Заманауи экономика мен еңбек нарығының талаптарына жауап беретін кәсіби және әлеуметтік құзыреттері бар тамақ өнеркәсібінің ет, балық, сүт, консерві мен қоғамдық тамақтану салаларының кәсіпорындары үшін жоғары білікті мамандар даярлау
Азық-түлік өнімдерінің технологиясы
6B07201
Тағам технологиялары
Биология
Химия
50 (Каз.) 50 (Орыс.)
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
АКТ дамуы: негізгі бағыттары. АКТ саласындағы стандарттау. Компьютерлік жүйелердің архитектурасы. Адам мен компьютердің өзара әрекеттесуі. Мәліметтер базасы жүйелері. SQL негіздері. Желілер және телекоммуникациялар. Стек протоколдары: TCP/IP, OSI. IP адрестеу. DHCP протоколы. Киберқауіпсіздік. Интернет технологиялары. DNS қызметі. Веб-технологиялар. Бұлтты және мобильді технологиялар. мультимедиялық технологиялар. Заттардың интернеті. Үлкен деректер. Блокчейн технологиясы. Электрондық технологиялар. Электронды бизнес. E-learning. Кәсіби саладағы ақпараттық технологиялар. АКТ-ның даму перспективалары.
3
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Талдаудың сандық әдістерінің жіктелуі. Талдаудың химиялық әдістері. Гравиметриялық талдау, әдістер. Тұндыру әдісі, шөгінділер, қолдану саласы. Титриметриялық талдау. Қышқылдық-негізгі, тотығу-тотықсыз-дандырғыш титрлеу, кешенді түзілу және тұндыру әдістері. Титранттар, индикаторлар, титрлеу шарттары. Талдаудың физика-химиялық әдістерінің жалпы сипаттамасы. Оптикалық, электрохимиялық және хроматографиялық талдау әдістері.
8
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Әлеуметтік-саяси білім саласындағы пәндік білім. Қазақстандық қоғамды модернизациялаудағы әлеуметтік, саяси, мәдени, психологиялық институттардың ерекшеліктері. Құндылықтар жүйесі, қазақстандық қоғамның қоғамдық, іскерлік, мәдени, құқықтық және этикалық нормалары. Қоғамда, соның ішінде кәсіби қоғамда жанжалды жағдайларды шешу бағдарламалары. Қазіргі қоғамның өзара түсіністігі, толеранттылық және демократиялық құндылықтары басымдықтарындағы азаматтық ұстаным.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Периодтық жүйе және атомдардың құрылысы. Химиялық байланыс. Бейорганикалық және күрделі қосылыстар. Химиялық процестердің термодинамикасы, кинетикасы және тепе-теңдігі. Ерітінділер және олардың қасиеттері. Электролиттік диссоциация, гидролиз, Тотығу реакциялары, электрохимиялық процестер. Органикалық қосылыстардың құрылысы және жіктелуі. Көмірсутектер және олардың туындылары. Спирттер, альдегидтер, карбон қышқылдары, эфирлер мен майлар. Гидрокси қышқылдары. Оптикалық изомерия. Аминқышқылдары мен ақуыздар. Көмірсулар және олардың табиғи заттардағы құрамы.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Биологиялық тіндердің химиялық құрамы (ақуыздар, липидтер, көмірсулар, витаминдер және ферменттер), тірі организмдердің құрамына кіретін заттардың құрылысы, негізгі биохимиялық айналулар механизмдері. Адам, жануарлар және өсімдіктер тіндеріндегі зат алмасу, зат алмасуын және жасушалық гомеостазды реттеу механизмдері; тірі организмдердегі энергияның өзгеру процестері, тұқым қуалайтын ақпаратты беру механизмдері
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Қазіргі қоғамдағы ғылымның рөлі және оның негізгі қызметтері. Ғылым саласындағы басқару. Ғылым саласындағы мемлекеттің саясаты. Іргелі, қолданбалы және іздеу ғылымдары. Зерттеудің теориялық және эмпирикалық деңгейлері. Ғылыми зерттеулердің әдіснамалық негіздері. Ғылыми зерттеу тақырыбын негіздеу және бағытты таңдау. Ғылыми ақпаратты іздеу, жинақтау және өңдеу. Патенттер, патенттік зерттеулердің түрлері, олардың ерекшеліктері және өнімді жасау кезеңдерімен байланысы. Ғылыми жұмыстар, түрлері, сипаттамасы. Ғылыми жұмыстың тілі мен стилі. Ғылыми жұмысты редакциялау және рецензиялау.Ғылыми қызметтің этикалық принциптері
2
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Денсаулықты сақтау және оңтайлы кәсіби жұмысқа қабілеттілікті қолдау үшін өмірлік маңызды дене қасиеттерін дамытудағы дене шынықтыру мен спорттың рөлі. Денсаулықты нығайту, ағзаның еңбек қызметінің қолайсыз факторларының әсеріне төзімділігін арттыру және шынықтыру. Тәртіпті, жолдастық өзара көмек, психикалық төзімділікті, мақсаткерлікті, бастамашылдықты тәрбиелеу. Негізгі қозғалыс сапасын дамыту және жетілдіру – төзімділік, күш, жылдамдық, ептілік, икемділік.
12
Дипломдық жұмыс
Студенттің білім беру бағдарламасының бейініне сәйкес келетін өзекті проблеманы өздігімен зерделеу нәтижелерінің жинақталуы болып табылатын қорытынды жұмыс
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Әртүрлі кеңістіктік геометриялық фигуралардың жазықтығында бейнелеу ережелерін оқу және жазық сызба бойынша инженерлік-геометриялық есептерді шешу. Бұйым түрлері және сызбаларға қойылатын ЕСКД талаптары. Машина жасау сызбаларының ерекшеліктері, түрлері, қималар, шығарылған және салынған қималар, кескіндеу, белгілеу. Компьютерде графикамен жұмыс істеу принциптері, компьютерде графикалық ақпаратты ұсынудың негізгі модельдері, графикалық пакеттердің жұмыс істеу принциптері.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Кәсіби мәтіндердің стильдік және жанрлық ерекшеліктері. Тілдік құралдарды қарым-қатынас және танымдық міндеттерді шешу үшін лексикалық, грамматикалық білімді, ниет-тілектерді білдірудің прагматикалық құралдары негізінде қолдану. Тіл, мәдениет нормаларына, қарым-қатынас саласының ерекшелігіне, сертификациялық талаптарға сәйкес жеке, әлеуметтік және кәсіби қарым-қатынас жағдайындағы тілдік талаптар.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Кәсіби мәтіндердің стильдік және жанрлық ерекшеліктері. Тілдік құралдарды қарым-қатынас және танымдық міндеттерді шешу үшін лексикалық, грамматикалық білімді, ниет-тілектерді білдірудің прагматикалық құралдары негізінде қолдану. Тіл, мәдениет нормаларына, қарым-қатынас саласының ерекшелігіне, сертификациялық талаптарға сәйкес жеке, әлеуметтік және кәсіби қарым-қатынас жағдайындағы тілдік талаптар.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Кәсіби мәтіндердің стильдік және жанрлық ерекшеліктері. Тілдік құралдарды қарым-қатынас және танымдық міндеттерді шешу үшін лексикалық, грамматикалық білімді, ниет-тілектерді білдірудің прагматикалық құралдары негізінде қолдану. Тіл, мәдениет нормаларына, қарым-қатынас саласының ерекшелігіне, сертификациялық талаптарға сәйкес жеке, әлеуметтік және кәсіби қарым-қатынас жағдайындағы тілдік талаптар.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Кәсіби мәтіндердің стильдік және жанрлық ерекшеліктері. Тілдік құралдарды қарым-қатынас және танымдық міндеттерді шешу үшін лексикалық, грамматикалық білімді, ниет-тілектерді білдірудің прагматикалық құралдары негізінде қолдану. Тіл, мәдениет нормаларына, қарым-қатынас саласының ерекшелігіне, сертификациялық талаптарға сәйкес жеке, әлеуметтік және кәсіби қарым-қатынас жағдайындағы тілдік талаптар.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Кәсіби мәтіндердің стильдік және жанрлық ерекшеліктері. Тілдік құралдарды қарым-қатынас және танымдық міндеттерді шешу үшін лексикалық, грамматикалық білімді, ниет-тілектерді білдірудің прагматикалық құралдары негізінде қолдану. Тіл, мәдениет нормаларына, қарым-қатынас саласының ерекшелігіне, сертификациялық талаптарға сәйкес жеке, әлеуметтік және кәсіби қарым-қатынас жағдайындағы тілдік талаптар.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Кәсіби мәтіндердің стильдік және жанрлық ерекшеліктері. Тілдік құралдарды қарым-қатынас және танымдық міндеттерді шешу үшін лексикалық, грамматикалық білімді, ниет-тілектерді білдірудің прагматикалық құралдары негізінде қолдану. Тіл, мәдениет нормаларына, қарым-қатынас саласының ерекшелігіне, сертификациялық талаптарға сәйкес жеке, әлеуметтік және кәсіби қарым-қатынас жағдайындағы тілдік талаптар.
