Заманауи экономика мен еңбек нарығының талаптарына сай келетін биотехнология саласында әлеуметтік және кәсіптік құзыреттіліктерге ие, біліктілігі жоғары мамандар даярлау
Биотехнология
6B05101
Тағам технологиялары
Биология
Химия
50 (Каз.) 50 (Орыс.)
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
АКТ дамуы: негізгі бағыттары. АКТ саласындағы стандарттау. Компьютерлік жүйелердің архитектурасы. Адам мен компьютердің өзара әрекеттесуі. Мәліметтер базасы жүйелері. SQL негіздері. Желілер және телекоммуникациялар. Стек протоколдары: TCP/IP, OSI. IP адрестеу. DHCP протоколы. Киберқауіпсіздік. Интернет технологиялары. DNS қызметі. Веб-технологиялар. Бұлтты және мобильді технологиялар. мультимедиялық технологиялар. Заттардың интернеті. Үлкен деректер. Блокчейн технологиясы. Электрондық технологиялар. Электронды бизнес. E-learning. Кәсіби саладағы ақпараттық технологиялар. АКТ-ның даму перспективалары.
8
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Қазақстандық қоғамды модернизациялау мәтінінде олардың рөлінде мәдени, саяси, әлеуметтік психологиялық институттардың ерекшеліктері. Қазақстандық қоғамның этикалық нормалары және құқықтық, мәдени, іскерлік, қоғамдық құндылықтар жүйесі. Қоғамды зерттеу типтерінің стратегиясы және нақты мәселелерді талдауға арналған әдістеме. Қоғамдағы жанжалды жағдайларды шешу бағдарламалары. Қазіргі қоғамның демократиялық құндылықтары және толеранттылығы, өзара түсіністігі басымдықтарындағы азаматтық ұстаным.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Биотехнология негіздері пәні мен міндеттері. Биологиялық нысан және биотехнологиялық өндіріс кезеңдері. Клетканы дақылдау. Моноклональды антиденелерді өсіру. Бағаналық жасушалардың биотехнологиясы. Жасушалық технологиясы, ұлпалық инженерия. Гендік инженерия. Трансгенез. Рекомбинантты ДНҚ. Биотехнологияның даму болашағы.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Биотехнологияның негізгі нысандарының құрылымдық-функционалдық ұйымдастырылуы және жалпы сипаттамасы; шаруашылық маңызы бар мақсатты өнімдердің продуцент-организмдерін құруға бағытталған принциптер мен тәсілдер; өнеркәсіптік технологияларда қолдану үшін биотехнологиялық маңызы бар тірі организмдерді іріктеу принциптері; көп клеткалы ағзалар жасушаларының дақылдарын жасау тәсілдері.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Генетикаға кіріспе: генетика тарихы, дамуы және заңдары. Генетика және селекция негіздері туралы қазіргі идеялар. Тұқымқуалаушылықтың хромосомалық теориясы. ДНҚ және РНҚ туралы түсінік. Микроорганизмдер генетикасы. Соматикалық жасушалар генетикасы. Гендік инженерия. Рекомбинантты ДНҚ. Трансгенді микроорганизмдер, өсімдіктер мен жануарларды алу. Ген тасымалдаушы молекулалар немесе векторлар. Биотехнологияда гендік инженерияны қолдану. Генетика ғылымның заманауи жетістіктері.
2
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Денсаулықты сақтау және оңтайлы кәсіби жұмысқа қабілеттілікті қолдау үшін өмірлік маңызды дене қасиеттерін дамытудағы дене шынықтыру мен спорттың рөлі. Денсаулықты нығайту, ағзаның еңбек қызметінің қолайсыз факторларының әсеріне төзімділігін арттыру және шынықтыру. Тәртіпті, жолдастық өзара көмек, психикалық төзімділікті, мақсаткерлікті, бастамашылдықты тәрбиелеу. Негізгі қозғалыс сапасын дамыту және жетілдіру – төзімділік, күш, жылдамдық, ептілік, икемділік.
12
Дипломдық жұмыс
Студенттің білім беру бағдарламасының профиліне сәйкес келетін өзекті мәселені өз бетінше зерттеу нәтижелерін жалпылау болып табылатын бітіру жұмысы.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Әлеуметтік - тұрмыстық, әлеуметтік-мәдени, қоғамдық-саяси, кәсіби оқу мәтіндерінің стильдік және жанрлық ерекшеліктері. Қарым-қатынас және Таным мәселелерін шешу үшін сөйлеу және тілдік құралдарды қолдану. Тіл, мәдениет нормаларына, қарым-қатынас саласының ерекшелігіне, сертификациялық талаптарға сәйкес жеке, әлеуметтік және кәсіби қарым-қатынас жағдайындағы сөйлеу мәнерін бағдарлау.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Кәсіби мәтіндердің стильдік және жанрлық ерекшеліктері. Тілдік құралдарды қарым-қатынас және танымдық міндеттерді шешу үшін лексикалық, грамматикалық білімді, ниет-тілектерді білдірудің прагматикалық құралдары негізінде қолдану. Тіл, мәдениет нормаларына, қарым-қатынас саласының ерекшелігіне, сертификациялық талаптарға сәйкес жеке, әлеуметтік және кәсіби қарым-қатынас жағдайындағы тілдік талаптар.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Кәсіби мәтіндердің стильдік және жанрлық ерекшеліктері. Тілдік құралдарды қарым-қатынас және танымдық міндеттерді шешу үшін лексикалық, грамматикалық білімді, ниет-тілектерді білдірудің прагматикалық құралдары негізінде қолдану. Тіл, мәдениет нормаларына, қарым-қатынас саласының ерекшелігіне, сертификациялық талаптарға сәйкес жеке, әлеуметтік және кәсіби қарым-қатынас жағдайындағы тілдік талаптар.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Кәсіби мәтіндердің стильдік және жанрлық ерекшеліктері. Тілдік құралдарды қарым-қатынас және танымдық міндеттерді шешу үшін лексикалық, грамматикалық білімді, ниет-тілектерді білдірудің прагматикалық құралдары негізінде қолдану. Тіл, мәдениет нормаларына, қарым-қатынас саласының ерекшелігіне, сертификациялық талаптарға сәйкес жеке, әлеуметтік және кәсіби қарым-қатынас жағдайындағы тілдік талаптар.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Кәсіби мәтіндердің стильдік және жанрлық ерекшеліктері. Тілдік құралдарды қарым-қатынас және танымдық міндеттерді шешу үшін лексикалық, грамматикалық білімді, ниет-тілектерді білдірудің прагматикалық құралдары негізінде қолдану. Тіл, мәдениет нормаларына, қарым-қатынас саласының ерекшелігіне, сертификациялық талаптарға сәйкес жеке, әлеуметтік және кәсіби қарым-қатынас жағдайындағы тілдік талаптар.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Кәсіби мәтіндердің стильдік және жанрлық ерекшеліктері. Тілдік құралдарды қарым-қатынас және танымдық міндеттерді шешу үшін лексикалық, грамматикалық білімді, ниет-тілектерді білдірудің прагматикалық құралдары негізінде қолдану. Тіл, мәдениет нормаларына, қарым-қатынас саласының ерекшелігіне, сертификациялық талаптарға сәйкес жеке, әлеуметтік және кәсіби қарым-қатынас жағдайындағы тілдік талаптар.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Кәсіби мәтіндердің стильдік және жанрлық ерекшеліктері. Тілдік құралдарды қарым-қатынас және танымдық міндеттерді шешу үшін лексикалық, грамматикалық білімді, ниет-тілектерді білдірудің прагматикалық құралдары негізінде қолдану. Тіл, мәдениет нормаларына, қарым-қатынас саласының ерекшелігіне, сертификациялық талаптарға сәйкес жеке, әлеуметтік және кәсіби қарым-қатынас жағдайындағы тілдік талаптар.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
