Тамақ өнімдерін, қызметтерді және сапа жүйелерін стандарттау және сертификаттау саласында тереңдетілген, жүйелі теориялық білімі және кәсіби және ғылыми-зерттеу дайындығының практикалық дағдылары бар жоғары білікті мамандарды даярлау
Стандарттау және сертификаттау (сала бойынша)
7M07501
Тағам технологиялары
4
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Пән әртүрлі тұжырымдамалармен, басқару психологиясының негізгі ұғымдарымен, заңдылықтарымен, көшбасшының жеке басқару тұжырымдамасымен, ұжымдағы ұжым құрылымымен және әлеуметтік-психологиялық климатпен, басқару қызметі мен өзара әрекеттесу саласындағы психологиялық зерттеу әдістемесімен, топтағы тұлғааралық қатынастармен және басқару психологиясының өзекті мәселелерімен танысуға негізделген басқару психологиясының теориялық және әдіснамалық негіздерін қалыптастырады
4
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Пән ғылым тарихы мен философиясының негізгі тұжырымдамалық аппаратын, әлемдік және отандық философиялық ойдың танымдық бағдарламаларының даму тарихын, қазіргі ғылым философиясының мәселелерін және ғылым мен ғылыми қызметтің Әлеуметтік-этикалық аспектілері туралы мамандандырылған білімнің негізгі бағыттарын, философиялық және ғылыми ойдың моральдық, нормативтік-құндылық мәселелерін, ғалымның әлеуметтік жауапкершілігі мәселелерін және оны жүзеге асыру формасын қалыптастыруға бағытталған
4
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Жоғары мектеп педагогикасының теориялық-әдіснамалық негіздері және педагогикалық білім беруді дамытудың жалпы әдістемелік принциптері мен басым стратегиясы. Жоғары мектеп дидактикасының негіздері, студенттерді тәрбиелеудің мәні мен басым стратегиялары. Жоғары педагогикалық білімнің даму тенденциялары. Жоғары мектепте оқу-тәрбие үрдісін ұйымдастыру мен жүзеге асырудың заманауи әдістері мен технологиялары.
4
ҒЗЖ қорғау
Ғылыми зерттеулер жүргізу жоспарларын әзірлеу. Жоспарланған зерттеулер тақырыбы бойынша ғылыми-техникалық ақпаратты жинау, өңдеу және жүйелеу, тұжырымдалған мәселелерді шешудің әдістері мен құралдарын таңдау. Дизайн объектілері мен процестерін модельдеу қолданбалы бағдарламалардың стандартты пакеттерін қоса алғанда, қолда бар зерттеу құралдарын қолдана отырып, олардың параметрлерін талдау және оңтайландыру үшін киімді жобалау. Эксперименттік зерттеу бағдарламаларын әзірлеу, оны жүзеге асыру, соның ішінде техникалық құралдарды таңдау және нәтижелерді өңдеу. Нормативтік құжаттардың талаптарына сәйкес ғылыми есептерді дайындау, шолулар жасау және басылымдарды дайындау. Алынған нәтижелерді тәжірибелік пайдалану бойынша ұсыныстар әзірлеу. Жаңа техника үлгілеріне патенттік құжаттарды әзірлеу.
5
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Қазақстандағы және шетелдердегі стандарттау мен сертификаттаудың қазіргі жағдайы. Мемлекеттік стандарттарды олардың халықаралық баламаларымен үйлестіру жолымен саудадағы техникалық кедергілерді жою. Сәйкестікті растау ережелерін, рәсімдерін сақтай отырып, сәйкестікті растау жөніндегі жұмыстарды жүргізу. Декларациялау. Техникалық құжаттаманы талдау. Сапа және қауіпсіздік көрсеткіштерін нормативтік құжаттамаға сәйкестігін тексеру. Бағаланатын процестің жағдайын талдау және әдістеме әзірлеу.