5
[АБ1+MT+АБ2+МЕК] (100)
Тәуелсіз қазақстандық мемлекеттіліктің қалыптасуының негізгі кезеңдері. Сыни талдау арқылы адамзат қоғамының бүкіләлемдік-тарихи дамуының жалпы парадигмасымен тарихи өткен уақыттың құбылыстары мен оқиғалары. Мәдениетаралық сұхбаттың практикалық әлеуеті және рухани мұраға жанашырлық таныту. Қазақстандық бірегейлік пен патриотизмді қалыптастырудағы тарихи білімнің негізгі рөлі. Заманауи қоғамның өзара түсіністік, төзімділік және демократиялық құндылықтардың басымдылығына негізделген азаматтық ұстаным.
3
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Пән жоғарғы математиканың жалпы курсының келесі бөлімдерін қамтиды: сызықты және векторлық алгебра элементтерін, шектер теориясының негізгі ұғымдарын, бір айнымалы функцияның дифференциалдық есептеулерін.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Бір айнымалының функциясын интегралдық есептеу. Интегралдық есептеудің негізгі ұғымдары мен әдістері. Бірнеше айнымалылардың функциясын дифференциалдық есептеу. Жеке туындылар және толық дифференциал. Екі айнымалы функцияның экстремумы. Бірінші ретті дифференциалдық теңдеулер. Екінші ретті сызықты дифференциалдық теңдеулер. Дифференциалдық теңдеулерді шешудің негізгі ұғымдары мен әдістері. Сандық қатарлар
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Прокариотты микроорганизмдердің морфологиясы, құрылысы, көбеюі және жіктелуі; эукариотты микроорганизмдердің морфологиясы, құрылысы, көбеюі; вирустар және олардың адам өміріндегі маңызы; микроорганизмдерді өсіру және өсіру. Микроорганизмдердің метаболизмі; микроорганизмдердің тұқым қуалаушылық және өзгергіштігі, микроорганизмдердің биохимиялық процестері.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Тамақ өнімдерін қайта өңдеу және өндіру кезіндегі тәуекел критерийлері (уытты, канцерогенді, мутагенді және т.б.). Шикізат пен тамақ өнімдерінің химиялық және биологиялық шығу тегі ксенобиотиктермен ластануы. Табиғи немесе антропогендік шығу тегі бөгде химиялық заттарды анықтау үшін нормалау және әдіснамалық негіздер. Қазақстан Республикасының заңдары, Кеден одағының техникалық регламенттері және адам мен қоршаған орта үшін шикізат пен тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін регламенттейтін халықаралық стандарттар. ХАСПП жүйесі.
7
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Тамақ өнеркәсібінің әртүрлі салаларының арнайы технологиясының негіздері. Жануар және өсімдік шикізатынан (ет және балық өнімдері, сүт және сүт өнімдері, өсімдік майы мен май өнімдері, ұн, жарма, макарон өнімдері, дәмдік тауарлар, кондитерлік өнімдер, нан және нан-тоқаш өнімдері, қант, крахмал және крахмал өнімдері, жеміс-көкөніс консервілері, тағамдық концентраттар өндірісінің технологиялық сұлбалары.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Массаалмасу процестері: абсорбция, адсорбция, экстракция, ректификация және дистилляция, кристалдану, кептіру, иондық алмасу, мембраналық алмасу. Гидравлика негіздері және гидравликалық машиналар. Гидростатика, гидравликалық ұқсастық және сұйықтық ағымы. Реология негіздері. Сұйықтықтың өтуі. Гидромеханикалық процестер, дисперсиялық жүйелердің сипаттамасы және бағалау әдістері. Жылу процестері. Жылу алмастырғыштардың түрлері. Нақты тағайындау үшін аппараттарды есептеу және таңдау әдістері.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Еңбек қауіпсіздігі және еңбекті қорғау туралы заңнаманың талаптары. Тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарындағы еңбекті қорғау және қауіпсіздік менеджмент жүйесі. Тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарындағы жұмыс жағдайларын сипаттау, жұмыс орны мен адам ортасының жайлы жағдайын жасау. Өндірістегі жарақат пен кәсіптік аурулардың себептерін зерттеу. Өндірістегі жазатайым оқиғаларды тексеру және тіркеу туралы ереже.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Негізгі ұғымдар мен заңдар. Ұқсастық теориясының негіздері. Біртекті емес жүйелерді бөлу. <br/> Тамақ өнімдерін өндіру кезінде шикізатты өңдеудің механикалық, гидромеханикалық, жылуфизикалық әдістері. Тамақ өнімдерін өндіру кезінде шикізатты өңдеудің химиялық, биохимиялық, микробиологиялық процестері. Тамақ өнімдерін өндіру кезінде шикізатты өңдеудің электрофизикалық әдістері.Тамақ өнімдерін өндіруге арналған шикізат (өсімдіктен алынатын шикізат, жануарлардан алынатын шикізат).