KT(I) 1101
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Сызықтық алгебра және Аналитикалық геометрия. Бір айнымалы функциялардың дифференциалдық есептеулері. Көп айнымалы функциялардың дифференциалдық есептеулері. Бір айнымалы функцияны интегралдық есептеу. Көп айнымалылардың функцияларын интегралдық есептеу және өріс теориясының элементтері. Қарапайым дифференциалдық теңдеулер. Қатарлар, Функционалдық талдау элементтері, гармоникалық талдау. Комплексті айнымалы функциялар теориясы. Ықтималдықтар теориясы және математикалық статистика. Дискретті математика.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Микробиология мен вирусологияның пәні мен міндеттері, оның биотехнологияның дамуындағы орны мен рөлі, микроорганизмдер және олардың жіктелуі, құрылымы, прокариоттар мен эукариоттардың қасиеттері, вирустар, микроорганизмдердің құрылымы, көбеюі және саралануы, микроорганизмдерді оқшаулау және культивациялау, микробқа қарсы факторлар, метаболизм.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Молекулалық биология мен генетикаға кіріспе. Молекулалық биологияның даму тарихы, басқа ғылымдармен байланысы. Геномның құрылымы және ұйымдастырылуы. Тұқым қуалаушылықтағы ДНҚ рөлі. ДНҚ құрылымы. ДНК репликациясы. ДНҚ полимераза. Генетикалық код. Эукариоттар геномының құрылымы. Геномның мобильді элементтері. Мобильді элементтерді ашу және жіктеу. РНҚ құрылымы, РНҚ түрлері. Транскрипция. Амин қышқылдары.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Биотехнологиялық өндірістің негізгі кезеңдері. Биотехнологиялық өндірістің үлгілік сызба-нұсқасы. Биотехнологиялық өндірісте қоректік ортаны жасау принциптері. Зең саңырауқұлақтарын өсіру арқылы лимон қышқылын алу. Микроорганизмдерді сандық есептеу әдістері. Өнеркәсіптік биотехнологияның негізгі бағыттары
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Тағам өнімдерін алудың теориялық негіздері. Негізгі тағам өндірісі. Тағамдық қоспалардың түрлері. Оларды жіктеу, кодтау, алу әдістері, тамақ өнеркәсібінде қолдану. Биологиялық белсенді заттар, оларды тағам өндірісінде қолдану. Тағам өнеркәсібінде қолданылатын микроорганизмдер.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Механика: аударма және айналмалы қозғалыстың кинематикасы мен динамикасы. Гидродинамика. Молекулалық физика: идеал және нақты газдардың молекулалық-кинетикалық теориясы. Сұйықтықтардың қасиеттері. Термодинамика негіздері. Электр және магнетизм: Электростатика. Тұрақты ток. Магнит өрісі. Электромагниттік индукция құбылысы. Заттың магниттік қасиеттері. Максвелл теориясының негіздері. Оптикалық аспаптар және оларды технологиялық өндірістерде пайдалану. Толқындық оптика. Атом және ядролық физика
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Адамның әлеуметтік және жеке болмысының құндылықтары ретіндегі негізгі дүниетанымдық ұғымдардың рөлі. Шындықты философиялық пайымдаудың ерекшелігі. Ғылыми және философиялық таным әдістері. Мифологиялық, діни және ғылыми дүниетанымның мазмұны мен ерекшеліктері. Этикалық шешімдерді негіздеу және қабылдау үшін медиатекстердің философиялық аспектісі, әлеуметтік-мәдени және тұлғалық жағдайлар. Қазіргі қоғамның өзекті мәселелеріне қатысты адамгершілік ұстаным.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Атомдардың периодтық жүйесі және құрылысы. Химиялық байланыстардың қалыптасу процесі. Бейорганикалық, кешенді және органикалық қосылыстардың сипаттамасы, жіктелуі және қасиеттері. Бейорганикалық гидроксидтердің қасиеттері, кешенді қосылыстағы донорлық-акцепторлық байланыс. Көмірсутектер және олардың туындылары. Химиялық реакциялардың өту заңдылықтары. Ерітінділер мен процестер: электролиттік диссоциация, гидролиз, ТТР, электрохимиялық процестер. Талдаудың химиялық әдістері. Талдаудың физика-химиялық әдістері.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
: Ағылшын тілінің практикалық курсы орта мектепті бітірген студенттерге арналған. Курс бағдарламасы бойынша болашақ маман тілдік білімдерін күнделікті өмірде және кәсіби салада қолдану үшін мынадай қажеттіліктерді жүзеге асырады. Соңғы онжылдықта ықпалдастықтың қарқынды дамуы, кәсіби және академиялық тәжірибе алмасудың өсуі, халықаралық ынтымақтастықтың тереңдей түсуі ағылшын тілінде білім берудің ерекше дамуына дем берді. Осындай жағдайда ағылшын тілі заманауи тарихи кезеңдегі жаңа мемлекет дамуының басты ресурстарының біріне айналып отырған қоғамның интелектуалды әлеуетін қалыптастырудың пәрменді құралы мәртебесіне ие болып отыр.<br/> - ағылшын тілінде ауызша және жазбаша түрдегі коммуникативті қабілетін қалыптастыру;<br/> - ағылшын тілі пәні бойынша алған білімін өз бетінше тереңдету және нығайту;<br/> - берілген сағаттар бойынша көрсетілген бағдарламаға сәйкес мәдениаралық-коммуникативтік, лингвомәдени-танымдық және лингвистикалық құзіреттілігін қалыптастыру және жетілдіру.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Систематизация концептуальных основ понимания коммуникативных намерений партнера, авторов текстов на данном уровне;<br/> Приемы лингвистического описания и анализа причин и следствий событий в текстах научного и социального характера. Современные проблемы на основе использования аргументированной информации. Стратегия и тактика построения коммуникативного акта, правильное оформление интонационной речи, лексическая достаточность и грамматическая корректность.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Оқылатын тілдің тілдік құралдарын пайдалана отырып коммуникативтік ниеттерді баламалы түрде білдіру. Шетел тілінің даму заңдылықтары, стилистикалық ерекшеліктерді үйрену. Ғылыми және әлеуметтік сипаттағы мәтіндердегі оқиғалардың себептері мен салдарларын лингвистикалық сипаттау және талдау тәсілдері. Дәлелді ақпаратты қолдану негізіндегі заманауи мәселелер. Коммуникативтік актіні құру стратегиясы мен тактикасы, интонациялық сөйлеуді дұрыс ресімдеу, лексикалық және грамматикалық дұрыстылық.