Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі саласында зерттеу және эксперименталдық жұмыстарды жүргізу мақсатында, денсаулықты нығайтуға, халықтың өмір сүру сапасын арттыруға және оның ұзақтығын ұлғайтуға ықпал ететін өнімдердің сапасын қамтамасыз етуге бағытталған, терең, жүйелі теориялық білімі және кәсіптік және ғылыми-зерттеу даярлаудың практикалық дағдылары бар жоғары білікті мамандарды даярлау
Тағам қауіпсіздігі
7M07203
Тағам технологиялары
4
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Пән әртүрлі тұжырымдамалармен, басқару психологиясының негізгі ұғымдарымен, заңдылықтарымен, көшбасшының жеке басқару тұжырымдамасымен, ұжымдағы ұжым құрылымымен және әлеуметтік-психологиялық климатпен, басқару қызметі мен өзара әрекеттесу саласындағы психологиялық зерттеу әдістемесімен, топтағы тұлғааралық қатынастармен және басқару психологиясының өзекті мәселелерімен танысуға негізделген басқару психологиясының теориялық және әдіснамалық негіздерін қалыптастырады
4
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Пән ғылым тарихы мен философиясының негізгі тұжырымдамалық аппаратын, әлемдік және отандық философиялық ойдың танымдық бағдарламаларының даму тарихын, қазіргі ғылым философиясының мәселелерін және ғылым мен ғылыми қызметтің Әлеуметтік-этикалық аспектілері туралы мамандандырылған білімнің негізгі бағыттарын, философиялық және ғылыми ойдың моральдық, нормативтік-құндылық мәселелерін, ғалымның әлеуметтік жауапкершілігі мәселелерін және оны жүзеге асыру формасын қалыптастыруға бағытталған
4
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Жоғары мектеп педагогикасының және педагогикалық білім беруді дамытудың басым стратегиясының теориялық-әдіснамалық негіздері. Жоғары мектеп дидактикасының негіздері, студенттерді тәрбиелеудің маңызы мен басым стратегиялары. Жоғары педагогикалық білім берудің даму тенденциялары. Жоғары мектепте оқу-тәрбие үрдісін ұйымдастыру мен жүзеге асырудың заманауи әдістері мен технологиялары.
4
ҒЗЖ қорғау
Ғылыми зерттеулер жүргізу жоспарларын әзірлеу. Жоспарланған зерттеулер тақырыбы бойынша ғылыми-техникалық ақпаратты жинау, өңдеу және жүйелеу, тұжырымдалған мәселелерді шешудің әдістері мен құралдарын таңдау. Дизайн объектілері мен процестерін модельдеу қолданбалы бағдарламалардың стандартты пакеттерін қоса алғанда, қолда бар зерттеу құралдарын қолдана отырып, олардың параметрлерін талдау және оңтайландыру үшін киімді жобалау. Эксперименттік зерттеу бағдарламаларын әзірлеу, оны жүзеге асыру, соның ішінде техникалық құралдарды таңдау және нәтижелерді өңдеу. Нормативтік құжаттардың талаптарына сәйкес ғылыми есептерді дайындау, шолулар жасау және басылымдарды дайындау. Алынған нәтижелерді тәжірибелік пайдалану бойынша ұсыныстар әзірлеу. Жаңа техника үлгілеріне патенттік құжаттарды әзірлеу.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Азық-түлік шикізаты мен тамақ өнімдерінің сапасын зерттеу және оны бақылауды ,азық-түлік шикізаты мен тамақ өнімдерінің физикалық және химиялық шығу тегі ксенобиотиктермен ластануын, Тамақ өнімдері мен олар тудыратын аурулардың физикалық және химиялық қауіптілігінің түрлерін талдауды, тамақ өнеркәсібінде қолданылатын тағамдық қоспалардың қолданылуын бақылауды, генетикалық түрлендірілген көздері бар тамақ өнімдерін бақылау жүйесін қамтамасыз ету. Тәуекелдердің сипаттамасы. Тамақ өнімдерін әзірлеу мен жасаудың, өндірудің, айналымының, кәдеге жаратудың және жоюдың барлық сатыларында қатерді бағалау және оларды барынша азайту тәсілдері туралы мәліметтер.<br/> Тәуекелдердің сипаттамасы. Негізгі тәуекелдердің санаттары. Тәуекелді талдау процесі. Тәуекелдің шамасын бағалау. Тәуекел шамасын бағалау процесінің элементтері. Тәуекелді талдау әдістері.