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Теориялық және қолданбалы механика келесі пәндердің модульдерінен тұрады: теориялық механика, Материалдар кедергісі, машиналар мен механизмдер теориясы, Машина бөлшектері. Пәннің мақсаты механиканың негізгі түсініктері мен заңдарын оқып үйрену және конструкция элементтерінің, машиналар мен аспаптардың бөлшектерінің беріктігі мен қаттылығын есептеу әдістерін қолдана білу.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Механика: үдемелі және айналмалы қозғалыстың кинематикасы мен динамикасы. Гидродинамика. Молекулалық физика: идеалды және нақты газдардың молекулалық-кинетикалық теориясы. Сұйықтықтардың қасиеттері. Термодинамика негіздері. Электр және магнетизм: Электростатика. Тұрақты ток. Магнит өрісі. Электромагниттік индукция құбылысы. Заттың магниттік қасиеттері. Максвелл теориясының негіздері. Оптикалық аспаптар және оларды технологиялық өндірістерде пайдалану. Толқындық оптика. Атомдық және ядролық физика.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Заттың құрылысы, молекулааралық өзара әрекеттесудің түрлері. Химиялық термодинамика заңдары. Химиялық тепе-теңдіктің термодинамикасы. Ерітіндідегі фазалық тепе-теңдік. Гиббс фазасының ережесі. Химиялық кинетика және катализ. Электрохимия. Электролит теориясы. Электр өткізгіштігі. Дисперсті жүйелердің коллоидтық жағдайының ерекшеліктері: молекулалық-кинетикалық, оптикалық, электрокинетикалық және құрылымдық-механикалық қасиеттері. Дисперсті жүйелердің тұрақтылығы, оларды алу тәсілдері және тазалау әдістері.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Адамның әлеуметтік және жеке болмысының құндылықтары ретіндегі негізгі дүниетанымдық ұғымдардың рөлі. Шындықты философиялық пайымдаудың ерекшелігі. Ғылыми және философиялық таным әдістері. Мифологиялық, діни және ғылыми дүниетанымның мазмұны мен ерекшеліктері. Этикалық шешімдерді негіздеу және қабылдау үшін медиатекстердің философиялық аспектісі, әлеуметтік-мәдени және тұлғалық жағдайлар. Қазіргі қоғамның өзекті мәселелеріне қатысты адамгершілік ұстаным.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Оқылатын тілдің тілдік құралдарын пайдалана отырып коммуникативтік ниеттерді баламалы түрде білдіру. Шетел тілінің даму заңдылықтары, стилистикалық ерекшеліктерді үйрену. Ғылыми және әлеуметтік сипаттағы мәтіндердегі оқиғалардың себептері мен салдарларын лингвистикалық сипаттау және талдау тәсілдері. Дәлелді ақпаратты қолдану негізіндегі заманауи мәселелер. Коммуникативтік актіні құру стратегиясы мен тактикасы, интонациялық сөйлеуді дұрыс ресімдеу, лексикалық және грамматикалық дұрыстылық.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Оқылатын тілдің тілдік құралдарын пайдалана отырып коммуникативтік ниеттерді баламалы түрде білдіру. Шетел тілінің даму заңдылықтары, стилистикалық ерекшеліктерді үйрену. Ғылыми және әлеуметтік сипаттағы мәтіндердегі оқиғалардың себептері мен салдарларын лингвистикалық сипаттау және талдау тәсілдері. Дәлелді ақпаратты қолдану негізіндегі заманауи мәселелер. Коммуникативтік актіні құру стратегиясы мен тактикасы, интонациялық сөйлеуді дұрыс ресімдеу, лексикалық және грамматикалық дұрыстылық.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Оқылатын тілдің тілдік құралдарын пайдалана отырып коммуникативтік ниеттерді баламалы түрде білдіру. Шетел тілінің даму заңдылықтары, стилистикалық ерекшеліктерді үйрену. Ғылыми және әлеуметтік сипаттағы мәтіндердегі оқиғалардың себептері мен салдарларын лингвистикалық сипаттау және талдау тәсілдері. Дәлелді ақпаратты қолдану негізіндегі заманауи мәселелер. Коммуникативтік актіні құру стратегиясы мен тактикасы, интонациялық сөйлеуді дұрыс ресімдеу, лексикалық және грамматикалық дұрыстылық.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Оқылатын тілдің тілдік құралдарын пайдалана отырып коммуникативтік ниеттерді баламалы түрде білдіру. Шетел тілінің даму заңдылықтары, стилистикалық ерекшеліктерді үйрену. Ғылыми және әлеуметтік сипаттағы мәтіндердегі оқиғалардың себептері мен салдарларын лингвистикалық сипаттау және талдау тәсілдері. Дәлелді ақпаратты қолдану негізіндегі заманауи мәселелер. Коммуникативтік актіні құру стратегиясы мен тактикасы, интонациялық сөйлеуді дұрыс ресімдеу, лексикалық және грамматикалық дұрыстылық.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Экономика негіздері. Экономикалық даму проблемалары. Экономикалық қажеттіліктер мен ресурстар. Кәсіпкерлік мәні, бизнес моделі, жоспарлау және өткізу стратегиясы. Көшбасшылық және инновацияларды қабылдау.<br/> Қазақстан Республикасының құқық жүйесі. Құқықтық қатынастар және субъектілердің жауапкершілігі. Сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет бойынша білім жүйесі. Сыбайлас жемқорлық құқық бұзушылық үшін моральдық және құқықтық жауапкершілік.<br/> Қазіргі кездегі экологиялық мәселелер. Экожүйелер мен қоғамның тұрақты дамуының стратегиясы мен принциптері. Өндірісті экологияландыру және қоршаған ортаны қорғау. Төтенше экологиялық жағдайлар және өмір қауіпсіздігі.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Кәсіпорынды басқарудың әртүрлі мәселелерін тиімді шешуге арналған жаңа буын қолданбалы өнімдер жүйесі. Бухгалтерлік есептің теориялық негіздері мен практикалық аспектілері. "1С-Бухгалтерия" бағдарламасында шаруашылық операцияларын тіркеу. 8.2 нұсқасы". Бағдарламада бастапқы құжаттарды жүргізу, бухгалтерлік, салықтық, статистикалық есептілікті жасау. Бағдарламалық қамтамасыз ету негізінде бухгалтерлік есеп дағдыларын игеру
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Web-технологияға кіріспе. Интернет-компьютерлік желілерді біріктірудің Дүниежүзілік жүйесі. Web-технологияның құрылымы мен принциптері. Технология және web желілері. Веб-бағдарламалаудың басталуы. Веб-серверлердің жұмысы. Динамикалық веб-сайттар құру. RNR бағдарламалау тілін қолдана отырып, веб-қосымшаларды құру принциптері. Web-сервер мен клиенттің өзара әрекеттесу механизмдері. Тіл синтаксисі. Басқару құрылымдары. Пайдаланушы функцияларын құру ережелері. Сервистік бағдарламаларға қызмет көрсету. HTML беттерін дайындау құралдары.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Тағам өндірісі кәсіпорындарында ресурстарды тиімді пайдалану, еңбекті ұйымдастыру және өндірістік үдерісті жоспарлау принциптері. Кәсіпорын жұмысының негізгі техникалық-экономикалық көрсеткіштерін есептеу әдістемесі, тиімді жұмысты жоспарлау мен ұйымдастырудың заманауи әдістері. Кәсіпкерлік қызметтің субъектілері мен басты объектісі, бәсекелестік жағдайында бизнес-жоспарлаудың мақсаттары мен принциптері. Бизнес-жоспарлардың түрлері, құрылымдауға қойылатын талаптар, орындалуын бақылау, оның құралдары.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Тауартанудың даму кезеңдері. Өсімдіктен және жануарлардан алынатын тауарлардың біртекті топтарының жіктелуі. Тауарлардың ассортименті, штрих-кодтау. Сараптама түрлері. Астық және оны қайта өңдеу өнімдері. Нан-тоқаш және макарон өнімдері. Жеміс-көкөніс тауарлары. Дәмдік тауарлар. Крахмал, қант, бал. Кондитерлік тауарлар. Сүт тауарлары. Тағамдық майлар. Ет және ет өнімдері. Жұмыртқа және жұмыртқа тауарлары. Тағамдық концентраттар. Балық және балық тауарлары. Азық-түлік тауарларының ассортименті, сипаттамасы, сапа көрсеткіштері, ақаулары мен ақаулары, буып-түю, таңбалау, тасымалдау және сақтау.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Тұрғындардың тамақтануы мен денсаулығының әлеуметтік-экономикалық проблемалары. Адамның тамақтануы туралы ғылым. Тамақтанудың негізгі теориялары. Тамақтанудың альтернативті теориялары. Тамақтану және алиментарлы аурулар. интеллектуалдық еңбекпен айналысатын адамдардың тамақтануы; зиянды жағдайда жұмыс істейтін адамдардың тамақтануы; балалардың тамақтану; студенттердің тамақтануы; жүкті және бала емізетін әйелдердің тамақтануы; геродиеталық тамақтану; Емдәмдік тамақтану. Емдәм сипаттамасы.
