Агроөнеркәсіптік кешеннің азық-түлік және өңдеу салаларындағы технологиялық үдерістерді автоматтандыру бағыты бойынша, сондай-ақ автоматты жүйелерді жобалау, құру, пайдалану және басқару дағдыларын меңгерген білікті мамандарды даярлау
Автоматтандыру және басқару
7M07133
Инжиниринг және ақпараттық технологиялар
2
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Басқару психологиясының теориялық және әдістемелік негіздері-әр түрлі ұғымдармен, басқару психологиясының негізгі ұғымдарымен, заңдылықтарымен танысу. Басшының жеке басқарушылық тұжырымдамасы. Ұжымның құрылымы және ұжымдағы әлеуметтік-психологиялық ахуал. Басқарушылық қызмет және өзара іс-қимыл саласындағы психологиялық зерттеу әдістері, топтағы тұлғааралық қатынастар. Басқару психологиясының өзекті мәселелері.
5
ҒЗЖ қорғау
Ғылыми зерттеулер жүргізу жоспарларын әзірлеу. Жоспарланған зерттеулер тақырыбы бойынша ғылыми-техникалық ақпаратты жинау, өңдеу және жүйелеу, тұжырымдалған мәселелерді шешудің әдістері мен құралдарын таңдау. Қолданбалы бағдарламалардың стандартты пакеттерін қоса алғанда, қолда бар зерттеу құралдарын пайдалана отырып, олардың параметрлерін талдау және оңтайландыру мақсатында объектілер мен процестерді модельдеу. Эксперименттік зерттеу бағдарламаларын әзірлеу, оны жүзеге асыру, соның ішінде техникалық құралдарды таңдау және нәтижелерді өңдеу. Нормативтік құжаттардың талаптарына сәйкес ғылыми есептерді дайындау, шолулар жасау және жарияланымдарды дайындау. Алынған нәтижелерді практикалық пайдалану бойынша ұсыныстар әзірлеу.
2
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Менеджмент мәні және оның нарық жағдайындағы рөлі. ҚР-да кәсіпкерліктің қалыптасуы мен дамуындағы мемлекеттің рөлі мен функциялары. Басқару қызметіндегі заманауи үрдістер. Басқару функцияларын анықтау әдістемесі және олардың өзара байланысы. Басқару құрылымдарын қалыптастыру. Сыртқы ортамен, бөлімшелер арасындағы, адаммен өзара іс-қимыл бойынша ұйымдардың типтері. Басқару деңгейлері мен ұйымдардың типтеріне байланысты басқарудың ұйымдық құрылымдарын жобалау.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Техникалық жүйелердегі басқару объектілері. Автоматты басқарудың өнеркәсіптік жүйелері. Техникалық жүйелерді автоматтандыру құралдары. Үздіксіз және дискретті техникалық жүйелерді автоматтандыру. Логикалық басқару. Күрделі жүйелерді басқару. Объектілер мен жүйелерді математикалық модельдеу. Техникалық жүйелердегі оңтайлы басқару. Типтік техникалық жүйелерді автоматтандыру сұлбалары.