4
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Шетел тіліндегі ғылыми мақаланың құрылымы мен стилистикалық ерекшеліктері. Мамандық бойынша дыбысталған шет тілдік сөйлеуден алынған ақпаратты түсіндіру.<br/> Мамандық бойынша ғылыми-техникалық бейіндегі мәтіндерді ағылшын тілінен қазақ немесе орыс тіліне аудару. Мамандық бойынша қазақ немесе орыс мәтінінің мазмұнын ағылшын тілінде беру (ауызша рефераттау). Шетел тіліндегі конференцияларда ғылыми мақалалар жазу және ғылыми баяндамалармен сөз сөйлеу.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Біріктірілген менеджмент жүйесін ұйымдастыру және жоспарлау әдістері, тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарында қауіпсіздік пен сапа интеграцияланған жүйесінің моделінің әдістемесін құру, тамақ кәсіпорнындағы қауіпсіздік пен сапа интеграцияланған жүйесінің элементтерін зерттеу, біріктірілген менеджмент жүйесінің құжаттамасын зерделеу.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Генномодифицирленген ағзалар. Трансгендік дақылдарды тағамдық токсикологиялық-гигиеналық бағалау, трансгендік өсімдіктерді құрудың негізгі принциптері, гендік модифицирленген организмдердің биоқауіпсіздігі. ГМО-дан өндірілген барлық азық-түлік өнімдері мен ингредиенттер үшін таңбалау. ГМО қолдану туралы ақпарат. Тиісті "бақылау жүйесін"құру
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Ғылыми зерттеу экспериментін жоспарлау әдістері. Экспериментті жоспарлау теориясында қолданылатын ұғымдар. Оңтайлы жоспарларды құру әдістері мен алгоритмдері. Әртүрлі өлшеуіш есептерге арналған өлшеу жоспарын қалыптастыру. Алгоритмдерді қолдану арқылы өлшеу нәтижелерін өңдеу. Өлшеу жоспарын түсіндіру, өлшеу нәтижелері және оларды өңдеу нәтижелері. Жоспардың сапасын бағалау. Құбылыстар мен процестерді сипаттаудың математикалық модельдері. Эксперимент нәтижелерін рәсімдеу
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Ғылыми зерттеулерді ұйымдастыру түсінігі, мәні, түрлері. Ғылыми-зерттеу жұмысының кезеңдерін жоспарлау. Ғылыми жұмыстың құрылымы. Ғылыми зерттеудің тілі мен стилі. Ғылыми жұмыстарды дайындау, ресімдеу және қорғау ерекшеліктері. Ғылыми жұмыстардың нәтижелерін өзін-өзі таныстыру дағдылары және сөз сөйлеу кезеңдерін әзірлеу. Мақсатты аудиторияға жауаптарды ұсынудың техникалық және тактикалық әдістері.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Қазақстан Республикасының зияткерлік меншік объектілеріне құқықтарды қорғау және қорғау саласындағы заңнамасының негіздері. Қазақстан Республикасында және шетелде зияткерлік меншік объектілеріне құқық. Зияткерлік меншік объектілерін азаматтық айналымға енгізу тәсілдері. Өнертапқыштық қызмет ұйымының зияткерлік меншік объектілеріне құқықтарды қорғау тәсілдері