Емдік емдәмдерді құрастыруға қойылатын ғылыми талаптар және тамақтану режимдері. Нөмірлік емдәмдер сипаттамасы. Химиялық алауды қамтамасыз ететін технологиялық тәсілдер. Механикалық алауды қамтамасыз ететін технологиялық тәсілдер. Емдәмдік тағамдар дайындау: Еттен, құс етінен, балықтан Көкөністерден, жармалардан, бұршақтылардан, макарон өнімдерінен Сүзбеден, жұмыртқадан, субөнімдерден, соустар, көжелер, салқын тағамдар мен дәмтағамдар, тәтті тағамдар, сусындар. №1,2,5, 7, 9, 10, 11, 15 әртүрлі емдәмдер үшін асмәзірін құру және олардың энергетикалық құндылығын анықтау.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Теңіз сүтқоректілерінің, балық денесінің құрылымы, өлшемдік-массалық және химиялық құрамы. Балықтың тіршілігін жойғаннан кейінгі өзгерістері. Салқындатылған, мұздатылған, тұздалған балық өнімдері мен пресервілер технологиясы. Кептірілген, қақталған, қақталған, қақталған, қақталған, қақталған, аспаздық балық өнімдері мен балық консервілерінің технологиясы. Балықтан жасалған жемдік және техникалық өнімдер технологиясы. Балықтан жасалған медициналық және техникалық өнімдердің технологиясы. Дайын өнімдердің сапасына қойылатын талаптар. Пайдалану бағыттары.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
"Бухгалтерлік есеп негіздері" пәні бухгалтерлік есептің қалыптасу және қалыптасу тарихын ашады және бухгалтерлік есеп нысандары мен бухгалтердің этикалық нормалары туралы түсінік береді.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Технологиялық жабдықтар туралы негізгі түсініктер, терминдер мен анықтамалар. Сыртқы және зауытішілік тасымалдау құралдары, тарту органы бар және тарту органсыз тасымалдау машиналары. жіктелуі, мақсаты, техникалық сипаттамалары, таңдау, құрылымдық ерекшеліктері. Малмен құстарды союға арналған жабдықтар.
Мал мен құсты есеңгіретуге арналған жабдықтар. Мал мен құсты қансыздандыру және қан жинауға арналған жабдықтар. Құс жүнін жұлуға арналған жабдықтар. сипаттамалары, таңдау, құрылымдық ерекшеліктері. Тері сыпыруға және алғашқы өңдеуге арналған жабдықтар. Тері сыпыру әдістері. Теріні алғашқы өңдеу үшін сыпырып алу. Сипаттамалары, құрылымдық ерекшеліктері, қондырғы өнімділігі мен жетек қуатын есептеу.
Ұшаны бөлшектеуге арналған жабдықтар. Ұшаның майын бөліп алу және бөлшектеуге арналған жабдықтар.
Жабдық үшін нутровки және ұшаны бөлу Типтері, жұмыс істеу принципі, техникалық сипаттамасы, есептеу. Спираль шнекті турама араластырғыш. шошқаның ұшасын, ішегін және субөнімдерді өңдеуге арналған жабдықтар. ішектерді және субөнімдерді өңдеуге арналған жуу машиналары. Сипаттамалары, таңдау, конструктивтік ерекшеліктері. Ет және ет өнімдерін майдалауға және араластыруға арналған жабдықтар. етті ірі, орташа және майда ұсақтау ға арналған машиналар: жіктелуі, құрылғысы, жұмыс істеу принципі, есебі. Турама араластырғыштардың жіктелуі, құрылғысы, жұмыс істеу принципі және есептеу. Ет өнімдерін мөлшерлеу, толтыру, буып-түю және механикалық бөлу жабдықтары. Мөлшерлеу және қалыптау. Сипаттамалары, құрылымдық ерекшеліктері, өнімділігін және жетегінің қуатын есептеу. Ет өнімдерін диффузиялық өңдеу жабдықтары. Тұздау жабдықтары, тумблерлер. Ыстау жабдықтары, диффузорлар мен экстракторлар, құрылғысы, жұмыс істеу принципі, жабдықты таңдау. Ет өнімдерін жылумен өңдеу жабдықтары. Мамандандырылған және әмбебап жабдықтар. Сипаттамалары, ет өнімдерін жылулық өңдеу ұзақтығын таңдауға арналған жабдықтар.Жылу балансын есептеу әдістемесі Балық өңдеу жабдықтару туралы жалпы мәліметтер. Тиеу-түсіру жұмыстарына арналған жабдықтар. Жуу процесін механикаландыру үшін жабдықтар.
Балықты сұрыптау және бағыттау жабдықтары. Балықты бөлшектеуге арналған жабдықтар. Балықты бөлшектеу процессінің мәні. Балық емес теңіз шикізатын механикалық өңдеу жабдықтары. Майдалауға, араластыруға және қалыптауға арналған жабдықтар. Сыймдылықтарды толтыруға арналған жабдықтар.Ыдыстарды тұмшалауға арналған жабдықтар. Өнімнің тауарлық түрін келтіруге арналған жабдықтар. Балықты жібітуге арналған жабдықтар.