4
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Шетел тіліндегі ғылыми мақаланың құрылымы мен стилистикалық ерекшеліктері. Мамандық бойынша дыбысталған шет тілдік сөйлеуден алынған ақпаратты түсіндіру.<br/> Мамандық бойынша ғылыми-техникалық бейіндегі мәтіндерді ағылшын тілінен қазақ немесе орыс тіліне аудару. Мамандық бойынша қазақ немесе орыс мәтінінің мазмұнын ағылшын тілінде беру (ауызша рефераттау). Шетел тіліндегі конференцияларда ғылыми мақалалар жазу және ғылыми баяндамалармен сөз сөйлеу.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Біріктірілген менеджмент жүйесін ұйымдастыру және жоспарлау әдістері, тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарында қауіпсіздік пен сапа интеграцияланған жүйесінің моделінің әдістемесін құру, тамақ кәсіпорнындағы қауіпсіздік пен сапа интеграцияланған жүйесінің элементтерін зерттеу, біріктірілген менеджмент жүйесінің құжаттамасын зерделеу.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Диссертацияның құрылымдық элементтері (Тақырып, өзектілік, мәселе, қарама-қайшылық, объект, тақырып, мақсат, міндеттер, гипотеза). Зерттеудің ғылыми жаңалығы, теориялық және практикалық маңыздылығы. Ғылыми зерттеудің әдістемесі мен әдістері. Ақпаратты өңдеудің статистикалық әдістерінің негіздері. Зерттеудің статистикалық әдістері. Ғылыми әдебиеттермен жұмыс істеу әдістері. Ғылыми ақпаратты іздеу жүйесі. Ғылыми сөйлеудің тілі мен стилі. ҒЗЖ нәтижелерін жариялау.
Ғылыми жұмыстың құрылымы
Ғылыми зерттеулерде логикалық заңдар мен ережелерді қолдану.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Ғылыми зерттеу экспериментін жоспарлау әдістері. Экспериментті жоспарлау теориясында қолданылатын түсініктер. Оңтайлы жоспарларды құрудың әдістері мен алгоритмдері. Әртүрлі өлшеу тапсырмалары бойынша өлшем жоспарын қалыптастыру. Алгоритмдерді қолдану арқылы өлшеу нәтижелерін өңдеу жоспарын, интерпретациялау,өлшеу нәтижелерін және оларды өңдеу нәтижелерін түсіндіру. Жоспардың сапасын бағалау. Құбылыстар мен процестерді сипаттауға арналған математикалық модельдер. Эксперимент нәтижелерін көрсету.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Қазақстан Республикасының зияткерлік меншік объектілеріне құқықтарды қорғау және қорғау саласындағы заңнамасының негіздері. Қазақстан Республикасында және шетелде зияткерлік меншік объектілеріне құқық. Зияткерлік меншік объектілерін азаматтық айналымға енгізу тәсілдері. Өнертапқыштық қызмет ұйымының зияткерлік меншік объектілеріне құқықтарды қорғау тәсілдері
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Кәсіпорында қолданылатын нормативтік құжаттарды, олардың мақсатын, кәсіпорынның жеке құжаттар базасын құрудағы мүмкіндіктерін, сондай-ақ шығарылатын өнімнің сапасын Растауды, оның қауіпсіздігін қамтамасыз етуді және практикалық стандарттау мен сертификаттау саласында білімді, іскерлікті және дағдыларды қалыптастыруды зерттеу. Негізгі ұғымдар, кәсіби элементтер сапа көрсеткіштері және оларды бағалау әдістері, сертификаттау жүйелері мен схемалары.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Ағзаның тіршілік әрекетін қалпына келтірудегі тағамның негізгі компоненттері, олардың физиологиялық үдерістердің белсенділігі мен адам денсаулығына әсері. Тағамның негізгі биохимиялық компоненттерінің жетіспеушілігімен немесе артығымен байланысты қауіптер.Отандық азық-түлік шикізаты мен тағам өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін реттейтін және импорт бойынша келіп түсетін нормативтік құжаттар. Детоксикацияның әдістері мен алдын алу.