2
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Күнделікті, жалпы ғылыми және кәсіби сипаттағы лексика. Ғылыми стильдің грамматикалық құбылыстары. Кәсіби ауызша сөйлеу. Тезистерді, баяндамаларды, түйіндемені шет тілінде жазу. Тұрмыстық, ақпараттық және кәсіби мазмұндағы хабарламаларды есту арқылы қабылдау. Терминологиялық сөздіктермен, сондай-ақ мамандық бойынша анықтамалық әдебиеттермен жұмыс жасау.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Интеграцияланған жүйелердің функциялары мен құрылымы, жобалау, өндірісті дайындау және өндірісті басқару процестерінің өзара байланысы, математикалық және ұйымдық қамтамасыз ету, интеграцияланған жобалау және басқару жүйелерін құру үшін бағдарламалық-техникалық құралдар.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Техникалық құралдардың негізгі типтері және олардың ғылыми-техникалық прогрестегі рөлі. Автоматтандыру құралдары мен құралдарының мемлекеттік жүйесі. Процестің жай-күйі туралы ақпаратты алудың техникалық құралдары. Басқару жүйесінің Бақылау-өлшеу және күшейткіш элементтері. Автоматиканың атқарушы элементтері. Автоматиканың электромагниттік құрылғылары. Бағдарламалық-техникалық кешендер және контроллерлер. Басқару ЭЕМ, басқару ВК. Өндірістік Компьютерлер және бағдарламаланатын логикалық контроллерлер.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Автоматтық басқару жүйесінің (АБЖ) тағайындалуы және жіктелуі. Уақытша және жиіліктік салалардағы объектілердің модельдері. АБЖ уақыт және жиілік сипаттамаларын зерттеу. АБЖ зерттеудің құрылымдық әдістері. АБЖ орнықтылығын зерттеу. АБЖ дәлдігін зерттеу. АБЖ статикалық және динамикалық қасиеттерін түзету. Автоматты жүйелерді синтездеу әдістері.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Модельдердің негізгі түсініктері және оларды құру әдістері. Идентификациялау тапсырмалары. Идентификациялау әдістерінің жіктелуі. Құрылымдық және параметрлік идентификациялау. Белсенді және пассивті идентификациялау. Ең қарапайым сынақ сигналдарына негізделген идентификациялау әдісі. Идентификациялаудың корреляциялық әдісі. Жеке бейімделгіш модельдермен идентификациялау әдістері.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Интеллектуалды жүйелер теориясының негіздері. Жасанды интеллект теориясына негізделген басқару жүйелерін құру әдістері. Интеллектуалды жүйелердің қасиеттері мен архитектурасы. Қазіргі заманғы бағдарламалық өнімдерді пайдалана отырып, басқарудың сараптамалық жүйелерін әзірлеу, құру және зерттеу.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Тамақ өнімдерінің қазіргі заманғы технологиялары. Азық-түлік технологиясының технологиясын ұйымдастыру. Азық-түлік өнімдерін өндіретін қазіргі заманғы жабдықтар мен нан-тоқаш өнімдері, ферменттеу өнімдері, қызылша қанты, кондитерлік өнімдер және басқа салалар. Тамақ қаптамасына арналған заманауи жабдықтар. Қазіргі заманғы ағынды механикаландырылған және автоматтандырылған тамақ өнімдері желілері.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Модельдеу теориясының аксиомалары. Модель құру алгоритмі. Модельдеу технологиясы. Объектілердің модельдерін құрастырудың жүйелік және классикалық тәсілдері.
Модельдеуді ақпараттық және техникалық қамтамасыз ету. Тамақ өнеркәсібін басқару объектілерін модельдеу және оңтайландыру. Оңтайландыру есебінің қойылуы, оңтайландыру әдістерінің жіктелуі. Оптималды критерий түсінігі, оған қойылатын талаптар. Тамақ өндірісінде жоспарлау сапасын арттыру. Технологиялық процестердің параметрлік сұлбалары.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Эксперименттің қазіргі теориясының негіздері: жоспарлау әдістері, тәжірибелік деректерді математикалық өңдеу және эксперимент нәтижелерін талдау. Салыстырмалы және елеуші эксперименттерді жоспарлау. Толық факторлық эксперимент. Бокс-Уилсон тік көтеру әдісі. Эволюциялық жоспарлау әдісі. Пассивті эксперименттерді өңдеу кезінде оңтайлы жағдайлар аймағын іздеу. Эксперимент нәтижелерін талдау.Эксперименталды мәліметтерді математикалық өңдеу әдістері.Эксперименттің алынған нәтижелері арасындағы эмпирикалық тәуелділікті анықтау тәсілдері.