Пісіруге арналған аппараттар. Қуыруға және көмбелеуге арналған аппараттар. Кептіруге және қақтауға арналған жабдықтар. Балық ұны мен майын өндіруге арналған жабдықтар. Механикаландырылған желілер.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Кәсіпорын құрылысының техникалық-экономикалық негіздемесі. Негізгі құрылыс конструкциялары және оның элементтері. Автоматтандырылған жобалау жүйесі (АЖЖ) туралы жалпы мәліметтер. Процестерді технологиялық жобалау әдістемесі. МЖК, шұжық және консерві цехтарының, тоңазытқыштың, құс комбинатының технологиялық процестерін жобалау. Жобаның технологиялық бөлігін есептеу. Ет өнеркәсібі кәсіпорындарының негізгі өндірістерін жинақтау.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Сапа көрсеткіштерін анықтау әдістері. Технохимиялық бақылау зертханасын ұйымдастыру, жабдықтар. Ет және балық, құс, тағамдық мал майларын қайта өңдеу кәсіпорындарында технохимиялық бақылау. Мал, балық, құсты союды, аулауды, қайта өңдеуді бақылау. Тоңазытып өңдеу мен сақтауды бақылау, өндіру мен өткізуді бақылау. Шұжық өнімдерінің, ысталған өнімдер мен жартылай фабрикаттардың, ет банкалық консервілердің, жұмыртқа өнімдерінің өндірісі мен сапасын бақылау
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Ет пен балықтың өнеркәсіптік түсінігі. Жануар текті шикізатта сою, жетілу, қайта өңдеу және сақтау процесінде жүретін физика-химиялық өзгерістер. Еттің автолитикалық өзгерістері. Ферменттер, микроағзалар әсерінен ет пен балық қасиеттерінің өзгеруі. Тоңазытқып өңдеу кезінде ет пен балық қасиеттерінің өзгеруі. Тұздау кезінде, жылумен өңдеу кезінде, ыстау кезінде ет және балық шикізатының қасиеттерінің өзгеруі. Кептірудің ет және балық өнімдерінің қасиеттеріне әсері.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Ет өнеркәсібінің қазіргі жағдайы. Кәсіпорында малдарды, құстарды, қояндарды қабылдау және ұстау, тасымалдау. Мал, құс және қояндарды қайта өңдеу. Мал сою және ұшаны бөлу. Эндокринді-ферментті шикізатты өңдеу. Тағамдық субөнімдерді, терілерді, ішектерді өңдеу. Май технологиясы. Малды, құс пен қояндарды, эндокринді-ферментті шикізатты, тағамдық субөнімдерді, тері мен ішекті қайта өңдеу өнімдерінің сапасына қойылатын нормативтік құжаттардың талаптары.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Ет және ет өнімдерін тоңазытып өңдеу және тоңазытып сақтау. Шұжық, Тұздалған өнімдер, жартылай фабрикаттар, дайын тағамдар, деликатес ет өнімдері және ет консервілерін өндіру технологиясы. Шұжық, тұздалған өнімдер, жартылай фабрикаттар, дайын тағамдар, деликатес ет өнімдері мен ет консервілерінің сапасына қойылатын нормативтік құжаттардың талаптары.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Тағамдық және биологиялық құндылығы жоғары тамақ өнімдерін (астық өнімдері,нан-бөлке, кондитерлік, ашыту және шарап өнімдері) жобалау саласында тәжірибелік зерттеулер жүргізу. Арнайы мақсаттағы өнімдер технологиясын жасау (балалар, геродиетикалық, емдеу-алдын алу, спортшылар және т.б. үшін), органикалық тамақ өнімдерінің өндірісі. Жаңа тамақ өнімдерінің рецептурасын есептеу жолымен және ақпараттық технологияларды пайдалана отырып оңтайландыру.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Жаңа кәсіпорынның қызмет аясын таңдау. Жаңа кәсіпорын құрудың техникалық-экономикалық негіздемесі. Кәсіпкерлікті дамытудағы ортаның рөлі, кәсіпкерлік шешімдерді қабылдау технологиясы; құрылтай құжаттарының ерекшеліктері; Кәсіпорынды мемлекеттік тіркеу және лицензиялау тәртібі; кәсіпорынның жұмыс істеу механизмдері; кәсіпкерлік тәуекелдің мәні және тәуекелді төмендетудің негізгі тәсілдері; кәсіпкерлік қызмет мәдениетінің және корпоративтік мәдениеттің негізгі элементтері.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Жобалау кезеңдері, консерві өнеркәсібі кәсіпорындарын жобалау, жобалау және қайта құру. Жобалау тапсырмасы. Технологиялық есептеулер. Консерві өндірісінің негізгі технологиялық жабдықтарын таңдау және есептеу, консерві өнеркәсібі кәсіпорындарының негізгі өндірістік үй-жайларының ауданы мен жинақталуын есептеу. Кәсіпорынның бас жоспары, кәсіпорындардың негізгі құрылыс конструкциялары және оның элементтері.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Өсімдік текті шикізаттан жасалған консервіленген өнімдер технологиясы: Көкөніс консервілері, көкөніс шырындары, езбе және пасталар, түскі көкөніс консервілері, жеміс консервілері, балалар және емдәмдік жеміс-көкөніс консервілері, консервіленген жартылай фабрикаттар.
Жануарлардан текті шикізаттан жасалған консервіленген өнімдер технологиясы: Ет, балық, сүт консервілері. Ет, балық, сүт консервілері өндірісіндегі биологиялық белсенді қоспалар. Емдеу-профилактикалық бағытындағы консервілерді дайындау.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Жануарлардан алынатын шикізаттан консервіленген өнімдер технологиясы: Ет, балық, сүт консервілері. Ет, балық, сүт консервілері өндірісіндегі биологиялық белсенді қоспалар. Емдік-профилактикалық бағытындағы консервілерді дайындау. Емдік-профилактикалық бағыттағы ет, балық, сүт консервілері мен консервілерінің сапасына қойылатын нормативтік құжаттардың талаптары.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Тамақ шикізатын сұрыптауға, жууға, тазалауға және майдалауға арналған машиналар мен қондырғылар. Консерві шикізатын жылумен өңдеуге арналған машиналар мен қондырғылар (бланширлеушілер, қуыру пештері, қайнату аппараттары). Пасталар мен шырындарды шоғырландыруға арналған қондырғылар. Кептіруге арналған қондырғылар. Мұздатуға арналған қондырғылар. Араластырғыштар.
Толтырғыштар мен буып-түю машиналары. Стерилизаторлар мен автоклавтар. Консервілерді тауарлық өңдеуге және буып-түюге арналған жабдық. Консервілеуге арналған роботты автоматты желілер.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Қаптау функциялары. Қорғау, ақпарат, тасымалдау және сақтау, маркетинг, пайдалану. Тамақ өнімдерін қаптауға қойылатын арнайы талаптар. Буып-түю материалдары (қағаз, картон, пластмасса, металл, шыны, т.б.), тара және қаптама (қорап, металл құмыра, бөтелке, пакет/қап, т. б.). Буып-түю және логистика процестері. Ыдысқа және қаптамаға қойылатын гигиеналық талаптар. Қаптама және қоршаған орта. Ресурстарды ұтымды пайдалану, қайта өңдеу және қайта пайдалану. Қаптаманы сынау тәжірибесі (P, LP).Биологиялық ыдырайтын материалдар мен азық-түлік қаптамаларының әртүрлі түрлері.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Қаржылық есепті құру негіздері. Халықаралық қаржылық есептілік стандарттары (ҚЕХС). Ақша қаражаттарын, дебиторлық берешектерді, негізгі құралдар мен материалдық емес активтерді, ағымдағы және ұзақ мерзімді қаржылық инвестицияларды, тауарлы-материалдық қорларды, өндіріс шығындарын және дайын өнімді, шығындарды, қысқа мерзімді және ұзақ мерзімді міндеттемелерді, сыйақылар мен әлеуметтік сақтандыру жарналарын, кірістер мен қаржылық нәтижелерді, болашақ шығыстарды есепке алу және төлемдер
