімділігі, құс шаруашылығында іріктеу және таңдау,ауыл шаруашылығы құстарын өсіру, азықтандыру және күтіп бағу әдістері, азықтандыру және биологиялық ерекшеліктері, тұқымдары, ауыл шаруашылығы құстарының жұмыртқа және ет өнімділігі.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Қойдың конституциялық және сыртқы белгілері. Қойлардың тұқымдық және тұқымдық топтары. Селекциялық жұмысты ұйымдастыру, техникасы және жоспарлау. Қойдың бағасын және ұрпағының сапасын бағалау. Әлемдік генофондты қолдану. Жас жануарларды көбейту және өсіру. Азықтандыру, ұстау, бордақылау және тамақтандыру, шаш кептіру. Жүнді бағалау, жіктеу әдістері. Еттің және қаңқаның сапасын қалыптастыру. Қойды сою техникасы, қой сүтінің категориялары бойынша ет өнімділігін бағалау.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Ауыл шаруашылық құстарының сыртқы-конституциялық және ішкі ерекшеліктері, олардың өнімділігі.Ағзаның әлеуетті мүмкіндіктерін толық іске асыру үшін әр түрлі жыныстық- топ құстарының биологиялық және шаруашылықерекшеліктері.Ең аз шығынмен экологиялық таза өнім селекциялық-асылдандыру жұмысының, азықтандыру, күтіп-бағу, жұмыртқа және құс етін өндіру технологиясының негізгі мәселелері.Заманауи әдістермен құс шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеу.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Жемнің негізгі түрлері және оларды бағалау әдістері. Мамандандырылған жемдік ауыспалы егістер. Маңызды азықтық дақылдар. Дәнді-жемдік және дәнді-бұршақты дақылдар. Тамыр жемістілер мен бақша дақылдары. Жем және тұқымға өсімдіктерді өсірудің жалпы сипаттамасы мен технологиясы. Сүрлемде өсіру агротехникасының ерекшеліктері. Жаңа жемдік өсімдіктер. Биологиялық ерекшеліктері, жемдік құндылығы және өсіру технологиясы. Аз таралған (дәстүрлі емес) жемдік өсімдіктер. Азық қоспалары.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Мемлекеттік ветеринариялық қызметтің органдары мен мекемелері. Ауыл шаруашылық жануарлары гигиенасының даму тарихы. Жануарлар гигиенасы. Топырақтың жалпы санитарлық-гигиеналық маңызы. Су гигиенасы және ауыл шаруашылық малдарын суару. Жануарлар ағзасына судың маңызы. Жануарлардан алынатын өнімдерді алу және өткізу объектілерін дезинфекциялау, дезинсекциялау, дератизациялау. Ауыл шаруашылық объектілеріндегі жұмыс кезіндегі жеке профилактика құралдары. Жеке алдын алу құралдарын зарарсыздандыру.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Мал шаруашылығы өнімдерінің сапа көрсеткіштері. Сапа көрсеткіштерін анықтау әдістері. Мал шаруашылығы өнімдерін бақылау түрлері. Өнімді бақылау мен талдаудың заманауи әдістері мен әдістерінің мәні. Дайын өнімнің сапасына әсер ететін шикізаттың негізгі қасиеттері, технологиялық процестердің ресурсты үнемдеу және сенімділігі. Технологиялық, санитарлық-технологиялық зертханалар жүзеге асыратын бақылау. Шығарылатын мал шаруашылығы өнімдерінің сапасына қойылатын стандарттар талаптары.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Мал шаруашылығы фермалары мен кешендеріндегі процестерді электромеханизациялау. Энергия ресурстарын үнемдейтін және биологиялық бейімделген механикаландырылған технологияларды енгізу негізінде фермаларды қайта жаңарту. Малдарды сумен қамтамасыз ету және суару механизациясы. Сумен жабдықтау және суару жүйелерін есептеу. Жем дайындау механизациясы. Мал азығын таратуды механикаландыру. Қиды және қиды кетіру, тасымалдау және қайта өңдеу механизациясы.