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Оқылатын тілдің тілдік құралдарын пайдалана отырып коммуникативтік ниеттерді баламалы түрде білдіру. Шетел тілінің даму заңдылықтары, стилистикалық ерекшеліктерді үйрену. Ғылыми және әлеуметтік сипаттағы мәтіндердегі оқиғалардың себептері мен салдарларын лингвистикалық сипаттау және талдау тәсілдері. Дәлелді ақпаратты қолдану негізіндегі заманауи мәселелер. Коммуникативтік актіні құру стратегиясы мен тактикасы, интонациялық сөйлеуді дұрыс ресімдеу, лексикалық және грамматикалық дұрыстылық.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Оқылатын тілдің тілдік құралдарын пайдалана отырып коммуникативтік ниеттерді баламалы түрде білдіру. Шетел тілінің даму заңдылықтары, стилистикалық ерекшеліктерді үйрену. Ғылыми және әлеуметтік сипаттағы мәтіндердегі оқиғалардың себептері мен салдарларын лингвистикалық сипаттау және талдау тәсілдері. Дәлелді ақпаратты қолдану негізіндегі заманауи мәселелер. Коммуникативтік актіні құру стратегиясы мен тактикасы, интонациялық сөйлеуді дұрыс ресімдеу, лексикалық және грамматикалық дұрыстылық.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Экономика негіздері. Экономикалық даму проблемалары. Экономикалық қажеттіліктер мен ресурстар. Кәсіпкерлік мәні, бизнес моделі, жоспарлау және өткізу стратегиясы. Көшбасшылық және инновацияларды қабылдау.<br/> Қазақстан Республикасының құқық жүйесі. Құқықтық қатынастар және субъектілердің жауапкершілігі. Сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениет бойынша білім жүйесі. Сыбайлас жемқорлық құқық бұзушылық үшін моральдық және құқықтық жауапкершілік.<br/> Қазіргі кездегі экологиялық мәселелер. Экожүйелер мен қоғамның тұрақты дамуының стратегиясы мен принциптері. Өндірісті экологияландыру және қоршаған ортаны қорғау. Төтенше экологиялық жағдайлар және өмір қауіпсіздігі.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Курс ең маңызды фармацевтикалық стандарттарды және олардың маңыздылығын зерттеу, фармацевтикалық өндірістегі GMP талаптарына негізгі шолуға арналған. Дәрілік заттарды өндіру және сапасын бақылау, GMP ережелерін сақтау. Курс лицензияланған терапевтік тауарларды тіркеу, өндіру, сақтау және жеткізуге қатысты заңнаманы білуді қамтамасыз етеді; Курс GMP негізгі ұғымдары және негізгі терминдерімен таныстырады.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Қоздырғыш жүйелердің физиологиясы. Реттеуіш функциялардың физиологиясы. ОЖЖ қозғалыс функциялары. Сенсорлық жүйелердің физиологиясы. Вегетативтік функциялардың реттелуі. Жүрек-қантамыр жүйесінің физиологиясы. Тыныс алу физиологиясы. Ас қорыту физиологиясы. Қан физиологиясы.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Ақуыз заттарын микробтық синтездеу технологиясы. Мал азығы биомассасын алудың негізгі технологиялық схемасы. Көмірсутекті шикізатқа биомасса азықтарын өндірудің технологиялық ерекшеліктері. Спирттерден микробтық ақуызды алу. Көмірсутек шикізатынан ақуыздар алу.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Тұқымқуалаушылықтың молекулалық негізі және тұқым қуалайтын ақпаратты жүзеге асыру. Ауылшаруашылық жануарларының көбеюін реттеу әдістері. Жануарларды клондаудың биотехнологиялық аспектілері. Жемшөп препараттарының биотехнологиясының негізгі бағыттары. Ферменттердің биотехнологиясы. Ауыл шаруашылығына арналған дәрілердің биотехнологиясы. Түйін және еркін тірі бактериялар негізінде тыңайтқыштарды өндіру және пайдалану технологиясы.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Функционалды тамақтану үшін өнімдерді өндіру кезінде пайдаланылатын микроорганизмдер. Пробиотик, пребиотик, симбиотик терминдердің анықтамасы. Пробиотикалық микроорганизмдерге қойылатын микробиологиялық талаптар. Пребиотикалық қосылыстардың негізгі түрлері. Пробиотиктер мен пребиотиктердің заманауи сипаттамалары. Биопродукциялар үшін ашытқы культурасын (ассоциациясын) таңдау. Ассоциаттар үйлесімділігі және оларды өсіру үшін оңтайлы жағдайларды таңдау. Микробтық консорциум алу үшін ассоциацияттардың оңтайлы қатынасын таңдау.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Ашыту өндірісі технологиясының ғылыми негіздері. Ашытқылардың және микроорганизмдердің басқа культураларының өсу заңдылықтары. Ашыту өндірісіндегі биохимиялық процестер. Ашыту өндірістерінде қолданылатын шикізаттар сипаттамасы, этил спирті, наубайханалық ашытқылар, сыра, шарап өндіру, ақырғы өнімдерді бөлу және тазарту тәсілдері.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Кәсіпорын қызметінің мақсаттарын, стратегиясын анықтай білуді, перспективаға арналған іс-қимыл жоспарын жасауды, қойылған мақсаттарға жету үшін инвестиция сомасын анықтауды және жобаға инвестициялық шығындардың тиімділігін бағалауды қарастырады. Теориялық білімді тереңдету және ұғыну практикалық сабақтарда бекітіледі, онда бизнес-жоспарды құру технологиясы және есептеу әдістемесі бойынша қажетті іскерліктер мен дағдылар алынады, оларды бітірушілер өзінің болашақ қызметінде іске асыра алады. Шағын және орта кәсіпкерлікті дамытуда шаруашылық жүргізудің үлгісі мен стилі сияқты маңызды рөл жоспарлауға жатады. Нарықтық қатынастардың қалыптасуына, тауар өндірушілердің бәсекелестігінің қалыптасуына байланысты жоспарлау проблемасы кәсіпорындар үшін үлкен өзектілікке ие болды.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Биоинформатиканың негізгі ұғымдары, зерттеу нысандары, деректерді алу, ұсыну және талдау үшін әдістері мен алгоритмдері. Биологиялық макромолекулалардың құрылымдары мен біріншілік жүйелілік банкі, биологиялық деректерді талдау үшін биоинформатика бағдарламалары, библиографиялық деректер базасы. Дерекқорды құру. Ақпараттық-материалтану тұрғысынан физикалық өрістердің био объектілермен өзара әрекеттесуі. Заманауи биоинформатика, медицина, химия, физика, және биологияның құбылыстарын кешенді жиынтықсыз әлемнің объективті көрінісін қарастыру.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Жүйелілік арасындағы айырмашылық, эволюциялық қашықтық, ауыстыру матрицалары, жұпты туралаудың тиімді алгоритмдері. Мәтіндегі ішкі жолдарды іздеу алгоритмдері, суффиксті тармақ және массив, геном бойынша қысқартылған индекстерді құру, BWT. Гендерді болжау алгоритмдері. Биоинформатиканың нақты мәселелерін шешу үшін заманауи талдау әдістерін қолдану. Геномдарды оқу және құрастыру. Биоинформатикадағы графикалық алгоритмдер. Салыстырмалы геномика, геномдық қайта құрылу және ситнет блоктарын табу. Молекулалық эволюция, кластерлік алгоритмдер.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Қолданбалы биотехнология негіздері; биотехнологияның маңызды өндірістері; микроорганизмдердің өндірістік-құнды штаммдарын бөліп алу және зерттеу әдістері; жоғары сапалы жаңа өнімдер алу мақсатында рекомбинаттық технология әдістерімен биологиялық белсенді заттардың жаңа штамдарын-продуценттерін әзірлеу және құрастыру.