Еңбек нарығында бәсекеге қабілетті, қазіргі заманғы биотехнологиялық ғылым мәселелерін тұжырымдап, шеше алатын, ғылыми-зерттеу зерттеу жұмыстарын орындайтын, басқарушылық және жобалау-сараптамалық қызметті жүзеге асыра алатын, білім беру саласында қызмет ететін ғылыми, ғылыми-педагогикалық кадрларды даярлау.
Биотехнология
8D05101
Тағам технологиялары
2
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Академиялық хаттың негізгі жанрлары (аннотация, реферат, пікір, аналитикалық шолу, ғылыми мақала, ғылыми хабарлама). Материалды баяндаудың әдістемелік тәсілдері. Халықаралық ынтымақтастық шеңберіндегі іскерлік хат алмасу негіздері. Ғылыми мәтіндерді жазудың негізгі принциптері. Типтік ғылыми мәтіндерді құрылымдық-мағыналық талдау. Ғылыми мәліметтер базасы, электронды каталогтар. Академиялық қауымдастықтың құрылымы: ғылыми орталықтар, баспалар, журналдар. Қазіргі академиялық кеңістіктегі бағдар.
3
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Ғылыми зерттеу әдістері және олардың жіктелуі. Ғылыми таным әдістері. Зерттеудің теориялық және эмпирикалық деңгейлері. Юнеско классификациясы бойынша ғылыми жұмыстың формалары. Іргелі және қолданбалы зерттеулер. Іздеу зерттеулері, ғылыми-зерттеу әзірлемелері, тәжірибелік-конструкторлық енгізу. Тағам технологиясы саласындағы ғылыми мектептер, олардың теориялық және практикалық жетістіктері. Ғылыми және ғылыми-білім беру міндеттерін шешу бойынша ұжымдық қызмет.
12
Докторлық диссертация
Докторлық диссертацияны қорғау - күрделі процесс, оның нәтижесінде автор ғылыми еңбектің кейін бірқатар зерттеулер баяндайды, өзінің жеке негізделген ғылымды көру қалай шешуге болады, қандай да бір маңызды проблема болып табылады. Бұл еңбегі болуы тиіс үлкен әлеуметтік және мәдени маңызы қоғам үшін.
10
Тәжрибелік қорғау
Педагогикалық практиканың мақсаты жоғары оқу орындарындағы педагогикалық және оқу-әдістемелік жұмыстың негіздерін зерделеу, оқыту бағытына сәйкес келетін бейіндегі пәндер бойынша оқу сабақтарының жекелеген түрлерін өткізудің педагогикалық дағдыларын меңгеру болып табылады. Теориялық және практикалық білімді жүйелеу, бекіту және кеңейту. Сабақтардың тақырыптық жоспарын, сабақтарға арналған сұрақтарды өз бетінше әзірлеу. Сабақтың әр түрлі формаларын дайындау және өткізу әдістемесін игеру. Мультимедиялық өнімдерді, таңдалған пән бойынша презентацияларды немесе сабақтың басқа да инновациялық формаларын дайындау. Кәсіби білім мен дағдыларды қолдануды талап ететін ұйымдастырушылық жұмыс тәжірибесін алу. Тәжірибе бойынша есеп дайындау үшін алынған дағдыларды талдау.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Тамақ өнімдерінің қауіпсіздік көрсеткіштері. Тауарлық ақпарат құралдары. Тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін бақылау әдістері мен құралдары. Тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігіне бағалау жүргізуге арналған техникалық құжаттама. Сапа зертханасына қойылатын талаптар. Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі менеджментінің қазіргі заманғы жүйелері, олардың құрылымы мен мазмұны, артықшылықтары мен кемшіліктері. ISO/TS талаптары "тамақ өнімдерінің қауіпсіздік менеджменті жүйесі". ISO/TS стандарты "тамақ өнімдерінің қауіпсіздік менеджменті жүйесі. Аудит пен қауіпсіздік менеджменті жүйелерін сертификаттауды жүзеге асыратын органдарға қойылатын талаптар". Жүйені жобалау және әзірлеу бойынша жалпы қағидаттар мен басшылық (халықаралық стандарт жобасы). Сапа менеджменті жүйесіне қойылатын негізгі талаптар. Сапа менеджменті жүйесінің принциптері. Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі мен сапасы менеджменті саласындағы Халықаралық стандарттау. ISO талаптары мен халықаралық ISO стандартының үйлесімділігі. Тамақ өнімдерінің сапа (ISO 9001) және қауіпсіздік (ISO 22000) стандарттарының талаптарын қамтитын біріктірілген менеджмент жүйесін құру.