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Қызметтерді шетелдік сертификаттаудың негізгі ережелері. Қызметтерді шетелдік сертификаттау. Халықаралық стандарттар қызметтерді, өндірістік процестерді және өнімдерді сертификаттау.Қызметтерді шетелдік сертификаттауды жүргізудің ұйымдастырушылық, әдістемелік және техникалық мәселелері. Сәйкестікті растау, сертификаттауды жүргізу тәртібі, халықаралық және отандық стандарттарды құру қағидаттары.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Мемлекетаралық қызметтерді сертификаттау жүйесі. Тауарларды сапасы бойынша қабылдау және оларды сату кезінде босату кезінде қызмет көрсету стандарттарымен жұмыс істеу, міндетті талаптардың, нормативтік құжаттардың, сондай-ақ ГОСТ, ГОСТ Р, ұйымдық стандарт ерікті негізде талаптардың сақталуын бақылауды жүзеге асыру. Сәйкестікті растау-сәйкестікті сертификаттау және мемлекетаралық деңгейде қызметтердің сәйкестігін декларациялау
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
ИСО 22000 халықаралық стандарты. Тамақ өнеркәсібіндегі және онымен байланысты салалардағы тамақ өнімдерінің қауіпсіздік менеджментінің талаптары Әлемдік деңгейде. ИСО 22000 халықаралық стандартын қолдану саласы. ИСО 9001 ИСО 22000 стандарты, ИСО 22000 тиісті бөліктерінің НАССР принциптерімен және оларды тамақ кәсіпорнында қолдану кезеңдерімен өзара байланысы.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Сапаны басқарудың шетелдік әдісінің негізгі ережелері. Шет елдердегі сапаны басқару теориясының әдістемелік және практикалық сұрақтары. Өнім сапасын тұрақты жетілдіруге арналған техникалық, ұйымдастырушылық, экономикалық және әлеуметтік іс-шаралар. Өнімнің сапасына әсер ететін факторлар: ішкі (сыртқы) жағдайлар, адам факторы және сыртқы жағдайлар
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Өнімнің, процестердің, қызметтердің инспекциялық қызметін ұйымдастыру. Өнімнің, процестердің және қызметтердің инспекциялық қызметінің сапасын қамтамасыз ету. Кезеңдер бойынша инспекцияны жүзеге асыру: өндіріс, жобалау, типін зерттеу. Пайдалану процесіндегі Инспекция. Техникалық менеджмент, қауіп-қатерді басқару және инспекцияны орындау кезіндегі сапаны бақылау. Инспекциялық қызметті жүзеге асыру кезінде инспекциялық органның ішкі тексерулерін жүргізу
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
"Сәйкестікті бағалау саласындағы аккредиттеу туралы"ҚР Заңы. ОПС және ИЛ аккредиттеуге қойылатын талаптар. Аккредиттеу бойынша жұмыстардың негізгі кезеңдері, ҚР аккредиттеудің құрылымдық сұлбалары. ОС және ИЛ қызметін инспекциялық бақылау. Өлшеу, сынау және бақылау құралдарын пайдалануға байланысты рәсімдер. Сертификаттау жөніндегі органдардың техникалық құзыреттілігі. Аккредиттеу жөніндегі органға қойылатын талаптар.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
"Сәйкестікті бағалау саласындағы аккредиттеу туралы"ҚР Заңы. ОПС және ИЛ аккредиттеуге қойылатын талаптар. Аккредиттеу бойынша жұмыстардың негізгі кезеңдері, ҚР аккредиттеудің құрылымдық сұлбалары. ОС және ИЛ қызметін инспекциялық бақылау. Өлшеу, сынау және бақылау құралдарын пайдалануға байланысты рәсімдер. Сертификаттау жөніндегі органдардың техникалық құзыреттілігі. Аккредиттеу жөніндегі органға қойылатын талаптар.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Бәсекелестік талдау әдіснамасы нарықта бәсекелестік күрестің жоғары дәрежесі жағдайында Ұйымның дамуының перспективалық бағыты ретінде, қазақстандық бизнесте табысты жұмыс істеу үшін қажетті жаңа басқарушылық ойлау менеджменті. Азық-түлік өнімдерін өндіру бойынша кәсіпорындардың өнімдерін маркетингте, коммуникацияларда және жарнамада инновациялық тәсіл және әдіс.