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Биологиялық белсенді заттардың сипаттамасы және жіктелуі, биологиялық белсенді заттардыңәртүрлі топтарын білу, биологиялық белсенді заттарды синтездеу әдістерін үйрену, биологиялық белсенді заттарды өндірудің биотехнологиялық әдістерін, биологиялық белсенді заттарды қолданудың экологиялық және генетикалық қауіпсіздігін зерттеу. Дәрілік препараттар мен биоқоспалардың биологиялық белсенділігін анықтау әдістері.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Деректер қорының түрлері. Нуклеотидті тізбектер банктері. Полипептидті тізбектер банктері. Белокты құрылымдар банкі. Деректер базасын туындысы. Іздеу жүйелері. ENCODE жобасы.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Бионанотехнологияға кіріспе. Наноматериалдар. Нанобөлшектерді алу әдістері. Бионысандардағы нанобөлшектердің детекциясы. Ақуыздар мен пептидтер негізіндегі нанобиоматериалдар. Нуклеин қышқылдарына негізделген өздігінен жинақталатын наноқұрылымдар. Вирустар мен микроорганизмдердің көмегімен наноқұрылымдарды синтездеу. Нанотехнология және медицина. Нанобиқауіпсіздік негіздері.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Нәтижелерді статистикалық өңдеудің мақсаттары мен міндеттері. Статистикалық зерттеу пәні. Нөлдік гипотеза. Үлестіру, бөлу түрлері. Үлестіруді талдау. Орталық регрессия шаралары (орташа шамалар) және таралу (шашырау) өлшемі. Вариациялық қатарлар. Мәліметтер типі (сандық, сапалық айнымалылар). Статистикалық жиынтықтар. Іріктеудің репрезентативтілігі. Өзара байланысты талдау. Корреляция. Регрессия және регрессиялық талдау. Қарапайым және көпше сызықтық регрессия. Логистикалық регрессия.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Биотехнологияда ғылыми-зерттеу жұмысын ұйымдастыру, ғылыми этиканың кезеңдері мен негіздері, ғылыми зерттеулердің әдіснамасы, ғылыми нәтижелерді ресімдеу, ғылыми баяндамалар, курстық және дипломдық жұмыстар және жеке тапсырмаларды дайындау мен ресімдеу бойынша әдістемелік нұсқаулар
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Заманауи биотехнологияның рөлі. Нарықтағы жаңа биотехнологиялық препараттар мен өнімдер. Биотехнологиядағы соңғы жетістіктер. Биотехнологиядағы инновациялар: коммерцияландыру және технологияларды табыстау. Биотехнологияға арналған жаңа ағзаларды жобалаудың жалпы принциптері. Молекулалық клондаудағы басқа да ферменттер және рестриктазалар.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Биотехнология қауіпсіздігінің этикалық негіздеріне кіріспе. Құқықтық негіздер. Биологиялық қауіпсіздікті реттеу. Биоэтика және биотехнология. Биологиялық биоқауіпсіздік. Биологиялық қауіпсіздік мәселелері. Қауіпсіздіктің негізгі факторлары. Жаңа технологияларды қолданудың этикалық мәселелері. Гендік-инженерлік технологиямен қолайсыз салдардың қаупін бағалаудың негізгі принциптері мен әдістемесі.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Процестер мен құрылғылардың негізгі түрлері. Мерзімді және үздіксіз жұмыс істейтін құрылғылар жұмысын есептеу. Шикізат пен аппараттарға қойылатын талаптар. Сұрыптауға арналған процестер мен аппараттар. Материалдарды қысыммен өңдеу процестері. Ұсақтағыш аппараттардың негізгі түрлерінің құрылымы мен жұмысы. Тұндыру және тұндыру процестері. Сүзу процестері. Мембраналық технология негіздері. Кептіру процесін есептеу. Кептіргіштердің құрылысы және жұмыс істеу принципі.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Биотехнологиялық процестердің негізгі түрлері және мерзімді және үздіксіз әрекет ететін қолданылатын аппараттар. Шикізатты сұрыптау процестері және Материалдарды қысыммен өңдеу. Тұндыру, Тұндыру, сүзу процестері. Осы процестерде қолданылатын аппараттар мен ферментаторлар. Мембрана сүзгісі мен кептіргіштердің құрылысы және жұмыс принципі.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Биоэнергетиканың теориялық негіздері, Техникалық биоэнергетика, дәстүрлі және дәстүрлі емес энергия көздері, әлемдік энергия тұтыну құрылымы, энергетиканың экологиялық мәселелері, күн, жел, геотермалдық көздер энергиясы, биомасса энергиясы, қайталама энергия ресурстары.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Қолданбалы этикалық білім жүйесінде биоэтиканың рөлі мен орны. Тағам өнімдерінің биотехнологиясы (гендік инженерия, генетикалық модификацияланған ағзалар және олардың өнімдері) және биомедициналық технология саласындағы этикалық және нормативті құқықтық мәселелерді шешу. ГМА таралуы мен босатылуына байланысты экологиялық қауіптер.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Гендік инженерия: тарих, даму және әдістер. Трансгендік микроорганизмдерді, өсімдіктер мен жануарларды алу. Молекулалық клондау техникасын қолдану. Гендердің молекула-тасымалдаушылары, немесе векторлар. Химиялық немесе радиациялық мутагенез тәсілдері. Микроорганизмдер, өсімдіктер мен жануарлар селекциясындағы гендік инженерия жетістіктерін пайдаланудың қазіргі бағыттары мен перспективалары.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Ғылыми зерттеулер методологиясының негіздері, ғылыми танымның әртүрлі деңгейлері қарастырылған. Ғылыми зерттеу жұмыстарының, ғылыми бағытты таңдаудың, ғылыми-техникалық мәселені қоюдың, теориялық және эксперименталды зерттеулердің сатылары мен ғылыми жұмыстың нәтижелерін рәсімдеу нұсқаулары берілген
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Ғылымның негізгі функциялары. Зерттеу компоненттері. Ғылыми зерттеу әдістері. Ғылыми нәтижелер түрлері және ғылыми рационалдылық. Зерттеудегі теориялық ережелер. Эмпирикалық және теориялық түсіндірулер. Нәтижелерді негіздеу әдістері. Ғылыми зерттеулердегі инновация. Шығармашылық ойлауды ұйымдастырудың әдістері. Зерттеу қызметін ұйымдастыру. Академиялық жазу жанрлары. Академиялық адалдықтың негізгі принциптері мен мәдениеті.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Курс мынадай мәселелерді зерттейді: кіріспе, дәрілік заттарды жасаудағы биотехнологияның рөлі, өндірістік нысандарда қауіпсіздік ережелерін сақтау маңыздылығы, Биотехнологиядағы биоқауіпсіздік қағидалары үшін заңнамалық және нормативтік-құқықтық база, дәрілік заттарды қауіпсіз қолдануды қамтамасыз ету туралы Заңның талаптарын іске асыру тетіктері. Қазіргі заманғы ғылымдар жүйесіндегі дәрілік заттардың биологиялық қауіпсіздігі.