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Іріктеу мен селекцияның жалпы биологиялық заңдылықтары. Іріктеудің биологиялық және генетикалық негіздері. Селекцияның теориялық негіздері; мал шаруашылығында қолданылатын селекция әдістері. Жануарларды фенотип пен генотип бойынша бағалаудың теориясы мен тәжірибесі, өнімділіктің әртүрлі бағыттарындағы жануарларды іріктеу теориясы мен практикасы, селекция тиімділігін анықтайтын жағдайлар. Жануарлардың өнімділігінің әртүрлі бағыттарындағы фермаларда селекциялық жұмысты ұзақ мерзімді жоспарлау принциптері.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Малдың асыл тұқымдық құндылығын анықтаудың генетикалық принциптері; іріктеу және іріктеу кезінде малдың асыл тұқымдық және репродуктивтік сапасын бағалау; асыл тұқымдық жұмыс тиімділігін анықтау және болжау әдістері; малды тұқымдылығы мен жіктелуі бойынша бағалау; табынды өнімділігі және оған әсер ететін факторлар бойынша талдау жүргізу; шаруашылық - пайдалы белгілердің зерттеу деңгейі және өзара байланысы;малды ұрпақтарының сапасы бойынша бағалау; табынның генеалогиялық құрылымы және жануарларды іріктеу кезінде үйлесімдігі;
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Еңбекті қорғау бойынша нормативтік-құқықтық құжаттар. Мал шаруашылығындағы қауіпті және зиянды өндірістік факторлар, олардың адам ағзасына әсері, олардан қорғану әдістері мен құралдары. Еңбекті қорғауды ұйымдастыру және оның жағдайын бақылау. Өндірістегі жазатайым оқиғалар мен кәсіптік ауруларды тексеру тәртібі, өндірістік жарақаттану мен ауруларды талдау. Мал шаруашылығы объектілерінің санитарлық-гигиеналық жағдайын қамтамасыз ету бойынша талаптар.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Мал шикізатының әртүрлі түрлерін дайындау, жүн, былғары, тері және қой терісі-тондық шикізаттың жіктелуі, құрылысы, жеке және биологиялық өзгергіштігіне, жыл маусымына, жануарларды ұстау, азықтандыру жағдайларына, сондай-ақ мал шикізатын қайта өңдеу кәсіпорындарына жеткізгенге дейін сақтаудың бастапқы технологиясы мен шарттарына байланысты олардың тауарлық қасиеттерінің айырмашылықтары. Жүн, былғары, үлбір және қой терісі-тондық шикізаттың сапасын арттыру жолдары. Нормативтік құжаттарға сәйкес жануарлар шикізатын сараптау.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Қазақстандағы және ТМД-дағы спорттық жылқы шаруашылығының қазіргі жағдайы. Спорттық жылқылардың анотомиялық және физиологиялық құрылысы. Жылқы спортында пайдаланылатын жылқылардың тұқымдары. Ат спортының түрлері (классикалық және ұлттық) және оларды өткізу ережелері.Спорттық жылқы шаруашылығында өсімді молайту. Спорттық жылқыларды азықтандыру және ұстау. Спорттық жылқы шаруашылығындағы асыл тұқымды жұмыс. Спорттық жылқылар үшін жүргізілетін зоотехникалық және ветеринариялық бақылау.Жылқыларды тасымалдау және атпен жұмыс істеу кезіндегі қауіпсіздік техникасы. Туризмнің пайда болу тарихы.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Мал шаруашылығы салаларындағы техникалық реттеу: терминдер мен анықтамалар, нормативтік-заңнамалық база, НТҚ, сәйкестікті растау. ҚР Мемлекеттік Техникалық реттеу жүйесі. Асыл тұқымды мал шаруашылығы саласындағы құқықтық реттеу. Мал шаруашылығы салаларында ғылыми-техникалық прогрестің жетістіктерін енгізу. Өнімге қойылатын талаптарға сәйкестік саласындағы қатынастарды реттеу. Еуропалық Одақтағы, Еуразиялық экономикалық қоғамдастықтағы және жекелеген шет елдердегі Техникалық реттеу
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