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Ластанудың токсикологиялық негіздері, тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі көрсеткіштері бойынша жіктеу және талдау әдістері.Сыртқы ортаның азық-түлік шикізатының радионуклидтерімен ластануы туралы, сондай-ақ Қазақстан Республикасының азық-түлік қауіпсіздігі тұжырымдамасының құқықтық, экономикалық және ұйымдастырушылық аспектілері туралы ақпарат береді.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
МС ИСО 9000 сериялы "құжаттаманы басқару". Сапа менеджменті жүйесін құжаттау. СМЖ құжаттамасының құрамы мен құрылымы. Құжаттаманың кешенді жүйесін құру-сапа менеджменті жүйесінің тиімді жұмыс істеуінің алғышарты. Құжаттарды электрондық басқару жүйесін енгізу.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Техникалық комитеттің қызметін ұйымдастыру. Өндірістегі жаңа объектілерді стандарттау процесін ұйымдастыру. Құжаттарды әзірлеу және сараптау. Академиялық хат жазу. Ұлттық және мемлекетаралық техникалық комитет пен халықаралық стандарттау комитетінің жұмысы. Стандарттау бойынша құжаттарды өндіріске енгізу.Техникалық реттеу саласындағы персоналды аттестаттау және сертификаттау. Сәйкестікті бағалау бойынша сарапшылар. Аккредиттеу үшін бағалаушылар. Өлшеу құралдарын тексерушілер. Стандарттау және аккредиттеу бойынша техникалық сарапшылар.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Сапа және қауіпсіздік менеджментінің интеграцияланған жүйелері (СҚМИЖ). Кәсіпорын мысалында әзірлеу және енгізу (СҚМИЖ). Өмір сапасын қамтамасыз ету. Құру үшін халықаралық стандарттар (СҚМИЖ). Жобалау және енгізу (СҚМИЖ). Нәтижелілікті бағалау (СҚМИЖ). Сапа менеджменті жүйесі. Экологиялық менеджмент жүйесі және қауіпсіздік менеджменті жүйесі. Әлеуметтік жауапкершілік жүйесі. Жақсарту әдістері (СҚМИЖ).
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Шетелдік стандарттау және сертификаттау. Өнімді шетелдік стандарттау мен сертификаттаудың негізгі ережелері. Өнімді ұлттық шетелдік сертификаттауды жүргізу сызбасын таңдау. Әлемнің үш жетекші аймағы: АҚШ, Жапония және Батыс Еуропа мысалында сапаны басқарудың даму тарихы. Сапа экономикасы. Негізгі концепциялар және жалпы сапаны басқару идеологиясы (TQM). Сапаны басқарудағы халықаралық стандарттау және сертификаттау.
[АБ1+MT+АБ2+Емтих] (100)
Азық-түлік өнімдерін экспорттық бақылау және тамақ өнімдерін өндіруді лицензиялау. Экспортталатын өнімдер мен лицензиялау ережелерінің сақталуын қадағалау. Мемлекеттік тізілім туралы түсінік. Тізілім деректері бойынша ақпараттық қызмет көрсету. Техникалық саясатты жүргізудегі және экспортталатын өнімді басқарудағы Мемлекеттік тізілімнің рөлі.
Тәжрибелік қорғау
Кәсіби полиграфиялық, баспа, тігін және компьютерлік жабдықтарды пайдалануды, эксперименттік деректерді талдау және өңдеу әдістерін игеру. Диссертация тақырыбы бойынша ақпараттық технологиялар мен бағдарламалық өнімдерді пайдалана отырып эксперименттік жұмыстар жүргізу. Эксперименттік деректерді статистикалық өңдеу, олардың сенімділігі туралы қорытындылар, талдау. Тәжірибе бойынша есеп беру, зерттеу нәтижелерін жариялау және ұсыну.
Тәжрибелік қорғау
Оқыту мен оқыту әдістемесінің тәжірибелік дағдыларын қалыптастыру. Магистранттар жоғары оқу орнының қалауы бойынша бакалавриатта сабақ өткізуге тартылады.