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Дәрілік заттарға және олардың сапа көрсеткіштеріне қойылатын негізгі талаптар. Дәрілік заттардың сапасын бағалаудың әдістері. Дәрілік заттардың сапасына әсер ететін факторлар. Бейорганикалық және органикалық дәрілік заттарды сәйкестендіруде жүргізілетін дәрілік заттардың негізгі құрылымдық фрагменттері. Дәрілік заттарды талдаудың физика-химиялық әдістеріне негізделген принциптер. Дәрілік заттарға химиялық талдау жүргізуге арналған жабдықтар мен реактивтер. Дәрілік заттардың түпнұсқасы мен сапасын реттейтін нормативтік құжаттар.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Дәрілік субстанциялар мен препараттар нысандарын өндірудің технологиялық негіздері мен әдістері; дәріхана өндірісі; дәрілік препараттардың өнеркәсіптік өндірісі; дәрілік нысандарды жіктеу жүйесі; асептика мен стерилділік; инъекцияға арналған дәрілік формалар; еріткіштер мен экстрагенттер.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Дәрілік препараттар өндірісінің биотехнологиясына кіріспе. Дәрілік, профилактикалық және диагностикалық препараттар өндірісінің биотехнологиялық аспектілері. Дәрілік заттардың қасиеттері, әсері және қолданылуы. Дәрілік заттардың әсер ету заңдылықтары. Дәрілік препараттарды дозалау және сақтау ережелері. Дәрілік препараттардың жекелеген ағза мүшелері мен жүйелердің функцияларына әсері. Дәрілік заттарды қолдану мен қарсы көрсетілімдері.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Жануарлар биотехнологиясы пәні мен әдістері. Мал шаруашылығындағы биотехнологияның негізгі бағыттары. Эмбриондар трансплантациясы. Экстракорпоралды ұрықтандыру және организмнен тыс эмбриондардың дамуы. Криоконсервация және витрификация әдістері. Эмбриоинженерия. Жануарлар селекциясы. Жануарларды клондау. Химералық жануарлар: алу әдістері, қолдану бағыттары. Трансгенді жануарлар-биореакторлар: алу жолдары және коммерциялық пайдалану.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Жасушаның биологиясы жасушаның тіршілік үрдістерін: зат алмасу, даму, өсу, тұқым қуалаушылық, сондай-ақ әртүрлі физиологиялық жағдайларда және патология кезінде өзгерісті анықтау және реттеу үшін жасушаның органеллаларын, өсу және даму процесінде жасушалардың құрылымдық ұйымдастырылуы мен дамуының заңдылықтарын зерттейді.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Жасушаның молекулалық биологиясының даму кезеңдері. ДНҚ және РНҚ құрылысының принциптері. РНК түрлері мен функциялары. Генетикалық код. Генетикалық кодтың қасиеттері. Репликация ДНК. Транскрипция кезеңдері. Транскрипция ингибиторлары. мРНҚ процессингі эукариоттағы транскрипция ерекшеліктері. Ақуыз биосинтезі. Белоктар, олардың құрылысы және қызметі. Амин қышқылдары, құрылысы, жіктелуі. Пептидті байланыс. Пептидтер мен белоктардың (полипептидтердің) түзілуі. Ақуыз құрылымы.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Жасушалар мен тіндерді зерттеудің микроскопиялық әдістері. Жасуша. Химиялық құрамы. Компартментация принципі. Биомембраналар. Құрылымы және негізгі функциялары. Липидті Рафт теориясы. Жасушадағы везикулярлы көлік. Везикулалардың түрлері, қалыптасу механизмдері. Рибосомалардың құрылысы және ақуыз синтезі. Эндоплазмалық тор. Гольджи Аппараты. Жасушалық органоидтар. Эндосомалар, эндоцитоз Цитоскелет. Лизосомалар. Плазмалемма және оның туындылары. Митохондрия. Ядро.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Қазіргі заманғы биотехнологияның саласы ретінде иммунобиотехнология туралы жалпы түсінік;
иммунобиотехнология: биопрепараттардың талаптары мен бақылау сапасы; адам ауруларын диагностикалау, емдеу және алдын алу үшін өзекті иммунобиотехнологиялық препараттардың түрлері; антигендер мен антиденелердің Иммунобиотехнологиялық препараттары; цитокиндердің Иммунобиотехнологиясы; Адамның қан плазмасынан алынған препараттар мен иммунопрепараттар; Адам ауруларын емдеуге арналған жасушалық биотехнология.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Жаңа кәсіпорынның қызмет аясын таңдау. Жаңа кәсіпорын құрудың техникалық -экономикалық негіздемесі. Кәсіпкерлікті дамытудағы ортаның рөлі, кәсіпкерлік шешімдерді қабылдау технологиясы; құрылтай құжаттарының ерекшеліктері; Кәсіпорынды мемлекеттік тіркеу және лицензиялау тәртібі; кәсіпорынның жұмыс істеу тетіктері; кәсіпкерлік тәуекелдің мәні және тәуекелді азайтудың негізгі тәсілдері; кәсіпкерлік қызмет және корпоративтік мәдениет мәдениетінің негізгі элементтері.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Кәсіпорында өндіріс процестерін ұйымдастыру. Кәсіпорынды басқару процесін ұйымдастыру, ләсіпорынның ресурстары және оларды тиімді пайдалану. Өндіріс шығындарын қалыптастыру, өнімнің өзіндік құнының калькуляциясы,
Кәсіпорынның баға саясаты. Кәсіпорынның қаржылық ресурстары, шаруашылық қызметтің тиімділігі. Кәсіпорынның инновациялық қызметі. Өнім сапасы. Кәсіпорынның инвестициялық саясаты. Персоналдың еңбегін ұйымдастыру және уәждеу.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Төменгі және жоғарғы сатыдағы өсімдіктердің анатомиялық құрылысы. Латын терминологиясының қолданылуымен, негізгі систематикалық топтардың сипаттамасы. Өсімдіктердің су алмасуы. Фотосинтез. Минералды тамақтану. Тыныс алу. Өсімдіктердің өсу және даму механизмдері. Өсімдік ағзасындағы процестердің байланысы. Өсімдіктердің сыртқы ортамен әрекеттесу. Физиологиялық процестердің экологиясы. Өсімдіктердің қолайсыз экологиялық факторларға төзімділігі. Өсімдіктің емдік қасиеттері.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Медициналық және ветеринария биотехнология пәні – жаңа биотехнологияның негізгі бағыты. Студенттерге бұл бағыттың қазіргі кездегі биологияның негізгі зерттеулеріне сүйене отырып, кең көлемде арзан дәрі - дәрмектік қасиеті бар өнімдерге жалпы түсінік беру. Осы өнімдерді синтездеуге бағытталған қазіргі дәрі - дәрмек саласындағы өзгерістерді, олардың түзгіштерін, биологиялық әдістердің кеңінен қолдануын тусіндіру. Сонымен қатар ең маңызды жетістіктерді инсулин, соматропин, интерферон, интерлейкин жасауда қолдану, өнеркәсіпте үлкен жетістіктерге жалпы түсінік, әрі олардың алу биотехнологиясын түсіндіру.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Пән келесі бөлімдерді қамтиды:
Биопроцесс технологиясы (ББЗ продуценттерін алу және қолдану технологиясы). Дәрілік заттар, ферменттер, рекомбинантты ақуыздарды алу үшін микробтық технологияларды жетілдіру. Өнеркәсіп пен ауыл шаруашылығына арналған биологиялық өнімдер (микробтық инсектицидтер, биотыңайтқыштар, микробтық фунгицидтер, ферменттер және т.б.).