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарының жіктелуі мен түрлері, олардың сипаттамасы, тамақ шикізатымен, жартылай фабрикаттармен, материалдық-техникалық жабдықтау заттарымен қамтамасыз ету. Кәсіпорынның өндірістік бағдарламасы, мәзір түрлері. Кәсіпорын өндірісін ұйымдастыру. Бланкілік шеберханалардың жұмысын ұйымдастыру. Қызмет көрсетудің арнайы түрлері. Шетелдік туристерге қызмет көрсету ерекшеліктері. Қонақ үйлерде, теміржол вокзалдарында, әуежайларда, өзен станцияларында, порттарда, моторлы кемелерде тұратын адамдарға қызмет көрсету ерекшеліктері. Нейрогастрономия.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорнында өндірістік есепті ұйымдастырудың жалпы принциптері. Кәсіпорындарда қолданылатын заңнамалық және нормативтік құжаттар. Материалдық жауапкершілік, келісім-шарт, материалдық жауапты тұлғалардың тауарлық есебі.шикізаттың, жартылай фабрикаттардың және дайын өнімдердің, тауарлық-материалдық құндылықтардың қозғалысын есепке алу. Өнімнің бағасын белгілеу және калькуляциялау тәртібі; шикізат қажеттілігін есептеу тәртібі. Тауар операцияларын құжаттық ресімдеу. Тауар қорларын бақылауды ұйымдастыру.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындары жабдықтары негізгі түрлерінің құрылымы және жіктелуі. Модуль және модульдік жабдықтар туралы түсінік. Машиналар туралы жалпы мәліметтер. Технологиялық машинада туралы түсінік. Технологиялық цикл құрылымы. Технологиялық машиналар өнімділігі мен қуаты. Технологиялық машиналарға қойылатын негізгі талаптар. Механикалық жабдықтардың құрылымы және жұмыс істеу принципі. Жуу жабдығы. Тазарту жабдығы. Ұнтақтау жабдықтары. Піскен өнімдерді майдалауға арналған машиналар. Езгілеу машиналары мен механизмдер. Кескіш жабдықтар. Жемістер мен көкөністерді кесуге арналған машиналар мен механизмдер. ет және балық кесуге арналған машиналар. Ет борпылдатқыштар. Өнімдерді кесуге арналған механизмдер. Илеп-араластыру жабдықтары. Мөлшерлеу-қалыптау жабдықтары. Сауда-технологиялық жабдықтарды жіктеу. Сғымдағыш жабдықтар. қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарының жылу жабдықтарын жіктеу. Жылу жабдықтарының негізгі конструктивтік элементтері мен түйіндері. Жылу аппараттарының жылу және материалдық балансы. Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарын бумен қамтамасыз ету жүйесі. Электр қыздырғыш элементтері. Газ оттықтары. Пісіру аппараттары. Автоклавтар мен бу камералары. Қуыру аппараттары. Майдың көп мөлшерінде (фритюрде) өнімдерді жылулық өңдеуге арналған аппараттар. Плиталар. Су жылытқыштар, қайнатқыштар және кофе қайнатқыштар. Аспаздық автоматтар. Аралас жылу аппараттары. Тағамды ыстық күйінде сақтауға арналған аппараттар. Шикізатты жылулық тазалауға арналған аппараттар.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Тәтті тағамдарды, ыстық және суық сусындарды, ұнды тағамдарды, гарнирлерді, ұнды аспаздық өнімдерді, ұнды кондитерлік өнімдерді, әрлеу жартылай фабрикаттарын, салқындатылған және тез тоңазытылған тағамдарды өндіру технологиясы. Тәтті тағамдардың, ыстық және суық сусындардың, ұн тағамдарының, гарнирлердің, ұннан жасалған аспаздық өнімдердің, ұннан жасалған кондитерлік өнімдердің, әрлеу жартылай фабрикаттарының, салқындатылған және тез тоңазытылған тағамдардың сапасына қойылатын нормативтік құжаттардың талаптары.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Құрылыстың немесе қайта құрудың техникалық-экономикалық негіздемесі. Жобалауға тапсырма. Қоғамдық тамақтану кәсіпорындарын жобалаудың жалпы ережелері. Есептеудің негізгі нормативтері және ҚТК орналастыру принциптері. Технологиялық есептеулер. Функционалдық мақсатына сәйкес үй-жайлардың жоспарлы шешімдері. Жабдықты орналастыру принциптері. Қоғамдық тамақтану кәсіпорындарының көлемдік-жоспарлау шешімдері. Қоғамдық тамақтану кәсіпорындарының бас жоспарлары. Кәсіпорындардың және оның элементтерінің негізгі құрылыс конструкциялары.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Консерві өндірісінің өнім сапасын зерттеу әдістері. Дәмдік және биологиялық белсенді заттарды анықтау әдістері (Органикалық тағамдық қышқылдар, этил спирті, ас тұзы, витаминдер). Ілеспе және бөгде заттарды анықтау әдістері (нитриттер, нитраттар, пестицидтер, антиоксиданттар, радиоактивті заттар, минералды және металл қоспалары, күл). Технологиялық агенттерді анықтау әдістері. Азық-түлік шикізаты мен өнімдерін сараптау және сертификаттау.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Сапа көрсеткіштерін анықтау әдістері (денситометрия, рефрактометрия, хроматография, фотоколориметрия, спектральды талдау және т.б.). Кіріс, операциялық және қабылдау бақылау қызметтері. Технологиялық зертханаларды бақылау. Құрғақ заттарды, ылғалдылықты, ақуыздарды, майларды, көмірсуларды, спиртті, күлді, минералды қоспалар мен хлоридтерді, қышқылдықты, ұшқыш қышқылдарды, сілтілікті, дәрумендерді анықтау. Шикізаттың дұрыс салынуын анықтау, тағамдардың сапасын бақылау. Технохимиялық бақылау зертханасын ұйымдастыру.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Жартылай фабрикаттар өндірісі, қалдықтар мен шығындар нормалары. Көкөністер мен саңырауқұлақтардан, ет, құс, балық, жарма, бұршақ, макарон өнімдері, жұмыртқа және сүзбе өндіру технологиясы. Тәтті тағамдарды, ыстық және суық сусындарды, ұнды тағамдарды, гарнирлерді, ұнды аспаздық өнімдерді, ұнды кондитерлік өнімдерді, әрлеу жартылай фабрикаттарын, салқындатылған және тез тоңазытылған тағамдарды өндіру технологиясы.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Қазіргі кезеңдегі мал шаруашылығының мамандануы. Ауыл шаруашылығы малдарының анатомиясы, физиология, морфологиясы, өсіру, азықтандыру және күту негіздері. Функционалдық және экологиялық факторлардың, сондай-ақ шикізат сапасына түрлік, жас және жыныс тиістілігінің әсері. Жануарлардан алынатын шикізатты алу, алғашқы өңдеу және тасымалдау. Шикізат шығындарының алдын алу және төмендету тәсілдері. Шикізаттың тұрақты сапасын қамтамасыз ету жолдары.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Жасанды интеллект негіздерімен танысу. Басқа басқару жүйелері арасында интеллектуалды талдау орнын анықтау және заманауи технологияларды шолу. Мәліметтерді талдаудың қолданбалы зияткерлік жүйелерінің нақты мысалдарымен танысу. Деректерді интеллектуалды талдау әдістерін және зияткерлік жүйелерді құрудың бағдарламалық құралдарын зерттеу. Оқытылатын зияткерлік әдістер терминдерінде қолданбалы есептерді қою. Интеллектуалды бағдарламалық қамтамасыз етуді қолдану арқылы қолданбалы есептерді шешу.