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Қауіпті жағдайдың дамуын модельдеу мен болжауды зерделеу және тағам қауіпсіздігін қамтамасыз етуге мүмкіндік беретін мониторинг жүйесін әзірлеу. Қауіпсіздіктің сенімді деңгейін құру принциптері, тағам қауіпсіздігін бағалаудың негізгі өлшемдері. Азық-түлік шикізаты мен тағам өнімдерінің қауіп-қатері коммуникациясының мониторингі.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Қауіптер менеджментінің негізгі аспектілері мен үрдістері, қауіпті факторды және бақылау сыни нүктелерді талдау жүйесінің тарихы мен шығу тегі, қауіп-қатерлерді бағалау және басқару, Алиментариус кодексі комиссиясының қызметі және қолдану бойынша ұсынымдармен магистранттарды таныстыру-тағам гигиенасы мен тағам қауіпсіздігі жүйесінің жалпы принциптері
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Қауіпсіз өнімді жоспарлау және жүзеге асыру, өндіріс гигиенасының теориялық және практикалық негіздері мен халықаралық тәжірибесін, өнімдерді өңдеудің технологиялық және санитарлық режимдерін және олардың биологиялық және тағамдық қауіпсіздігін қамтамасыз ететін олардың сапасына қойылатын талаптарды қарау.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Ағзаның тіршілік әрекетін қалпына келтірудегі тағамның негізгі компоненттері, олардың физиологиялық үдерістердің белсенділігі мен адам денсаулығына әсері. Тағамның негізгі биохимиялық компоненттерінің жетіспеушілігімен немесе артығымен байланысты қауіптер.Отандық азық-түлік шикізаты мен тағам өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін реттейтін және импорт бойынша келіп түсетін нормативтік құжаттар. Детоксикацияның әдістері мен алдын алу.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Өнімдердің химиялық қауіпсіздігі. Сыртқы ортадан түсетін ластанудың жіктелуі мен сипаттамасы. Тағамдық қоспалар, жіктелуі және олардың адам ағзасына әсері. Қауіптіліктің физикалық факторлары. Электр, магниттік және электромагниттік қауіпсіздік. Акустикалық және діріл қауіпсіздігі, механикалық қауіпсіздік, термиялық және өртке қарсы қауіпсіздік.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Шетелдік стандарттау және сертификаттау. Өнімді шетелдік стандарттау мен сертификаттаудың негізгі ережелері. Өнімді ұлттық шетелдік сертификаттауды жүргізу сызбасын таңдау. Әлемнің үш жетекші аймағы: АҚШ, Жапония және Батыс Еуропа мысалында сапаны басқарудың даму тарихы. Сапа экономикасы. Негізгі концепциялар және жалпы сапаны басқару идеологиясы (TQM). Сапаны басқарудағы халықаралық стандарттау және сертификаттау.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Өнімнің, процестердің, қызметтердің инспекциялық қызметін ұйымдастыру. Өнімнің, процестердің және қызметтердің инспекциялық қызметінің сапасын қамтамасыз ету. Кезеңдер бойынша инспекцияны жүзеге асыру: өндіріс, жобалау, типін зерттеу. Пайдалану процесіндегі Инспекция. Техникалық менеджмент, қауіп-қатерді басқару және инспекцияны орындау кезіндегі сапаны бақылау. Инспекциялық қызметті жүзеге асыру кезінде инспекциялық органның ішкі тексерулерін жүргізу
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