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Микроорганизмдерді өсіру. Микроорганизмдерді культивирлеу әдістері. Микробиологиялық өндірісте қолданылатын шикізат. Микробиологиялық өндірістің технологиялық жабдығы. Микробиологиялық өндірістің технологиялық процесінің кезеңдері. Микробтық биомасса алу. Микробтық биомасса алу. Вакциналар.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Өсімдіктер биотехнологиясы - ғылым мен өндірістің пәнаралық саласы. In vitro өсімдік тіндерінің морфогенезі және мәдениеті. Өсімдік жасушаларын өсіруге арналған жасанды қоректік орта түрлері. Өсімдік жасушаларының суспензиялық культуралары. Протопласт культурасы. Өсімдік жасушаларының иммобилизациясы. Фитогормондар және олардың әсер ету ерекшеліктері. Гаплоидты биотехнология. Жасуша селекциясы. Өсімдіктердің жасушалық және генетикалық инженериясы. Өсімдіктердің микроклоналды көбеюі. Биосинтетикалық өнеркәсіптегі жасушалық технологиялар. Нанотехнология. Биологияда нанотехнологияны қолдану. Наномедицина. Дәрілік заттарды жеткізу жүйелері. Вирустар негізіндегі нанобөлшектер. Нанотехнологияны қолдану перспективалары.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Биоэтанол энергия ресурстарының проблемаларын шешудегі биотехнологиялық әдістер. Биоэтанол өндіру және тұтыну перспективалары. Биоэтанол үшін субстрат ретінде жаңартылатын биомасса. Биоэтанол өндіру үшін шикізат. Крахмал бар шикізаттан биоэтанол өндіру технологиясы. Целлюлоздық шикізаттан биоэтанол алу өндірісі. Биодизельді өндіру технологиясы. Отын стандарттары. Балдырлар биодизелінің өндірісі.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Өсімдік шаруашылығының тарихы. Өсімдік шаруашылығы географиясы. Өсімдік шаруашылығының әлеуеті мен маңыздылығы. Жоғары белоктық ұнның технологиясы. Түрлі дәнді дақылдарды кептіру технологиясы. Сұйық ашытқыны дайындау және қолдану. Өсімдік майларын өндіру. Аралас жемшөп өндірісі. Қант және кант қызылшасын өндіру. Өсімдік шаруашылығын реттеуші құжаттама.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Ашыту өндірістерінің инновациялық биотехнологиялары, ферменттік препараттарды пайдалану: сыра қайнатуда, шарап жасауда және спирт өнеркәсібінде; нан-тоқаш, макарон, кондитерлік өнімдерді, шырындар мен жеміс-көкөніс өнімдерін өндіруде ферменттік препараттарды пайдалану.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Өсімдіктердің жаңа формаларын, линиялары мен гибридтерін алу әдістері және технологиялары. Абиотикалық және биотикалық экологиялық факторларға төзімді өсімдіктер алу. Өсімдіктерді сауықтыру, егу және отырғызу материалдарын алу. Өсімдіктердің биоалуантүрлілігін бағалау, сақтау әдістері. Жасуша культивациясы. Өсімдіктердің екінші реттік метаболиттерін алу.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Өсімдіктер мен жануарлар биохимиясына кіріспе. Өсімдік жасушасының биомолекулаларының құрылысы мен қызметі. Көмірсулар синтезі. Ақуыз синтезі. Липидтер синтезі. Фотосинтездің негізгі процестері. Кальвин Циклінің химизмі. Тыныс алу кезеңдері. Гликолиз процестері. Трикарбон қышқылдарының циклы. Зат және энергия алмасу, қан биохимиясы, жануарлардың бұлшықет тіндерінің биохимиясы; сүт және сүт биохимиясы, жұмыртқа биохимиясы.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Өсімдіктер физиологиясына кіріспе. Көмірсулар синтезі. Ақуыз синтезі. Липидтер синтезі. Фотосинтездің негізгі процестері. Фотосинтездің жарық және қараңғы стадиясы. Тыныс алу кезеңдері. Өсімдік арқылы суды тасымалдау механизмдері. Өсімдіктердің минералды қоректенуі. Өсімдіктердің екінші реттік метаболиттерінің синтезі.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Биотехнология мен фармакологияда ғылыми зерттеулердің негізгі бағыттары. Ғылыми зерттеудің тақырыбы, мақсаты мен міндеттерін тұжырымдау; теориялық және эксперименттік зерттеулер; эксперименттерге қойылатын талаптар; теориялық-эксперименттік зерттеулерді талдау, эксперименттер нәтижелерін өңдеу, қорытындыларды тұжырымдау. Зияткерлік меншікті басқару саласында қолданылатын негізгі ұғымдар. Өнертапқыштық. Патенттеу. Құқықтық қорғау негіздері, зияткерлік және өнеркәсіптік меншік объектілерін қорғау әдістері. Зияткерлік және өнеркәсіптік меншік нысандарын қорғау үшін ғылыми-зерттеу жұмыстарын ресімдеу. Ғылыми мақалалар, есептер мен ұсыныстар жазу.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Протеомиканың құрылымдық және функционалдық негіздері. Протеомика ұғымдары, принциптері және бағыттары. Протеомикалық карталау. Биологиядағы протеомика. Медицинадағы протеомика. Протеомиканың әдістері. Метаболомика. Протеомикалық эксперименттердің деректері бойынша биоақпараттық технологияларды дамыту. Белгілі нуклеотидті тізбектердегі белоктың физикалық-химиялық қасиеттерін және функцияларын модельдеу.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Саланың жалпы биотехнологиясының мақсаты мен міндеттері. биотехнологияның негізгі биологиялық нысандары.. Биотехнологияның принциптері мен әдістері. Биотехнологиялық процестің негізгі кезеңдері, жабдықтары, өнімдері. Тамақ өнімдері мен сусындар өндірісінің биотехнологиясы. Гендік инженерия және гендік модификацияланған тамақ өнімдері. Биотехнология және медицина: антибиотиктер, вакциналар, дәрумендер. Биотехнологияны қоршаған ортаны қорғауда пайдалану. Биотехнологияның дамуының болашағы.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Технологиялық құралдар, жабдықтар, ыдысқа және буып-түю материалдарына, қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарын күтіп-ұстауға қойылатын санитариялық-гигиеналық талаптар. Тамақпен берілетін аурулар және олардың алдын-алу. Тамақ өнімдерін санитарлық қорғау. Тамақ өнімдерін тасымалдауға, қабылдауға және сақтауға, тамақ өнімдерін аспаздық өңдеуге, тағамды сақтауға, таратуға және қабылдауға қойылатын санитариялық - гигиеналық талаптар. Халықтың әртүрлі топтарының қоғамдық тамақтануын ұйымдастырудың гигиеналық ерекшеліктері.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Санитарлық микробиология ғылым ретінде. Санитарлық-көрсеткішті микроорганизмдерді игеру. Сыртқы ортадағы патогенді микроорганизмдер. Қоршаған орта объектілерінің эпидемиологиялық және санитарлық-гигиеналық жағдайын бағалау принциптерін реттеу. Колититр, коли-индекс, перфингенс титрін, термофильді бактериялар концентрациясын, жалпы микроб санын анықтау. Жануарлар мен өсімдік өнімдерінің микробиологиялық сипаттамалары. Қызметкерлерге, жабдықтарға, кәсіпорындарға қойылатын санитарлық-гигиеналық талаптар, сақтау шарттары, тасымалдау.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Сүт және сүт өнімдері. Сүттерде жүретін биотехнологиялық процестер. Сүт қышқылды өнімдердің микробиологиясы. Ашытқылар. Ет және ет өнімдері. Түрлі сақтау кезінде ет және ет өнімдерінде өтетін биотехнологиялық процестер. Сүт және ет консервілерінің биотехнологиясы.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