ҚР, ТМД және шетелдердегі түйе шаруашылығының мәні мен қазіргі жағдайы. Түйелердің шығу тегі. Түйелердің әртүрлі түрлері мен будандарының сыртқы және конституциялық ерекшеліктері.Өсірілетін тұқымдар мен түраралық будандар және олардың ерекшеліктері. Түйе өсіру және өсіру технологиясы. Өнімді және жұмыс сапасы. Азықтандыру және күтіп - бағу жағдайлары. Түйе шаруашылығындағы селекциялық-асыл тұқымдық жұмыс.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Кәсіпорындарда ақпаратты қорғау. Қауіптерді жіктеудің негізгі анықтамалары мен өлшемдері. Ақпараттық қауіпсіздік қатерлерін талдау, Ақпараттық қауіпсіздік міндеттерін шешудің негізгі кезеңдері, ақпараттық қауіпсіздік теориясының негізгі әдіснамалық принциптері, ақпараттық қауіпсіздікті қамтамасыз ету әдістері мен құралдары, ақпараттың құпиялылығын, тұтастығын және қол жетімділігін бұзу әдістері. Ақпараттық қауіпсіздік тұрғысынан жүйені басқару. Тәуекелдердің жіктелуі. Өндірістік тәуекелдің сандық көрсеткіштері.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Цифрлық түрлендірулерді жүзеге асыру шарттары. Цифрлық технологияларды қолдану. Өндірісте сандық технологияларды енгізу. Бұлтты аспаптар мен сервистер көмегімен ақпаратты іздеу, іріктеу және құрылымдау технологиялары. Кәсіби қызметтің міндеттерін орындау үшін қажетті ақпаратты іздеу, талдау және түсіндіру. Бағдарламалық өнімдер мен әзірлеу құралдарын салыстырмалы талдау. Сандық технологияны қолдану арқылы мәліметтерді өңдеу. Мәліметтер базасы.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Ірі қара малдың және оның тұқымдастарының биологиялық ерекшеліктері мен шаруашылық-пайдалы белгілері(зебу, як, буйвол және т.б.), олардың зоологиялық классификациядағы орны.Конституция, экстерьер және интерьер. Ірі қара малдың өнімділігі, сүт және ет өнімділігі. Тұқымдары. Табынның өсімін молайту.Сүт өндіру технологиясы. Сиыр етін өндіру технологиясы. Асылдандыру ісі.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Экономикалық теорияның пәні мен әдісі. Қоғамдық өндіріс және оның құрылымы. Экономикалық институттар: меншік және кәсіпкерлік. Қоғамдық шаруашылық түрлері. Нарық: түрлері, құрылымы, модельдері. Сұраныс және ұсыныс. Бәсекелестік және монополия. Капитал (қорлар). Шеңберлі айналымы және толық айналымы. Өндіріс шығындары. Өндіріс факторларынан түскен кірістер. Мемлекеттік реттеу: мәні, мақсаттары, құралдары. Халықаралық экономикалық қатынастар. Сыртқы экономикалық қызметті реттеу.
Тәжрибелік қорғау
Дипломдық жұмыстың (жобаның) тақырыбы бойынша практикалық материалдарды жинау, өңдеу және қорыту, статистикалық деректер мен практикалық материалдарды талдау, кәсіпорынның экономикалық көрсеткіштерін зерделеу; шаруашылық қызмет көрсеткіштерін есептеу әдістемесін игеру; тұтынушыларға қызмет көрсетуді ұйымдастыруды зерделеу; дипломдық жұмыстың (жобаның) тақырыбы бойынша тұжырымдарды, заңдылықтарды, ұсынымдар мен ұсыныстарды тұжырымдау.
Тәжрибелік қорғау
Саланың негізгі және қосалқы өндірістерімен, биологиялық және биотехнологиялық бейіндегі ғылыми-зерттеу институттарымен танысу. Даму тарихы, қызмет бағыты, кәсіпорын және оның бөлімшелерінің құрылымы, кәсіпорынды басқару жүйесінің құрылымы. Тіршілік қауіпсіздігі, еңбекті қорғау және өндірістік санитария. Өндірістің жабық циклдарын пайдалану.
Тәжрибелік қорғау
Кәсіпорынның немесе ғылыми-зерттеу мекемесінің ұйымдастырылуы мен құрылымы, өнім өндіру технологиясының негізгі кезеңдері, ғылыми қызметтің қазіргі заманғы әдістері мен құралдары, негізгі технологиялық жабдықтың құрамы мен техникалық пайдалану шарттары және бақылау-өлшеу аппаратурасын қолдану, кәсіпорындағы стандарттау және метрология мәселелері, Менеджмент және сапа жүйесін қамтамасыз ету, кәсіпорындардың нормативтік құжаттамасымен танысу.