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Салық туралы ғылым – қаржы ғылымының мамандандырылған бөлімі ретінде. Салықтарды зерттеу қажеттілігі және оларды ұйымдастыру. Шаруашылық жүргізуші субъектілер мен тұрғындарға салық салу жүйесін зерттеудегі тарихи және логикалық ықпалдардың маңызы. Салық қызметінің теориясына және қолданыстағы тәжірибесін зерттеу процессі. Қазақстандағы салықтар мен міндетті төлемдердің қызмет етуінің құқықтық аспектілері.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Санитария және гигиена саласындағы ҚР нормативтік-құқықтық базасы. Тамақ кәсіпорындары мен сауда кәсіпорындарын ұстауға қойылатын санитарлық-гигиеналық талаптар. Суды санитарлық-гигиеналық бағалау. Тамақ кәсіпорындары мен сауда кәсіпорындары қызметкерлерінің жеке гигиенасы, жұмысшылардың мүкәммалдары мен қолдарын санитарлық бақылау, тамақ өнімдерін сақтауға, тасымалдауға қойылатын санитарлық талаптар. Жуу және дезинфекциялау құралдарын пайдалану тиімділігін зертханалық бақылау.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Дәмін айыру талдауында объективті және жаңғыртылатын нәтижелерді қамтамасыз ету үшін қажетті негізгі шарттар. Сенсорлық талдауды стандарттау. Түсінік аппараты. Сенсорлық талдаудың психофизикалық негіздері. Тауарлардың сенсорлық белгілерін қабылдаудың теориялық негіздері. Дәм мен иістің қазіргі заманғы көрінісі мен жіктелуі. Қазіргі сенсорлық талдауды ұйымдастыру, дегустациялық талдау әдістері, тұтынушылық және аналитикалық әдістердің сипаттамасы. Дегустациялық талдаудағы сараптамалық әдіснама. Сенсорлық және аспаптық талдау нәтижелерінің өзара байланысы.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Балалардың тамақтануындағы сүт және сүт өнімдерінің рөлі, сиыр сүтін әйелге бейімдеу жолдары мен құралдары. Әр түрлі сипаттамаларға сәйкес балалар сүт өнімдерін, консервіленген сүт пен концентраттарды жіктеу. Азық-түлік шикізаты мен консервіленген сүт және балалар өнімдері, оның ішінде сүтке негізделген өнімдерге арналған компоненттердің құрамы мен қасиеттерін сипаттау. Балалардың сүт өнімдерін, консервілер мен концентраттар өндірісінің технологиясы, сапа талаптары.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Сүт өнеркәсібінің даму болашағы. Ассортименттік саясатты құрудың әлемдік тенденциялары. Пастерленген және стерилденген сүт және кілегей технологиясы. Қышқыл сүт сусындары мен қаймақ технологиясы. Сүзбе және балмұздақ технологиясы. Ұлттық сүт өнімдерінің технологиясы. Екінші реттік сүт шикізатынан өнімдер технологиясы. Сүттің сырға жарамдылығы, сүттің ұюы. Сырды жіктеу. Сыр технологиясы. Сүт және сүт өнімдерінің сапасына нормативтік құжаттардың талаптары.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Сары май өндірісінің технологиялық аспектілері. Әлемдік және отандық май өндірісінің даму кезеңдері. Майдың түрлері мен жіктелуі. Май технологиясы. Сүт консервілерінің технологиясы. Балалар сүт өнімдерін, консервілер мен концентраттарды өндірудің технологиялық сұлбалары. Емдік-профилактикалық және емдік сүт өнімдері. Сары май, сүт консервілері, балалар сүт өнімдері, Консервілер мен концентраттардың сапасына қойылатын нормативтік құжаттардың талаптары.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Тасымалдау цистерналары және сақтау сыйымдылықтары.
Технологиялық және операцияаралық сыйымдылықтар. Құбырлар, сорғылар және пневматикалық тасымалдау жүйелері. Сүзгілер, сүзгі-престер мен мембраналық сүзу аппараттары. Гомогенизаторлар және гомогенизатор-пластификаторлар. Сепараторлар және центрифугалар. Сүтті (кілегей) термовакуумдық өңдеуге, салқындатуға және қыздыруға арналған қондырғылар. Пастерлеу және залалсыздандыруға арналған жабдықтар. Фризерлер және мұздатқыш аппараттар. Май дайындағыштар және май түзгіштер. табиғи және балқытылған сыр жасауға арналған аппараттар мен қондырғылар. Жабдықтар өндіру үшін сүзбе мен ірімшікті бұйымдар. Қоюландырылған сүт өндіруге арналған қондырғылар мен аппараттар. Сүт және сүт өнімдерін кептіруге арналған қондырғылар. Сүт өнімдерін тоғанақтауға және буып түюге арналған жабдықтар. Шикізатты, өнімді сандық есепке алу және технологиялық желілерде олардың сапасын инспекциялауға арналған жабдықтар. Қайтымды ыдыстарды жууға арналған машиналар және технологиялық жабдықты жуу циркуляциялық жүйесі.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Сүт өнеркәсібі кәсіпорындарын салудың (қайта құрудың) техникалық-экономикалық негіздемесі. Технологиялық есептеулер. Негізгі технологиялық жабдықтарды есептеу, сүт өнеркәсібі кәсіпорындарының негізгі өндірістік үй-жайларының аудандарын есептеу және құрастыру. Негізгі өндірістік ғимаратты құрастыру кезінде тасымалдау жолдарын таңдау.
Сүт өнеркәсібі кәсіпорындарының бас жоспарлары. Кәсіпорындардың және оның элементтерінің негізгі құрылыс конструкциялары. Өнеркәсіптік ғимараттардың көлемдік-жоспарлау шешімдері.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Сапа көрсеткіштерін анықтау әдістері. Технохимиялық бақылау зертханасын ұйымдастыру. Дайындалатын сүттің сапасын бақылау. Пастерленген және стерилденген сүт, сұйық қышқыл сүт өнімдері, кілегей мен қаймақ, сүзбе және сүзбе өнімдері, балмұздақ, май, ірімшік, казеин, сүт консервілері, сүт қанты өндірісін бақылау. Ыдыстар мен жабдықтарды жуу және дезинфекциялау режимін, сапасын бақылау.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Сүттің түзілуінің теориялық негіздері, сүттің химиялық құрамы және физикалық-химиялық қасиеттері, әртүрлі факторларға байланысты олардың өзгеруі, сүт бөліктерінің жай-күйінің сипаттамасы, олардың өзара байланысы, сүттегі жай-күйі, өңдеу, өңдеу және сақтау кезіндегі физика-химиялық өзгерістер. Төмен және жоғары температуралық өңдеу, ферментация, коагуляция, ұйыту, жетілу және шикізатты өңдеу мен сақтаудың, өткізудің басқа да процестерінде жүретін биохимиялық және физико-химиялық өзгерістер
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Тағам өнімдерінің технологиясы саласындағы проблемалар және даму перспективалары. Синтетикалық және жасанды тамақ өнімдері, жалпы сипаттамасы, ерекшеліктері. Нутриенттерді жасанды және синтетикалық тамақ өнімдеріне өңдеудің физика-химиялық негіздері. Жасанды және синтетикалық тамақ өнімдерін алу тәсілдері. Химиялық синтезделген тағамдық заттардан алынатын синтетикалық Тамақ өнімдері. Табиғи тағамдық заттар негізінде алынған жасанды тамақ өнімдері. Диетаны байыту. Нейрогастрономия. Экологиялық тамақтану. Экологиялық қаптама. Тамақ қалдықтарын қайта өңдеу.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Тағамдық концентраттар өндірісінің жағдайы және даму болашағы. Тағам концентраттарын өндіру технологиясы және технологиялық сұлбалары. Тағамдық концентраттарды дайындау барысында болатын негізгі тағамдық заттардың өзгеруі. Тағамдық концентраттардың жіктелуі, тағамдық құндылығы, сапа және қауіпсіздік көрсеткіштері, жарамдылық (сақтау) мерзімдері, сақтау шарттары.