" Тағам қауіпсіздігі негіздері " пәніне кіріспе. Тағам негізгі компоненттерінің сипаттамасы. Микотоксиндерді анықтау әдістері және тағам өнімдерінің ластануын бақылау. Химиялық ластану қаупі. Улану, жіктелуі және сипаттамасы. Токсикометрия. Заттардың токсикологиялық сипаттамаларын анықтау. Уытты заттардың химиялық құрылымы, физика-химиялық қасиеттері және улардың әсер ету сипаты. Уытты заттардың әсері және олардың ағзаға түсу жолдары мен жылдамдығына байланыстылығы. Тағамдық қоспалар қауіпсіздігі.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Микроорганизмдер және қоршаған орта. Тамақ пен тамақ шикізатының микрофлорасы. Тамақ және санитарлық микробиологияның міндеттері. Санитарлық-микробиологиялық және санитарлық-гигиеналық зерттеулер. Микробиологиялық қауіпсіздікті бақылау әдістері. Санитарлық-көрсеткіш микроорганизмдер. Патогенді және шартты патогенді микроорганизмдер. Кәсіпорындағы санитарлық талаптар мен нормалар.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Шикізат сапасына қойылатын жалпы талаптар;сапа жүйесі; Сапа саласындағы саясат;сапаны басқару; сақтау кезінде өнімдердің сапасын бақылау әдістері; қойма үй-жайларының түрлері және оларға қойылатын талаптар; табиғи кему, оның түрлері; қойма үй-жайларының жұмысын ұйымдастыру.Сақтауға арналған жабдық; Тоңазытқыш сақтау; тамақ өнімдерін өндіруге арналған шикізаттың қауіпсіздігі; салқындату; мұздату.Қойма шаруашылығының сауда-технологиялық процесін басқару;сақтаудың негізгі принциптері; сақтауды басқару; қоймадағы еңбекті ғылыми ұйымдастыру жүйесі;
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Зат алмасу туралы түсінік, организмдердің элементарлық құрамы, судың маңызы, ақуыздар, амин қышқылдары, ақуыз құрылымының теориялары, ақуыздар денатурациясы, ақуыздардың биологиялық ерекшеліктері, ақуыздардың жіктелуі, липидтер, майлар, липоидтар, көмірсулар, моносахаридтер, дисахаридтер, полисахаридтер, минералды тұздар, ферменттер, ферменттердің химиялық табиғаты және қасиеттері, ақуыз, көмірсулар, майлар мен липоидтардың алмасуы, ақуыз, майлар мен көмірсулар алмасуының байланысы
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Тамақтану гигиенасы - дұрыс, ұтымды, профилактикалық тамақтану туралы гигиенаның бөлімі. Дені сау және науқас адамды ұтымды және дұрыс тамақтандыру. Тамақтану гигиенасының негізгі принциптері мен ережелері. Тамақ өнімдерінің сапасын және олардың ағзаға әсері. Тамақтану гигиенасының нормативтік базалары, талаптары, тағамды технологиялық өңдеудің гигиеналық және эпидемиологиялық маңызы. Азық-түліктің өнімдерінің қауіпсіздігі.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Адамның өмір сүруіндегі тамақтанудың ролі. Асқорыту жүйесі. Адамның өмір сүру процесстері кезіндегі асқорыту жүйесінің ролі. Асқорыту жүйесінің құрылысы. Ағзаның энергияны қажет етуі. Ақуыздар. Майлар. Көмірсулар. Витаминдер. Минералды заттар. Азық-түлік өнімдерінің негізгі топтарының тағамдық құндылығының сипаттамасы. Балансты тамақтану негіздері және оны жүзеге асыру жолдары. Емдік-профилактикалық тамақтану. Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарындағы диеталық тамақтану.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Зиянды заттардың адам ағзасына және жануарларға әсері. Зиянды заттардың уытты әсерінің заңдылықтары. Өнеркәсіптегі зиянды заттар. Қоршаған орта зиянды заттары. Токсикометрия. Санитарлық-гигиеналық нормалау негіздері. Азық-түлік шикізаты мен азық-түлік тауарларының биологиялық жіктелуі және сипаттамасы; олардың табиғаты мен сапасын бағалау.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Курс келесі тақырыптарды зерттеуге арналған: фармакогенетика негіздері. Дәрілік зат алмасуын генетикалық бақылау. Фармакокинетика және фармакодинамика. Рецепторлар мен пострецепторлық түзілімдердің генетикалық айырмашылықтары. Эстроген рецепторларының мутациясы. Клиникалық көріністері. Эмоционалды-стресс реакцияларының фармакогенетикасы.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Фармакогнозияның теориялық негіздері, дәрілік өсімдік шикізатының (ДӨШ) көздері. Дәрілік өсімдіктер биологиялық белсенді заттардың көзі ретінде (ББЗ). Өсімдіктерде биологиялық белсенді заттардың жиналу динамикасы. Өсімдіктердің химиялық құрамы, Өсімдіктерде биологиялық белсенді заттардың жинақталуына қоршаған орта факторларының әсері. Дәрілік өсімдіктердің ресурстарын зерттеу. Өсімдіктердің шикізат базасын анықтау, дәрілік шикізаттарды стандарттау мен сапасын анықтау
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Фармацевтік өндірістердегі дәрілік заттар мен биопрепараттардың биотехнологиясы. Дәрілік препараттарды өндіру әдістері. Заманауи зертханалық және өндірістік құрал жабдықтардың құрылысы мен жұмыс принциптері. Фармацевтік биотехнологияның даму тенденциялары. Дәрілік нысандардың барлық түрлерінің сапасын бақылау. Заманауи дәрі-дәрмектер мен терапевтік жүйелерді құрудағы жаңа бағыттар.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Құрастыру негіздері және фармацевтикалық өндіріс машиналары мен аппараттарына қойылатын талаптар. Технологиялық машиналар мен биотехнологиялық құрал-жабдықтардың жіктелуі. құрал-жабдықтарды таңдау принциптері және олардың техника-экономикалық сипаттамалары. Микроорганизмдер мен өсімдік жасушалары мен тіндерін өсіруге арналған биореакторлар. Шикізатты дайындау, қоректік орта, биокаталитикалық процестерді дайындау және көп компонентті өнімдерді бөлуге арналған құрал-жабдықтар. Өнімдерді кептіру, салқындату және мұздатуға арналған аппараттар. Өнімді мөлшерлеу, орауға арналған құрал-жабдықтар. Биотехнологиялық құрал-жабдықтарға техникалық қызмет көрсету және жөндеу жүйесі.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Пәннің негізгі мақсаты мен міндеттері; биотехнологиялық процесті және оның компоненттерін жоспарлау; дайын фармацевтикалық препараттар өндірісіндегі ғылым ретінде биотехнологияны дамытудың негізгі бағыттары; фармацевтика ғылымы мен практикасының болашаққа арналған негізгі тұжырымдамалар, теориялық білімдер, іскерліктер, дағдыларды заманауи практикалық фармацияға жақындату, осыған байланысты студенттер биотехнологиялық процестерді, зертханалық жабдықтарды пайдалана отырып, практикалық сабақтар және зерттейтін материалдарды мультимедиялық көрсетуге ерекше назар аударылады; Фармацевтикалық препараттардың биоөнеркәсіптік өндірісіндегі нормативтік-техникалық құжаттама.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Ферменттер туралы жалпы мәліметтер. Ферменттердің жіктелуі. Тамақ шикізатына ферменттердің түсу көздері. Оксидоредуктаз классының ферменттері. Ферменттердің қасиеттері. Ферменттердің белсенділігіне әсер ететін факторлар. Сүт сапасын бағалау үшін фермент белсенділігінің шамасын қолдану. Ет өнеркәсібіндегі ферменттерді қолдану. Ферменттік препараттар технологиясы. Өнеркәсіптік ферменттік препараттар. Ферменттердің биосинтезіне әсер ететін факторлар.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Биотехнологиялық процестерді жүзеге асырудың жалпы принциптерін. Жасушалық инженериясын. Өсімдік жасушаларын өсіруді. Сирек кездесетін және жойылып кету қаупі бар өсімдіктердің микроклоналды таралуын. Сирек кездесетін және жойылып кету қаупі төнген өсімдіктер банкін құру, оларды әдеттегі мекендеу орындарына қайта енгізу. Гендік инженерия. Өсімдіктердің генетикалық өзгеруі. Биотехнология әдістерін қолдана отырып дәрілік заттар жасау
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Пән келесі бөлімдерді қамтиды: Функционалдық тамақтанудың негізгі санаттары. Функционалдық өнімдерді жасаудың ғылыми негіздері. Функционалдық тамақ өнімдері (функционалдық сусындар, дәнді дақылдар негізіндегі функционалдық өнімдер, функционалдық май өнімдері).