9000 сериялы ИСО МС " Құжаттаманы басқару". Сапа менеджменті жүйесін құжаттау. СМЖ құжаттамасының құрамы мен құрылымы. Құжаттардың кешенді жүйесін құру-сапа менеджменті жүйесінің тиімді жұмыс істеуінің алғышарты. Құжаттарды электрондық басқару жүйесін енгізу.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Бәсекелестік талдау әдіснамасы нарықта бәсекелестік күрестің жоғары дәрежесі жағдайында Ұйымның дамуының перспективалық бағыты ретінде, қазақстандық бизнесте табысты жұмыс істеу үшін қажетті жаңа басқарушылық ойлау менеджменті. Азық-түлік өнімдерін өндіру бойынша кәсіпорындардың өнімдерін маркетингте, коммуникацияларда және жарнамада инновациялық тәсіл және әдіс.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Радиациялық қауіпсіздік бойынша заңнамалық және нормативтік құқықтық актілер, әдістемелік материалдар. Өнімнің радиациялық қауіпсіздігін мемлекеттік қадағалау, ведомствоаралық және ведомстволық бақылау жүйесі. Өнімнің радиациялық қауіпсіздігінің негізгі техникалық және конструктивтік сипаттамалары, өнімнің радиациялық қауіпсіздік деңгейін бағалау принциптері мен әдістері, өнімнің радиациялық қауіпсіздік көрсеткіштерін таңдау ерекшелігі
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Ластанудың токсикологиялық негіздері, тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі көрсеткіштері бойынша жіктеу және талдау әдістері.Сыртқы ортаның азық-түлік шикізатының радионуклидтерімен ластануы туралы, сондай-ақ Қазақстан Республикасының азық-түлік қауіпсіздігі тұжырымдамасының құқықтық, экономикалық және ұйымдастырушылық аспектілері туралы ақпарат береді.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
ИСО 22000 халықаралық стандарты. Тамақ өнеркәсібіндегі және онымен байланысты салалардағы тамақ өнімдерінің қауіпсіздік менеджментінің талаптары Әлемдік деңгейде. ИСО 22000 халықаралық стандартын қолдану саласы. ИСО 9001 ИСО 22000 стандарты, ИСО 22000 тиісті бөліктерінің НАССР принциптерімен және оларды тамақ кәсіпорнында қолдану кезеңдерімен өзара байланысы.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Сапа және қауіпсіздік менеджментінің интеграцияланған жүйелері (СҚМИЖ). Кәсіпорын мысалында әзірлеу және енгізу (СҚМИЖ). Өмір сапасын қамтамасыз ету. Құру үшін халықаралық стандарттар (СҚМИЖ). Жобалау және енгізу (СҚМИЖ). Нәтижелілікті бағалау (СҚМИЖ). Сапа менеджменті жүйесі. Экологиялық менеджмент жүйесі және қауіпсіздік менеджменті жүйесі. Әлеуметтік жауапкершілік жүйесі. Жақсарту әдістері (СҚМИЖ).
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Азық-түлік өнімдерін экспорттық бақылау және тамақ өнімдерін өндіруді лицензиялау. Экспортталатын өнімдер мен лицензиялау ережелерінің сақталуын қадағалау. Мемлекеттік тізілім туралы түсінік. Тізілім деректері бойынша ақпараттық қызмет көрсету. Техникалық саясатты жүргізудегі және экспортталатын өнімді басқарудағы Мемлекеттік тізілімнің рөлі.
Тәжрибелік қорғау
Кәсіби полиграфиялық, баспа, тігін және компьютерлік жабдықтарды пайдалануды, эксперименттік деректерді талдау және өңдеу әдістерін игеру. Диссертация тақырыбы бойынша ақпараттық технологиялар мен бағдарламалық өнімдерді пайдалана отырып эксперименттік жұмыстар жүргізу. Эксперименттік деректерді статистикалық өңдеу, олардың сенімділігі туралы қорытындылар, талдау. Тәжірибе бойынша есеп беру, зерттеу нәтижелерін жариялау және ұсыну.
Тәжрибелік қорғау
Оқыту мен оқыту әдістемесінің тәжірибелік дағдыларын қалыптастыру. Магистранттар жоғары оқу орнының қалауы бойынша бакалавриатта сабақ өткізуге тартылады.