Азық-түлік шикізаты және азық-түлік концентраттарын өндіруге арналған жартылай фабрикаттар. Тамақ концентраттарын өндіру
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Тамақ өндірісінің микробиологиясы және өнеркәсіптік (техникалық) микробиология негіздері; тамақ өндірісіндегі микроағзалардың өнеркәсіптік жоғары белсенді штаммдарын алу әдістері және пайдалану саласы; тамақ өнімдерін өндірудің санитариялық-микробиологиялық аспектілері; шикізат, жартылай өнімдер және дайын өнімдер қауіпсіздігінің микробиологиялық критерийлері; микроағзаларды сәйкестендірудің жаңа әдістері мен сұлбалары мен әдістері; технологиялық жабдықтарды дезинфекциялаудың қазіргі заманғы әдістері; микробтық бұзылудан өнімдерді сақтау әдістері.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Тамақ өнімдерін сақтаудың жалпы мәселелері. Азық-түлік шикізаты мен өнімдерін сақтау принциптері, әдістері мен әдістері. Азық-түлік шикізаты мен өнімдерін қысқа және ұзақ мерзімді сақтау. Ұзақ мерзімді сақтаудың технологиялық процесінің кезеңдері. Азық-түлік шикізаты мен өнімдеріне арналған ыдыстар мен қаптамалар, оларды ұзақ уақыт сақтау кезінде. Азық-түлікті практикалық сақтау. Азық-түлік логистикасын мерзімдері, сапасын бақылау, жеткізілім мөлдірлігі және қоршаған ортаға әсер ету тұрғысынан оңтайландыру.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Химиялық құрамы, тағамдық және биологиялық құндылығы, құрылысы, консерві өндірісі үшін өсімдік және жануарлардан алынатын шикізаттың технологиялық жарамдылығы. Консерві өнеркәсібіндегі қайта өңдеу технологиясының ғылыми негіздері; өсімдік және жануарлардан алынатын шикізатты қайта өңдеу кезінде химиялық, физика-химиялық, биохимиялық және микробиологиялық процестердің өту заңдылықтары.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Адам өміріндегі тамақтанудың рөлі. Асқорыту жүйесі, функциялары. Ағзаның тіршілігі процестерінде асқорыту жүйесінің рөлі. Асқорыту жүйесінің құрылысы. Ағзаның энергияға қажеттілігі. Ақуыз. Липидтер. Көмірсулар Дәрумендер. Минералды заттар. Азық-түлік өнімдерінің негізгі топтарының тағамдық құндылығының сипаттамасы. Теңестірілген тамақтану негіздері және оны жүзеге асыру жолдары. Емдік-профилактикалық тамақтану. Қоғамдық тамақтану кәсіпорындарындағы емдәмдік тамақтану.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Қоғамдық тамақтану өнімдерін өндіруге арналған шикізаттың химиялық құрамы, тағамдық және биологиялық құндылығы, құрылысы. Технологиялық өңдеу кезіндегі тағамдық құрамдастардың өзгеруі: ақуыздар (денатурация, коагуляция және т.б.), қанттар (гидролиз, карамелизация, меланоидин түзілу), крахмал (адсорбция, ісіну, клейстерлеу, ретроградация, деструкция, модификация), липидтер (автоотототоксидтеу, балқу, эмульсиялану, гидролиз, адсорбция, гидролиз, тотығу, пиролиз).
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Тамақ өндірісінің технологиялық процестері автоматтандыру объектілері ретінде; автоматты реттеудің негізгі заңдары. Электр, электронды, пневматикалық, гидравликалық және құрама құрылғылардың негізгі түрлері. Тамақ өндірісіндегі орындаушы механизмдермен, интерфейстермен, микропроцессорлармен және компьютерлік құрылғылармен технологиялық процестердің параметрлерін өлшеу, бақылау және реттеу қадағалары. Тамақ өндірісінің процестерін автоматтандыру жүйелерін басқару кезіндегі қазіргі заманғы техникалық құралдар мен жабдықтар. Автоматтандырылған технологиялық жабдықтарды пайдалану.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Электр жетектің құрылымы, қазіргі заманғы жоғары өнімді және дәл машиналарды, кешенді технологиялық қондырғыларды құрудағы электр жетектің рөлі, электр жетекке қойылатын жалпы талаптар. Электр жетек жүйелері. Жалпы өнеркәсіптік мақсаттағы жиынтық электр жетегі. Электрмашиналары (түрлері, мақсаты, конструкциясы, пайдалану шарттары). Жалпы өнеркәсіптік механизмдердің электржетегін басқару: оператор командалары бойынша басқару, циклдық автоматтандыру, позициялық автоматтандыру.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Экологиялық мәселелер және оларды шешу жолдары. Кәсіпорынның ресурстары мен қалдықтарын басқарудың жалпы принциптері, өмірлік циклды бағалау. Тұрақты өндіріс-өндіріс мәдениетінің даму кезеңі, ағымдағы міндеттер. Тұрақты өндіріс процестері үшін иерархиялық ұйымдастыру және шешімді таңдау критерийлері. Ресурстық инженерияны, экологиялық және интеграцияланған экологиялық технологияларды пайдалану. Экологиялық стратегия және өндірісті дамыту саясаты.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Кәсіпорындарда ақпаратты қорғау. Қауіптерді жіктеудің негізгі анықтамалары мен өлшемдері. Ақпараттық қауіпсіздік қатерлерін талдау, Ақпараттық қауіпсіздік міндеттерін шешудің негізгі кезеңдері, ақпараттық қауіпсіздік теориясының негізгі әдіснамалық принциптері, ақпараттық қауіпсіздікті қамтамасыз ету әдістері мен құралдары, ақпараттың құпиялылығын, тұтастығын және қол жетімділігін бұзу әдістері. Ақпараттық қауіпсіздік тұрғысынан жүйені басқару. Тәуекелдердің жіктелуі. Өндірістік тәуекелдің сандық көрсеткіштері.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Цифрлық түрлендірулерді жүзеге асыру шарттары. Цифрлық технологияларды қолдану. Өндірісте сандық технологияларды енгізу. Бұлтты аспаптар мен сервистер көмегімен ақпаратты іздеу, іріктеу және құрылымдау технологиялары. Кәсіби қызметтің міндеттерін орындау үшін қажетті ақпаратты іздеу, талдау және түсіндіру. Бағдарламалық өнімдер мен әзірлеу құралдарын салыстырмалы талдау. Сандық технологияны қолдану арқылы мәліметтерді өңдеу. Мәліметтер базасы.
Тәжрибелік қорғау
Дипломдық жұмыстың (жобаның) тақырыбы бойынша практикалық материалдарды жинау, өңдеу және қорыту, статистикалық деректер мен практикалық материалдарды талдау, кәсіпорынның экономикалық көрсеткіштерін зерделеу; шаруашылық қызмет көрсеткіштерін есептеу әдістемесін игеру; тұтынушыларға қызмет көрсетуді ұйымдастыруды зерделеу; дипломдық жұмыстың (жобаның) тақырыбы бойынша тұжырымдарды, заңдылықтарды, ұсынымдар мен ұсыныстарды тұжырымдау.
Тәжрибелік қорғау
Саланың негізгі және қосалқы өндірістерімен, биологиялық және биотехнологиялық бейіндегі ғылыми-зерттеу институттарымен танысу. Даму тарихы, қызмет бағыты, кәсіпорын және оның бөлімшелерінің құрылымы, кәсіпорынды басқару жүйесінің құрылымы. Тіршілік қауіпсіздігі, еңбекті қорғау және өндірістік санитария. Өндірістің жабық циклдарын пайдалану.
Тәжрибелік қорғау
Кәсіпорынның немесе ғылыми-зерттеу мекемесінің ұйымдастырылуы мен құрылымы, өнім өндіру технологиясының негізгі кезеңдері, ғылыми қызметтің қазіргі заманғы әдістері мен құралдары, негізгі технологиялық жабдықтың құрамы мен техникалық пайдалану шарттары және бақылау-өлшеу аппаратурасын қолдану, кәсіпорындағы стандарттау және метрология мәселелері, Менеджмент және сапа жүйесін қамтамасыз ету, кәсіпорындардың нормативтік құжаттамасымен танысу.