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Азық-түлік шикізаты мен тамақ өнімдерінің биологиялық классификациясы және сипаттамасы; олардың сипаты мен сапасын бағалау. Азық-түлік шикізатының анатомиялық және морфологиялық құрылымы; ұлпалық және химиялық құрамы. Шикізатты өңдеу және тауарларды сақтау процесінде жүретін өзгерістер. Биологиялық құндылығын арттыру үшін азық-түлік шикізатын өңдеудің биотехнологиялық әдістері.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Тірі организмдердің химиялық құрамы және олардың негізіндегі биохимиялық процестер. Ақуыздардың құрылысы мен қасиеттері. Ақуыздардың ағзадағы рөлі, аминқышқылдары, нуклеин қышқылдары және олардың қызметі. Липидтердің құрылысы мен қасиеттері. Липидтердің рөлі мен жіктелуі, ас қорыту процесінде липидтердің өзгеруі. Көмірсулардың құрылымы мен қасиеттері. Денедегі көмірсулардың маңызы, жіктелуі. Ферменттер, жіктелуі, ферменттердің әсер ету механизмі. Витаминдер, олардың рөлі мен сипаттамасы. Зат және энергия алмасуы. Алмасу түрлері.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Қазіргі қоғамдағы қоршаған ортаны қорғаудың биотехнологиялық әдістері. Қазіргі қоғамдағы қоршаған ортаны қорғау үшін биотехнологиялық әдістердің маңыздылығы. Жаһандық экологиялық мәселелер. Экологиялық мониторинг және ластануды талдаудың жаңа жоғары сезімтал әдістерін құрудағы биотехнологияның рөлі. Биоремедиация
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Энергетика саласындағы биотехнология. Ағынды суларды тазарту. Ағынды суларды тазартудың қарқындылығы. Биотехнологиялық зерттеулердің аймақтық аспектілері. Атмосфераға ластаушы заттардың, судың және топырақтың классификациясы. Табиғи суларды ластанудан қорғау ережесі. Өнеркәсіптік ағынды сулардың құрамы мен қасиеттері. Биотехнологиялық әдістер мен ағынды суларды тазарту қондырғылары. Суды тазартудың электрохимиялық, флотациялық, сорбциялық және мембраналық әдістерінің негіздері.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Экономикалық теорияның пәні мен әдісі. Қоғамдық өндіріс және оның құрылымы. Экономикалық институттар: меншік және кәсіпкерлік. Қоғамдық шаруашылық түрлері. Нарық: түрлері, құрылымы, модельдері. Сұраныс және ұсыныс. Бәсекелестік және монополия. Капитал (қорлар). Шеңберлі айналымы және толық айналымы. Өндіріс шығындары. Өндіріс факторларынан түскен кірістер. Мемлекеттік реттеу: мәні, мақсаттары, құралдары. Халықаралық экономикалық қатынастар. Сыртқы экономикалық қызметті реттеу.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Инженерлік энзимологияны дамыту перспективалары. Инженерлік энзимологияның даму кезеңдері. Рибозималар – табиғаты белокқа жатпайтын катализатор. Ферменттерді жасау тәсілі ретіндегі ұтымды инженерия. Ферменттерді жасау тәсілі ретіндегі эволюция бағыты. Ауыл шаруашылығында және өнеркәсіперде ферменттерді қолдану. Заманауи практикалық медицина ферменттері: энзимопатология, энзимодиагностика және ферменттік терапия. Ферменттерді оқшаулау және тазарту әдістері. Ферменттің белсенділігін анықтау әдістері.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Заманауи практикалық медицина ферменттері: энзимопатология, энзимодиагностика және ферменттік терапия. Ферменттерді оқшаулау және тазарту әдістері. Ферменттік белсенділікті анықтау әдістері, жартылай синтетикалық ферменттердің құрылымы, механизмі және әрекет ету механизмі. Синтетикалық ферменттердің белсенділігі мен механизмі. Ферменттердің тұрақтылығы. Ферменттерді денатурациялау және инактивациялау. Ферментті тұрақтандыру принциптері.
Тәжрибелік қорғау
Дипломдық жұмыстың (жобаның) тақырыбы бойынша практикалық материалдарды жинау, өңдеу және қорыту, статистикалық деректер мен практикалық материалдарды талдау, кәсіпорынның экономикалық көрсеткіштерін зерделеу; шаруашылық қызмет көрсеткіштерін есептеу әдістемесін игеру; тұтынушыларға қызмет көрсетуді ұйымдастыруды зерделеу; дипломдық жұмыстың (жобаның) тақырыбы бойынша тұжырымдарды, заңдылықтарды, ұсынымдар мен ұсыныстарды тұжырымдау.
Тәжрибелік қорғау
Саланың негізгі және қосалқы өндірістерімен, биологиялық және биотехнологиялық бейіндегі ғылыми-зерттеу институттарымен танысу. Даму тарихы, қызмет бағыты, кәсіпорын және оның бөлімшелерінің құрылымы, кәсіпорынды басқару жүйесінің құрылымы. Тіршілік қауіпсіздігі, еңбекті қорғау және өндірістік санитария. Өндірістің жабық циклдарын пайдалану.
Тәжрибелік қорғау
Кәсіпорынның немесе ғылыми-зерттеу мекемесінің ұйымдастырылуы мен құрылымы, өнім өндіру технологиясының негізгі кезеңдері, ғылыми қызметтің қазіргі заманғы әдістері мен құралдары, негізгі технологиялық жабдықтың құрамы мен техникалық пайдалану шарттары және бақылау-өлшеу аппаратурасын қолдану, кәсіпорындағы стандарттау және метрология мәселелері, Менеджмент және сапа жүйесін қамтамасыз ету, кәсіпорындардың нормативтік құжаттамасымен танысу.