Азық-түлік қауіпсіздігінің міндетті алдын-ала іс-шаралар бағдарламасы (КДМ) (GoodManufacturingPractice GMP). Тамақ қауіпсіздігінің міндетті алдын ала шараларының (ппопм) өндірістік бағдарламалары. Мәселелерді басқару үшін қажетті міндетті іс-шаралар бағдарламаларын құру, енгізу және қолдау талаптары: сыни бақылау нүктелері мен қауіпті факторларды анықтау. НАССР жүйесі. Тәуекелдерді талдау және сыни бақылау нүктелерін анықтау. Сыни бақылау нүктелерін бақылау мониторингі жүйесін құру. Өнімнің өмірлік циклінің кезеңдері. Технологиялық операцияларды блоксхемамен салыстыру, ақпаратты тексеру.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Биотехнологияның қазіргі жағдайы және даму болашағы. Биотехнология әдістері. Микроорганизмдерді, жануарлар мен өсімдік жасушаларын өсірудің, жасушадан тыс және жасушаішілік биосинтез және биотрансформацияның өнімдерін алудың типтік тәсілдері мен ерекшеліктері. Зертханалық және өндірістік жағдайларда өсу, биосинтез және биотрансформация процестерін реттеу тәсілдері. Биотехнологиядағы иммобилизацияланған жүйелер. Продуценттерді құрастыру әдістері: селекция, рекомбинантты ДНҚ әдісі, гибридомдық технология. Микробтық синтез өнімдерін бөлу, тазалау және тестілеудің типтік сұлбалары. Өңдеу, асептикалық жағдайларды қолдау, жылу және масса алмасуды қамтамасыз ету, процестің сенімділігі, қоршаған ортаны қорғау, бақылау және қауіпсіз пайдалану жағдайларын технологиялық тәсілдер мен аппаратуралық безендіру. Биомасса, аминқышқылдар, ферменттер, антибиотиктер, бактериялық препараттарды алу процестерінің типтік сұлбалары. Органикалық қалдықтарды қайта өңдеу, Ағынды суларды және газ шығарындыларын тазарту әдістері. Қолданылатын шикізаттың ерекшеліктері. Биотехнологияны қолдану арқылы алынатын өнімдердің негізгі техникалық сипаттамалары мен тұтынушылық қасиеттері. Азық-түлік, медициналық, ауыл шаруашылығы, өнеркәсіптік, Экологиялық биотехнология.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Геномика мен протеомика принциптері мен озық технологиялар қарастырылады. Қысқаша тарихи мәліметтер және басқа ғылымдармен өзара байланыс. Гендердің құрылымы мен функциялары, ген экспрессиясын талдау, гендерді карталау, геномды секвенирлеу, адам геномының жобасы.Протеом, протеомика және практикалық медицина. Геномдық және протеомдық талдаудың қазіргі заманғы әдістері: SNP, ПТР, реал-тайм ПТР, ДНК-чиптер, белоктардың екі өлшемді электрофорезі, белоктардың масс-спектрометриясы (MALDI-TOF).
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Ферменттердің классификациясын, биоорганикалық котализаторлардың типін, ферменттердің қолдану әдістерін оның артықшылықтары мен кемшіліктерін анықтау; Табиғатта кездесетін жоғары тұрақты биокотализаторлар; Мезофильді және термофильді мироорганизмдердің ферменттері; тағам өндірісіндегі жаңа технологиялық процесстерді құруда иммобилизонды ферментті катализаторларды қолдануда тактикалық және стратегиялық тапсырмалар.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Биохимиялық процестер және заттардың өсімдікпен жануарлар организмдерінде түрленуі, ауылшаруашылығы өнімдерін сақтау және қайта өңдеу, тамақ өнеркәсібінің заманауи технологиялары: нан,шарап, сыра, ірімшік, майөндіру, ет, сүт, балық, жеміс және көкөністерді өңдеу.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Фармакогенетиканың рөлі мен пәні, дәрілік заттарға ағзаның фармакологиялық жауабының қалыптасуындағы гендік факторлардың рөлі, гендегі өзгерістер. Дәрілерге жеке сезімталдықтың генетикалық негіздері, дәрілік заттардың биотрансформациясымен тасымалдағыштарының жүйесін зерттеу. Гендердің «фармакодинамикалық» полиморфизмдерінің клиникалық мәні, фармакогенетиканың жеке сұрақтары.
ҒЗЖ қорғау
Ғылыми зерттеудің мақсаттары мен міндеттерін тұжырымдау. Зерттеу әдістемесін таңдау және негіздеу. Ғылыми зерттеулер мен әзірлемелерді жүргізу кезінде қолданылатын қолданбалы ғылыми пакеттермен және редакторлық бағдарламалармен жұмыс істеу. Зерттеу тақырыбы бойынша ғылыми-техникалық ақпаратты талдау, жүйелеу және қорыту. Ғылыми зерттеу нәтижелерін рәсімдеу (есепті ресімдеу, ғылыми мақалалар, баяндамалар тезистерін жазу); семинарлар, конференциялар, дөңгелек үстелдер ұйымдастыру және өткізу.
ҒЗЖ қорғау
Ғылыми зерттеудің мақсаттары мен міндеттерін тұжырымдау. Зерттеу әдістемесін таңдау және негіздеу. Ғылыми зерттеулер мен әзірлемелерді жүргізу кезінде қолданылатын қолданбалы ғылыми пакеттермен және редакторлық бағдарламалармен жұмыс істеу. Зерттеу тақырыбы бойынша ғылыми-техникалық ақпаратты талдау, жүйелеу және қорыту. Ғылыми зерттеу нәтижелерін рәсімдеу (есепті ресімдеу, ғылыми мақалалар, баяндамалар тезистерін жазу); семинарлар, конференциялар, дөңгелек үстелдер ұйымдастыру және өткізу.
ҒЗЖ қорғау
Ғылыми зерттеудің мақсаттары мен міндеттерін тұжырымдау. Зерттеу әдістемесін таңдау және негіздеу. Ғылыми зерттеулер мен әзірлемелерді жүргізу кезінде қолданылатын қолданбалы ғылыми пакеттермен және редакторлық бағдарламалармен жұмыс істеу. Зерттеу тақырыбы бойынша ғылыми-техникалық ақпаратты талдау, жүйелеу және қорыту. Ғылыми зерттеу нәтижелерін рәсімдеу (есепті ресімдеу, ғылыми мақалалар, баяндамалар тезистерін жазу); семинарлар, конференциялар, дөңгелек үстелдер ұйымдастыру және өткізу.
ҒЗЖ қорғау
Ғылыми зерттеудің мақсаттары мен міндеттерін тұжырымдау. Зерттеу әдістемесін таңдау және негіздеу. Ғылыми зерттеулер мен әзірлемелерді жүргізу кезінде қолданылатын қолданбалы ғылыми пакеттермен және редакторлық бағдарламалармен жұмыс істеу. Зерттеу тақырыбы бойынша ғылыми-техникалық ақпаратты талдау, жүйелеу және қорыту. Ғылыми зерттеу нәтижелерін рәсімдеу (есепті ресімдеу, ғылыми мақалалар, баяндамалар тезистерін жазу); семинарлар, конференциялар, дөңгелек үстелдер ұйымдастыру және өткізу.
ҒЗЖ қорғау
Ғылыми зерттеудің мақсаттары мен міндеттерін тұжырымдау. Зерттеу әдістемесін таңдау және негіздеу. Ғылыми зерттеулер мен әзірлемелерді жүргізу кезінде қолданылатын қолданбалы ғылыми пакеттермен және редакторлық бағдарламалармен жұмыс істеу. Зерттеу тақырыбы бойынша ғылыми-техникалық ақпаратты талдау, жүйелеу және қорыту. Ғылыми зерттеу нәтижелерін рәсімдеу (есепті ресімдеу, ғылыми мақалалар, баяндамалар тезистерін жазу); семинарлар, конференциялар, дөңгелек үстелдер ұйымдастыру және өткізу.
ҒЗЖ қорғау
Ғылыми зерттеудің мақсаттары мен міндеттерін тұжырымдау. Зерттеу әдістемесін таңдау және негіздеу. Ғылыми зерттеулер мен әзірлемелерді жүргізу кезінде қолданылатын қолданбалы ғылыми пакеттермен және редакторлық бағдарламалармен жұмыс істеу. Зерттеу тақырыбы бойынша ғылыми-техникалық ақпаратты талдау, жүйелеу және қорыту. Ғылыми зерттеу нәтижелерін рәсімдеу (есепті ресімдеу, ғылыми мақалалар, баяндамалар тезистерін жазу); семинарлар, конференциялар, дөңгелек үстелдер ұйымдастыру және өткізу.
Тәжрибелік қорғау
Аспаптар мен жабдықтарды пайдалануды, эксперименттік деректерді талдау және өңдеу әдістерін игеру. Диссертация тақырыбы бойынша ақпараттық технологиялар мен бағдарламалық өнімдерді пайдалана отырып тәжірибелік жұмыстар жүргізу. Эксперименталды деректерді статистикалық өңдеу, олардың нақтылығы туралы қорытындылар, талдау. Практика бойынша есепті ресімдеу, жүргізілген зерттеу нәтижелерін жариялау және ұсыну.